HudbaSprávy

Hudobné novinky 9\2023

music

Alan Murin – Cesta je cieľ (prod. Ysos)

Jeden z najvýraznejších mladých talentov na slovenskej hudobnej scény, Alan Murin, iba nedávno vydal svoj debutový album Trueself. Z neho postupne vyberá rádiové single, pripravuje videoklipy k takmer každej piesni a už pripravuje aj nové veci. Včera (pozn. v nedeľu) zverejnil videoklip k aktuálnej novinke Cesta je cieľ, ktorá vznikla v spolupráci s francúzskym producentom a youtuberom Ysosom.

„Pesnička vznikla tak, že mi napísal Ysos, francúzsky producent, ktorý je aktívnym YouTuberom. Vymyslel celý koncept, ako nakontaktovať náhodného umelca na svete a vytvoriť s ním skladbu,“ povedal o vzniku skladby Alan Murin. Celý priebeh vytvorenia je zachytený na YouTube Ysosa, kde môžeme sledovať, ako roztočí glóbus a jeho prst pristane na Slovensku.

Miro Mráz – Sami a stále spolu (feat. Karolína Tothová)

Speváčku, herečku, a tanečníčku Karolínu Tothovú môžete poznať z pražských divadiel, napríklad z titulnej roli v muzikále “Sugar – Někdo to rád horké” v Divadle na Fidlovačke, z muzikálu “Kouř” alebo dokonca Czech Cabaret Show, kde je jednou z hlavných sólistiek. Najnovší československý duet a videoklip „Sami a stále spolu“ vznikol v spolupráci s Mirom Mrázom, ktorý napísal text a na hudbe spolupracoval s Ianom Keloskym.

Pôvodný názov skladby bol „30 rokov“ a jej demoverzia vznikla ešte počas pôsobenia kapely The Next Regime. Myšlienka skladby je metaforou na vzťah dvoch ľudí a samostatnosť, a zároveň na priateľské spolužitie Českej a Slovenskej republiky. Odkaz, text a myšlienka skladby nešli po ukončení pôsobenia kapely len tak hodiť do koša a Miro s ňou po 10 rokoch publikuje opäť vlastnú tvorbu.

Smerom k československým vizuálom sa uberali aj nápady na videoklip, avšak nechceli sme byť príliš patetickí. „Najprv sme mali nápady, kde boli vlajky a historické momenty našich republík, no upustili sme od toho a radšej sme vsadili na metafory, ktoré si tam každý môže nájsť,“ hovorí Miro.

Majk Spirit & Frederika – Petrus

Frederika Jobková je príjemným osviežením na slovenskej hudobnej scéne. Ba čo viac, už v začiatku kariéry sa jej podaril husársky kúsok. Hneď jej prvý singel Petrus z pripravovaného, debutového albumu, totiž zaujal ostrieľaného Majka Spirita natoľko, že jej ponúkol spoluprácu. A presne to bol ten moment, keď sa začali diať veci. V závere minulého roka ste spolu s Majkom Spiritom nahrali skladbu Petrus. V jeho prípade nie je bežné, že poskytne priestor na featuring speváčke, ktorú publikum až tak dobre nepozná. A preto … kto je Frederika?

Máte pravdu. O to vďačnejšia som Majkovi za túto príležitosť. Každopádne, volám sa Frederika, pochádzam zo Stropkova, no už dlhší čas žijem v Košiciach. Práve tam som vyštudovala spev a začala inklinovať k umeniu. Verím, že spolupráca s Majkom je jedným z míľnikov, doposiaľ pre mňa určite tým najsilnejším, ktorý pomohol odštartovať moju hudobnú kariéru.

V hudbe ste nováčikom, no aká bola vaša cesta k nej? Celé to začalo neplánovane a zaujímavo, konkrétne športom, ktorý ma veľmi bavil. No je pravda, že presne v tom čase som doslova odskakovala na hodiny spevu a klavíra, počas ktorých som zistila, že hudba je pre mňa pravdepodobne tou správnou cestou. Pamätám si, že na akciách a oslavách som si často zobrala mikrofón a spievala. Vtedy už možno aj blízke okolie tušilo, že by zo mňa mohlo niečo byť a tým pádom moje ďalšie kroky smerovali na ZUŠ. Tam moja učiteľka spozorovala, že mám talent a mala by som ho ďalej  rozvíjať.

Puerto – Pútnik (autentické video) prod. Creame

“Český producent Creame ma oslovil na svoj album Away. Poslal mi balík hudieb. Prechádzal som ich poctivo až prišla na rad táto unikátna filmová vec. Vždy som takú skladbu chcel spraviť a práve od Creama si jednu takú skladbu pamätám ešte z roku 2011. Sedel som nad ňou asi týždeň vkuse každý večer a nič som nevedel vymyslieť. Znervozňovalo ma to, lebo som sa do tej hudby úplne ponoril. No teraz, (pri hudbe, z ktorej vzišla skladba “Pútnik”) som mal zas opačný pocit. Išlo to úplne od ruky. Bez témy. Veta po vete. Nerozmýšľal som o čom chcem písať. Hodinu na to ako som začal, bola hotová celá skladba,” približuje spoluprácu Puerto.

“Po púti v Španielsku som začal písať knihu, ale zasekol som sa niekde v polovici a tak som to ďalej nesilili a nechal to odležať. Vôbec som nemal v pláne o tom robiť skladbu. Po pár napísaných riadkoch do tejto Creamovej hudby som zistil, že píšem o púti. Dva-tri mesiace na to sme premýšľali kedy a ako ju vydať. Napadlo mi, že veľa fotiek, ktoré som počas cesty urobil sú “live photos”. Tak mi napadlo, že ich dám dokopy a môžem tak vytvoriť autentické video. No a už vôbec som neplánoval, že to celé zverejníme presne v tom dátume, v ktorom som minulý rok kráčal po tejto ceste.”

Lenny – No. 1

Minulý rok v septembri vydala Lenny doposiaľ svoj najrockovejší album vôbec – Heartbreak Culture, z ktorého sú stále úspešné hity ako „live. laugh. cry“, „Plastic Flowers“ alebo „Friends For Life“. V novembri Lenny so svojím najnovším albumom vystúpila naživo v O2 Universe a oznámila klubové turné Heartbreak Tour naprieč celou Českou republikou. Teraz Lenny vydáva autentický singel s názvom „No. 1“, ktorý rozpráva o kolízii partnerského vzťahu s kariérou úspešnej speváčky.

„No. 1 je jedna z ďalších covidových pesničiek, ktorá nejaký ten rok od pandémie ležala v šuflíku, než prišla správna chvíľa ju oprášiť,“ hovorí o pôvode nového singla Lenny. Na piesni sa okrem samotnej speváčky podieľal Chester Travis, ktorý dopomáhal aj s obľúbenými singlami „Home“ a „OVERDOSED“.„Pieseň potom produkoval tím okolo Isy Aziera, ktorý sa podpísal aj na podobe veľkej časti albumu Heartbreak Culture,“ dodáva speváčka.

ZDROJ: Andrea Čurná | Miro Mráz | Tomáš Karpel

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share