HudbaSprávy

Hudobné novinky 8\2023

music

Para – Na ceste 

Priateľstvo, vzťahy, súdržnosť, domov a rodina, to všetko sú základné ingrediencie novej skladby skupiny Para, ktorá je zároveň titulnou piesňou k celovečernému filmu Villa Lucia. Novinka sa volá Na ceste a kapela ju naživo predstaví aj na rovnomennom jarnom klubovom turné. Medzi skupinou Para a režisérom filmu Villa Lucia, Michalom Kollárom, je dlhoročná priateľská väzba. Okrem toho, že Michal natočil Pare jej úplne prvý videoklip, chodil s Matúšom Vallom aj na rovnakú strednú školu.

„Dlhšiu dobu sa mi ozýval môj kamarát z detstva Michal Kollár, ktorý mi povedal, že robí bratislavskú komédiu s prvkami nostalgie a veľmi by sa mu do nej hodila nejaká naša skladba. Tak som mu poslal pieseň Na ceste, na ktorej sme práve pracovali, a on sa do nej okamžite zamiloval,“ prezradil Matúš Vallo.

„Villa Lucia je prienik žánrového filmu – zlodejskej komédie a generačnej výpovede. A to je práve to, čo ma ťahalo späť k Pare. Niektoré postavy vo filme sú voľne inšpirované mojimi spolužiakmi, kamarátmi a ich/našimi láskami. A k tejto forme spomienky na (bratislavskú) mladosť a prvé city neodmysliteľne patrí skupina Para,“ teší sa zo spolupráce režisér filmu Michal Kollár.

U2 – Pride (In The Name Of Love) 

Legendárna írska rocková kapela U2, ktorá pobláznila celý svet, predstavuje svoj nový album Songs Of Surrender, ktoré si fanúšikovia budú môcť vypočuť už 17. marca. O necelé dva mesiace si tak budeme môcť vypočuť 40 kľúčových piesní tvorby U2, ktoré kapela nahrala v nových aranžmánoch v priebehu posledných dvoch rokov. V niektorých hudobníci dokonca pozmenili aj texty.

Na celý proces producentsky dohliadal samotný The Edge a na albume sa objavia aj nesmrteľné piesne ako „With Or Without You“, „One“ alebo „Beautiful Day“. Ochutnávka v podobe hitu „Pride (In The Name Of Love)“ je už teraz dostupná na vypočutie na všetkých streamingových platformách.

„Hudba vám dáva možnosť cestovať v čase. A nás začalo zaujímať, aké by to bolo, preniesť naše rané piesne do 21. storočia,“ hovorí The Edge. „To, čo začalo ako experiment, sa rýchlo vyvinulo v posadnutosť a množstvo našich piesní podľahlo novým interpretáciám. Nové tempo, tóniny a v niektorých prípadoch aj úplne nové akordy a texty,“ dodáva a upozorňuje tak fanúšikov na vypočutie albumu.

Sam Smith – I’m Not Here To Make Friends

Nezastaviteľný singel „Unholy“, ktorý Sam Smith a Kim Petras nahrali minulý rok v septembri, stále valcuje streamingové platformy po celom svete. Nie je sa prečo diviť, že sa objaví aj na najnovšom albume Sama Smitha s názvom Gloria, ktorý vychádza práve dnes. 

Okrem „Unholy“ sa môžeme tešiť aj na 12 ďalších úplne nových trackov, ktoré budú ešte odvážnejšie než septembrový singel. To dokazuje aj pieseň „I’m Not Here To Make Friends“, ktorú produkoval Calvin Harris a videoklip k nej natočila uznávaná ukrajinská režisérka Tanu Muino

Juice Wrld – Face 2 Face 

Aj napriek tomu, že americký raper a spevák Jarad Anthony Higgins, známy ako Juice WRLD, už niekoľko rokov nie je medzi nami, vďaka jeho rodine môžeme stále počúvať novú hudbu tohto umelca, ktorého život tragicky skončil v roku 2019 v iba 20-tich rokoch. Po úspešnom albume Fighting Demons, na ktorom hosťoval napríklad Justin Bieber alebo Suga z BTS, prichádza Juice WRLD so singlom, ktorý nesie meno „Face 2 Face“.

Shania Twain – Giddy Up!

Kanadská speváčka, country ikona a päťnásobná držiteľka ocenenia Grammy, Shania Twain, predstavuje nový singel „Giddy Up!“ Zároveň upozorňuje na svoj šiesty štúdiový album Queen Of Me, ktorý vyšiel tento piatok a môžete sa tak tešiť na dvanásť úplne nových trackov, vrátane tejto tanečnej vypaľovačky.

„Texty ako Giddy Up! mi napadajú, keď premýšľam o tom, ako naštartovať svoj krok. Chcem, aby sa ľudia pri počúvaní nového albumu cítili dobre. Chcem nastaviť oslavný tón a tento singel je spôsob, ako privolať publikum a povedať im, nech sa pripravia na poriadnu zábavu,“ odkazuje svojim fanúšikom speváčka.

Freya Ridings – Weekends

Anglická speváčka, skladateľka a pesničkárka Freya Ridings prvýkrát zaujala už v roku 2017, kedy vydala srdcervúcu baladu „Lost Without You“. Teraz sa charizmatická speváčka s nezameniteľným hlasom vracia s pesničkou „Weekends“, ktorá zaujme chytľavým refrénom a unikátnou klavírnou linkou.

„Aj keď som navonok vyzerala šťastne, vnútorne som umierala, pretože mi ten človek extrémne chýbal,“ hovorí o emotívnom tracku Freya.

Cian Ducrot – I’ll Be Waiting

Nie je tomu tak dávno, čo bol Cian Ducrot bez peňazí a prespával u kamarátoch na gauči. Ako ale sám hovorí, domov je všade, kde máte svoj laptop a gitaru. Jeho živor sa otočil hore nohami a dnes je z neho hudobná hviezda svetového rázu. Dvadsaťpäťročný umelec zaujal viacerými singlami, naposledy to bol track „All For You“, ktorý približne pred pol rokom pokoril trendy na TikToku. Na tento úspech nadväzuje írsky spevák a skladateľ srdcervúcou baladou „I’ll Be Waiting“.

„Je to príbeh o čakaní, že sa objaví niekto, koho milujete, ale on sa vlastne nikdy neukáže, keď ho potrebujete,“ hovorí o novom singli Cian Ducrot. „Ako chlapec som nechcel mať nič so svojím otcom, bol to hrozný človek. Ale keď ste dieťa, tiež chcete, aby sa o vás otec staral,“ dodáva.

Dean Lewis, Tiësto – How Do I Say Goodbye (Tiësto Remix)

Dvadsaťpäťročný austrálsky spevák Dean Lewis je známy hlavne vďaka svojim srdcervúcim baladám a nezameniteľnou emóciou v hlase, s akou sa takáto pieseň spieva. V októbri minulého roka si podmanil pražský klub Roxy, ktorý praskal vo švíkoch, o mesiac neskôr vydal svoj dlho očakávaný album The Hardest Love.Nielen svojich fanúšikov naň nalákal piesňou „How Do I Say Goodbye“, ktorú napísal pre svojho otca, ktorému v tej dobe lekári diagnostikovali rakovinu.

Singel s ním podobne ako hity „Hurtless“ alebo „Be Alright“ napísal Jon Hume. „Máme medzi sebou takú zvláštnu chémiu, kedy takmer cítime časť mozgu toho druhého,“ hovorí Dean. Balada sa teraz dočkala aj tanečného a svižného remixu, ktorý má na svedomí svetoznámy DJ Tiësto. 

Jonas Blue, Felix Jaehn – Weekends

Keď sa spoja britský DJ Jonas Blue a nemecký producent a továreň na hity Felix Jaehn, nemôže vzniknúť nič iného než skvelý tanečný track s názvom „Weekends“, ktorý vás aj vo februári prenesie na letné pláže a klubové parkety. Track sa začal rodiť už minulé leto na Ibize, kde sa obaja umelci v septembri stretli a zažali tak iskru budúceho megahitu, ktorým odpálili začiatok roku 2023, v priebehu ktorého Felix aj Jonas sľubujú nové hity a live shows.

Ellie Goulding – Like A Saviour

Nový singel, nový album a tento rok aj koncert v Českej republike! Ellie Goudling na konci marca pripravuje svoj dlho očakávaný piaty štúdiový album Higher Than Heaven, na ktorý láka najnovším singlom „Like A Savior“. Pulzujúca basová linka podložená osemdesiatkovými tónmi synťákov predznamenáva ďalší popový hit z pera obľúbenej speváčky. Chytľavý singel dostal aj filmový videoklip a my sa už môžeme tešiť na júlový festival Colours of Ostrava, kde Ellie Goulding svoj nový album predstaví.

Seeb, Alexander Stewart – Would You Lie

Nórske producentské duo Seeb má na svedomí už niekoľko úspešných spoluprác. Teraz si na svoj zoznam môžu pripísať vychádzajúcu hviezdu, speváka Alexandra Stewarta. Spoločne totiž vytvorili skvelý track „Would You Lie“, v ktorom umelci dokázali pretvoriť melancholickú tému v povznášajúci tanečný singel.

„Raz sme v štúdiu v Osle narazili na Alexa, ktorý tam pracoval na piesni Would You Lie. Song sa nám okamžite zapáčil, takže keď odišiel, vplížili sme sa do štúdia, skopírovali si stopy a začali na tom pracovať. O niekoľko týždňov sme Alexovi pustili hotovú nahrávku, ani nevedel, že na tom robíme,“ približujú Seeb s úsmevom príbeh vzniku piesne. Zároveň dodávajú: „Alex má jedinečný a melancholický hlas, ktorým k nám prehovára takým tónom, ktorý vie len on.“

Samo Tomeček Band feat. Katka Ščevlíková – Najkrajší deň

Na slovenskej hudobnej scéne je nový pár! Speváci Samo Tomeček a Katka Ščevlíková nahrali po desiatich rokoch spolupráce svoj prvý duet s názvom Najkrajší deň. Autorom hudby pozitívnej novinky je Samo spolu s gitaristom a spoluproducentom Samom Kovácsom. O text sa postaral raper Suvereno a časť textu dopísala Katka Ščevlíková. Pozrite si veselý klip, v ktorom obaja speváci ukázali svoje „deti“. Tak totiž nazývajú štvornohých miláčikov kapely.Skladbu nahral Samo Tomeček v galantskom štúdiu Gila a dokončil ho vo svojom štúdiu. Zaranžovali ju spoločne s kapelou v zložení Samo Kovács, Miro Gazdík a Ján Lau. Do novinky oslovil skvelých hráčov na dychové nástroje na Slovensku. Saxofonista Mário Gapa Garbera a trúbkar Pavel Jeňo z IMT Smile nahrali do skladby dychovú sekciu.

„Po nešťastnom covidovom období a terajšej vojne na Ukrajine potrebujú ľudia čo najviac pozitívnej energie a to je presne posolstvo tejto piesne. Pretože najkrajší deň môže byť naozaj každý deň. Často si totiž podľa mňa nevážime to, čo máme. Preto „rob čo môžeš, s tým čo máš, tam kde si a to si váž“ je moja mantra. Tešiť sa z každého možného dňa je to najviac, čo môžeme urobiť. Naozaj prežívať tento text je aj pre mňa každodenným prianím. Uvedomil som si to práve po takmer dvoch rokoch, kedy som si myslel, že už snáď nebudem nikdy môcť koncertovať. Preto, keď som sa od mája 2022 vrátil na pódiá po zrušení všetkých zákazov, mal som slzy na krajíčku a neskutočne som si užíval každý jeden koncert,“ priznal Samo Tomeček. 

Kristina Tran – Trenažér (prod. Creame)

Po odvážnom EP Flow, ktoré speváčka Kristina Tran vydala minulý rok, prináša svieži vietor v hudobnej novinke Trenažér. Tentokrát si zaspievala do hudby od talentovaného českého producenta Tomáša „Creame“ Rapanta. Príjemná melodická skladba opäť so slovenským textom má aj svoj nápaditý, nízkonákladový avšak o to pestrejší videoklip.

„Pôvodne ma Tom oslovil so spoluprácou na pesničke, ktorá mala výjsť na jeho pripravovanom producentskom albume, no tým, že sa mi podarilo napísať tak osobný text, sme sa dohodli, že pesničku vydám ako môj singel. A na jeho albume tak budete počuť ďalšiu novú skladbu,“ vysvetluje Kristina, ako pieseň vznikla. No zaujímavé je aj to, že videoklip, ktorý k pesničke vznikol si speváčka natočila a zostrihala úplne sama. 

Peter Bič Project – Maky

Skupina Peter Bič Project o pár týždňov vyráža na svoje koncertné turné s názvom Peter a Viktória. Okrem príprav stihli pre svojich fanúšikov pripraviť novinku Maky. „Turné sa síce volá Peter a Viktória, ale budeme v kompletnom zložení ako celá kapela, takže to rozhodne nebude iba koncert vo dvojici. Poctivo cvičíme, pripravujeme program a robíme všetko preto, aby sme boli v perfektnej forme,“ hovorí Peter Bič. „Minulý rok sme hrali naozaj veľa koncertov, ale naše turné bude odlišné od toho, čo mohli ľudia vidieť minulý rok na našich vystúpeniach,“ uzatvára Peter. „Pieseň “Maky” je taký malý darček pre našich fanúšikov. Je to prvá pieseň, ktorú sme nahrali na náš pripravovaný album, ktorý chystáme na jeseň,“pridáva na margo piesne Viktória. „Spolupracovali sme na nej s producentom Lacom Rychtárikom, čo piesni dodalo nový rozmer. K piesni sme taktiež nahrali videoklip s osvedčeným Jarom “Jarisom” Vaľkom. Tešíme sa, že už onedlho ju našim fanúšikom zahráme aj naživo na našom jarnom turné Peter a Viktória,“ Peter Bič.

Real Kristin – How We Wanna Be (prod. Eugen Botos)

Slovenská R&B a neosoul speváčka KRISTIN, vlastným menom Kristin Garček prichádza s prvou hudobnou ochutnávkou z jej pripravovaného debutového albumu. V spolupráci s uznávaným hudobníkom a producentom Eugenom Botošom vytvorili skladbu s názvom “How we wanna be”, ktorá vznikla vďaka inšpirácii z jej bežného rodinného života.

“Je to pieseň o bežných pocitoch myslím každého z nás. Je o tom, že hoci nie každý deň sa cítime ok, hoci nie každý deň slnko svieti, napriek tomu, je rozhodnutie vždy len na nás samotných, ako s tým naložíme a ako sa rozhodneme, že ten deň dopadne, resp. ako ho budeme prežívať. Pieseň nás má povzbudiť metaforou, aby sme žiarili my, ak aj slnko je schované za oblakmi. Nech si ten svet okolo nás robíme krajším. Z textu tiež vyplýva jedna stará múdrosť – „Aké si to urobíme, také to budeme mať.“ Rozhodnutie a uhol pohľadu je vždy len na nás.” dodáva Kristin 

Robin Schulz – Sweet Goodbye

Snáď každá skladba nemeckého producenta a DJa atakuje najvyššie priečky hitparád. Aj preto je pre priaznivcov tanečnej hudby vydanie akejkoľvek novinky Robina Shulza udalosťou.

Sweet Goodbye je jeho prvým singlom v roku 2023 a nasleduje po úspešnej spolupráci Miss You so spevákom a komikom Oliverom Tree. Euforická EDM nahrávka vznikala v spolupráci s autorským tímom, ktorý stojí aj za Tiëstovým hitom The Business. Zlatý chlapec z Osnabrücku skladbou Sweet Goodbye víta nielen jarné noci, ale tiež symbolicky oslavuje desať rokov od chvíle, keď vstúpil na hudobnú scénu.

ZDROJ: Marek Kučera | Karolína Zboniaková | Nora Krchňáková | Kristina Tran Management | Tomáš Karpel | Andrea Turčina | Renáta Tomášová |

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share