HudbaSprávy

Hudobné novinky 6\2023

music

Jengi – Bel Mercy 

Tak toto je banger na lyžiarske svahy s Aperolom alebo Bombardinom v ruke, najlepšie v Aprè-ski bare. Zo singla Bel Mercy sa stáva virálny a klubový hit. Hneď ako sa skladba objavila na tiktokovom profile populárnej tanečnej platformy Beatport, stala sa z nej senzácia na sociálnych sieťach a holandský producent Jengi sa obratom dočkal podpory známych DJov. Nový catchy club banger do svojich setov zaradili Diplo, Sam Divine, Arielle Free alebo Danny Howard z britského Radio 1. “Bol som na výlete v Berlíne, kde mi ukradli laptop. V sekunde som prišiel o všetko, na čom som pracoval. Bel Mercy bol prvý track, ktorý som nahral po návrate domov. Berlínska skúsenosť ma prinútila robiť viac inštinktívnu hudbu,” prezrádza Jengi. Strate notebooku tak vďačí za aktuálnu popularitu a úspech.

Bufet- Stom, brána cesta

Kapela Bufet naprieč svojráznym funkom, rock’n’rollom, country a šmrncom prog-u uvádza singel Strom, brána, cesta s príznačným bufetovským textovaním, ktoré sprevádzajú prízemné vtipy pretkané výrazmi z bohatšej slovnej zásoby. Novinka je už súčasťou koncertného playlistu, avšak kapela naďalej pokračuje v postupnom vydávaní singlov hraných počas živého vystúpenia, čím získala skladba s výpravným názvom Strom, brána, cesta aktuálne vydanú na streamovacích službách.

Jej vznik spadá do čias tvrdého lockdownu, keď sa pohyb a socializovanie speváka a autora skladby Jána Hurtíka, ako aj zvyšku národa, obmedzilo na cestu do obchodu. „Skladba tak nejak skombinovala pocity a nálady tej neľahkej doby a snažila sa do toho vniesť trocha nadhľadu a vtipu. Už pri písaní tejto piesne som mal v hlave pocit, že ak sa raz toto bude nahrávať, tak by sa tam hodili aj nejaké prvky dychových nástrojov, také tie klasické funky-laufíky na trúbke a túto myšlienku som nosil v hlave neustále,“ objasňuje hudobník počiatočné úmysly, ktoré sa mierne odklonili od pôvodného zámeru.

Cosmetica – Materiál, ja a ty 

Kapela Cosmetica aktuálne s dvoma nomináciami Rádia FM 15. ročníka Radio_Head Awards, Album roka 2022 a Skladba roka 2022, uvádza tretiu ukážku z tretieho albumu Introvertná show. Typické menšie kompozitné rebélie, striedanie duru a molu, vnáša spevák a autor skladby llja Miškovič aj v novinke Materiál, ja a ty.

„Teším sa, že sa mi podarilo vyjadriť svoje myšlienky úspornejšie, a pritom poetickejšie a „kúzlo nechceného“ je aj záhadnejšie. Čudujem sa, ako môže ľudstvo konať tak krátkozrako a sebevražedne, v skladbe to popisujem ako neustále sa opakujúce chyby, pády a činy, riadené najmä skúposťou a stratou miery, bez posunu k väčšej empatii a uvedomeniu si ničotnosti takéhoto správania,“ ozrejmuje llja Miškovič posolstvo skladby. 

Rodan – Introvert Party Club

„Byť v národnom finále Eurovízie je niečo, čo by chlapcovi, ktorý sotva vyjde z domu a väčšinu času trávi s gitarou alebo pri playstation, nikdy nenapadlo. Eurovízia je skvelá platforma na to, aby interpret dostal svoju hudbu do všetkých kútov sveta, pretože, aj keď to my v ČR až tak nevidíme, táto súťaž je veľkým fenoménom. Presne tak to beriem. Ako fantastickú šancu dostať sa so svojimi pesničkami do sveta,” vyznáva sa RODAN, ktorý o hlasy domácich i zahraničných fanúšikov zápolí do 6. februára so ženským štvorlístkom tvoreným Maellou, Markétou Irglovou, Pam Rabbit a kapelou Vesna.

K samotnej súťažnej skladbe, ktorá vznikla vlani v rámci jesenného Songwriting campu CZ, RODAN dodáva: „Introvert Party Club rozhodne považujem za jednu z najlepších vecí, ktoré som kedy urobil. To je, samozrejme spôsobené tým, že som ju nepísal sám. So spoluautormi Jendom Vávrom, Britom Joe Dolmanom a Dánom Jeppom Engelbrecht Appelom sme mali ambíciu spojiť ‚šťastný‘ zvuk so smutným a hlbokým textom. Chceli sme skrátka dosiahnuť kontrast, ktorý pre nás všetkých v hudbe veľmi funguje. A to sa nám, myslím, podarilo.”

ZDROJ: Renáta Tomášová | Michal Neffe | Adriana Nievelt

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share