HudbaSprávy

Hudobné novinky 5\2023

music

Fall out boy – Love From The Other Side (Radio Edit)

Americká rocková skupina Fall Out Boy oznámila vydanie nového albumu.  So Much (For) Stardust vyjde 24.3.2023, už teraz ho predznamenáva singel Love From The Other Side. „Technológie dnes uľahčujú nahrávanie a umožňujú nahrať album pomerne rýchlo. Nie je na tom nič zlé, ale my sme sa chceli vrátiť k spôsobu, akým sa pracovalo predtým. Rozhodli sme sa natočiť platňu láskyplne, starostlivo a premyslene, ako, keď varíte jedlo,“ prehlásil spevák a gitarista Patrick Stump. Snáď aj preto Fall Out Boy oslovili producenta Neala Avrona, s ktorým točili albumy v období 2005-2008 (From Under The Cork Tree, Infinity On High, Folie à Deux). A návrat ku starým pravidlám naznačuje aj prechod ku značke  Fueled By Ramen, u ktorej kapela začínala a v roku 2003 u nej vydala debut Take This To Your Grave.

Rika x Galantis- Hooked (Hot Stuff)

Dvadsaťdvaročná speváčka RIKA z Londýna a švédske duo Galantis vydávajú singel, ktorého základom je známa pieseň Hot Stuff. Speváčka Donna Summer ju preslávila v roku 1979. Novou dance popovou formu ju vtlačil tím populárnych producentov, ktorý dlhodobo patrí k najlepším tanečným projektom. V roku 2021 Galantis napríklad natočili skladbuHeartbreak Anthem s Davidom Guettom a dievčenskou skupinou Little Mix, za ktorú získali hneď v niekoľkých krajinách zlatý certifikát.

Luude x Issey Cross: Oh My [feat. Moby]

Austrálsky producent a hitmaker Luude patrí medzi najžiarivejšie hviezdy súčasnej elektronickej scény. Jeho single Down Under a Big City Life sa minulý rok dostali do britskej Top 10 a spolu nazbierali cez 400 miliónov prehratí a majú platinové certifikáty z Nemecka alebo Rakúska. Teraz na ne Luude nadväzuje novinkou Oh My, v ktorej znovu pracuje so známou melódiou. Vsadil na sampel z Mobyho hituPorcelain. „Keď mi Moby poslal podklady, nemohol som tomu uveriť. Je to ikonická nahrávka, ktorú poznajú milióny ľudí po celom svete. Fakt som dostal strach,“ smeje sa Christian Benson aka Luude. „Ale nový beat k samplu sadol skvele a dal mu úplne iný rozmer.“ Christian zároveň oslovil londýnsku speváčku Issey Cross, ktorá už má s drum’n’bassovými základmi skúsenosti a spoločne nahrali ďalší tanečný banger!

Anika Iris – Just another dream ( live in Bratislava )

Mladá speváčka Anika IRIS po troch úspešných oficiálnych singloch  ALIVE,  JUST ANOTHER DREAM a BEAUTYS THERE  prichádza s koncertnou verziou svojho songu. Živák sa nakrúcal na koncerte 23.11. 2022 v bratislavskom klube UNIK. Kapela hrala v zložení : Anika Iris – spev, ak. gitara, Samuel Varga – el. gitara, Miroslav Tallo – basgitara a Patrik Horňáček – bicie.

„Takmer  pred rokom – 7.1.2022 som vydala oficiálny klip k songu Just Another dream, ktorý produkovali M. Rakovický a O. Fillner zo štúdia Lavagance, video sme nakrúcal v Zlatej sále na zámku Šimák v Pezinku. V tom čase som mala pri sebe len bubeníka Paťa, s ktorým sme hrávali prevažne unplugged verzie mojich piesní. Za jeden rok sa toho udialo veľmi veľa. V súčasnosti hráme  vo štvorici, takže sa zmenil charakter aj aranžmány piesne“, s úsmevom upresňuje Anika.

„Pamätám si, ako som vychytával basové party skladby Just.. z Anikinho YouTube pred tým, než som na inzerát prišiel do kapely. Naživo ju hráme v dravšej, rýchlejšej forme, každý do nej dávame kus svojho muzikantského cítenia. Ono to už tak býva, že koncertný adrenalín zvyšuje BPM každej skladby). Týmto songom otvárame väčšinu našich vystúpení, jeho súčasťou je aj symfonické intro. Atmosféra v klube UNIK bola skvelá, my aj fanúšici sme si to užívali“, jedným dychom dodáva basák Miro.

Jana Krištof LehotskáKúsok od raja

Viacero piesní z albumu „Dotyky slov“, ktorý vyšiel v novembri 2021, už dostalo svoj vizuál v podobe videklipov. Začiatkom tohto roku sa Jana so svojou kapelou rozhodli, že piesne, na ktoré doteraz nebol vydaný oficiálny videoklip, spracujú v špeciálnej edícii 360 stupňových videí priamo z ich JKL štúdia a to naživo. Ako prvú prichádza Jana predstaviť aj zároveň prvú pieseň na albume Dotyky slov s názvom „Kúsok od raja“.

„S 360 videami sme sa s Jankou pohrávali už pred cca tromi rokmi“, spomína Peter Dechet, manažér a gitarista „dokonca sme skúšali viacero kamier aj v rámci live streamu, kde sme rozmýšľali, ako obzvláštniť pre diváka a poslucháča naše streamované koncerty, keďže inak sa v tých časoch ani moc hrať nedalo. No obrazová kvalita bola veľmi slabá. Bolo to zašumené, neostré a aj samotná rotácia videa a jeho spojenie do celkového obrazu nebolo dobré. Tak sme to vtedy zavrhli a robili sme klasické streamy na klasické kamery.“ Myšlienka vrátiť sa ku 360ke prišla v lete 2022. Peter je súkromný pilot motorových lietadiel a asi najčastejšie lieta pre športových parašutistov a tandemové zoskoky na letisku v Prievidzi. „Chalani zo Zoskok.sk točia svojich pasažierov počas výsadku na rôzne kamery. Snažia sa čo najlepšie zachytiť zážitok zo zoskoku pre pasažiera, aby sa ku nemu mohol kedykoľvek vrátiť. Preto často experimentujú a často je vidieť v ich výbave najnovšie športové kamery a rôzne vychytávky v tejto video technike. A tak raz doniesli aj GoPro 360 Max. Táto kamera ma uchvátila svojou ostrosťou, kvalitou záznamu až do 4K, výbornou stabilizáciou a veľmi príjemným ovládaním. A hneď bolo jasné, že prišiel čas oprášiť myšlienku 360 stupňových videí.“ 

Central Cen – Let Go

Aktuálne jeden z najžiadanejších singlov v digitálnych službách. Vyšiel krátko pred vianočnou pauzou a britský rapper Central Cee v ňom stavia na slávnom folk-popovom hite Let Her Go anglického speváka Passengera z roku 2012. Produkcie skladby sa ujal KwolleM.

Central Cee je neprehliadnuteľným reprezentantom ostrovnej rapovej scény. Preslávil sa dvoma mixtape projektami, na ktorých sa pohybuje medzi trapom a drillom alebo singlom Obsessed With You. Jeho novinka sa páči aj Slovákom, na Spotify aktuálne boduje medzi TOP 50 Slovakia na 13.mieste. Cench, ako sa dvadsaťštyriročnému hudobníkovi z Londýna tiež hovorí, využil dobre známu melódiu originálu a natočil až popovo chytľavú skladbu, v ktorej nás necháva nahliadnuť do svojich milostných záležitostí…

Sam Novota – Liar

Sériu tohtoročných singlov štartuje svižná pieseň s názvom „Liar“, ktorej text bol inšpirovaný obľúbenými filmami „Veľmi nebezpečné známosti“, „10 vecí, ktoré na tebe nenávidím“, „Ako prísť o muža za 10 dní“, „Taková normální holka“… Skladba opisuje rozpaky a zmätok v hlave človeka zaľúbeného do dievčaťa, s ktorým začal chodiť iba kvôli stávke.

Kostru tejto energetickej pesničky dali dokopy producenti a skladatelia z Talianska, Argentíny a Nigérie, no finálnu podobu nadobudla až v chorvátskom štúdiu. Štýl je znateľne inšpirovaný synthwave žánrom z 80-tych rokov minulého storočia.

Pre skladbu boli vytvorené mapy v dvoch momentálne najznámejších rytmicko-akčných hrách, od čoho sa aj odvíja vizuálny obsah na YouTube. V poradí prvé zverejnené video je práve z prostredia kultovej hry Clone Hero, nasledované „Lyrics“ videom, po ktorom príde na rad video z prostredia hry Beat Saber vo virtuálnej realite.

And – Harmony

Adrián Vojtek/ANB vydáva po dvojročnej autorskej pauze na DJ Camp Label track Harmony. ANB je Andrejov nick a jeho produkcia sa nesie v duchu Melodic House.  Harmony je plná snenia, synthových plôch a dobrého beatu. ANB je nádejou pre  slovenský house v štýle melodic a my sa už nevieme dočkať na ďalší Andrejov počin.

Majk Spirit & Frederika – Petrus

Ešte v decembri minulého roka sa na YouTube objavil videoklip Majk Spirit & Frederika – Petrus. Novinka vytvorená producentom a multiinštrumentalistom Eugenom Botošom predstavuje aj doteraz neobjavenú speváčku Frederiku zo Stropkova.

„Samotnú pesničku napísal Eugen Botoš, ktorý z môjho pohľadu do tejto skladby vložil samého seba a svoj štýl písania hudby. Vkusne to urobil tak, aby k ADissovmu textu sadla hudba,“ povedala o novinke Frederika. Celú skladbu obohatil sólom, ktorý má u poslucháča vyvodiť pocit šťastia a tanca. Speváčka spolupracuje s multiinštrumentalistom Eugenom Botošom už nejaký čas, pričom na svojom konte majú viacero coverov. Novinka s Majkom Spiritom sa stane súčasťou nového albumu Eugena Botoša so slovenskými a českými umelcami. Rovnako tak bude súčasťou Frederikinho debutového albumu.

„Skladbu Petrus najviac vystihuje spojenie láska k druhému. Každý z nás si pod touto myšlienkou môže nájsť to ‚svoje‘. Môže to byť úcta k ľudom, k svojej rodine, či k čomukoľvek na čom nám záleží. Majk svojím textom poukázal na lásku k manželke, čo mňa na tomto songu baví najviac,“ vysvetlila speváčka Frederika a dodala: „V mojej časti spievam o tom, že niekedy si neuvedomujeme, čo všetko máme vo svojich rukách a čo všetko vlastníme. Že občas zablúdime a strácame sa. Pritom to šťastie a láska je naokolo a v nás.“

Mirai ft. Ben Cristovao – Pojď ke mně blíž (Live O2 Arena)

„Živý album z O2 arény vydávame ako poďakovanie všetkým, ktorí s nami v tento dôležitý deň boli. Live O2 Arena zachytáva to najzásadnejšie z koncertu, takže sa fanúšikovia môžu tešiť na 16 piesní vrátane tých s hosťami, ktorými boli Paulie Garand, Ben Cristovao a Ewa Farna. Zároveň by sme live albumom radi pozvali na naše Slovenské turné 2023. Veríme, že sa nám na živý album podarilo preniesť tú úžasnú atmosféru i energiu, a to predovšetkým vďaka nášmu bubeníkovi Šimonovi Bílemu a kapelnému priateľovi a producentovi v jednej Honzovi Balcárkovi, ktorí sa postarali o zvuk,“ hovorí Mirai Navrátil a pozýva na Slovenské turné 2023.

Karin Ann – For a moment (visualiser)

Ako hovorí, pri písaní tejto piesne ju inšpiroval citát „čo ťa nezabije, to ťa posilní,“ respektíve fakt a uvedomenie si, že má naň iný názor, než väčšina ľudí. „Aj keď to, čím si prechádzate, vás robí tým, kým ste, nie vždy vás to posilní. Niekedy vám to spôsobí traumu alebo problémy, ktoré potom musíte prekonať, a ktoré môžu ovplyvniť váš život. A ľudia očakávajú, že z toho nebudete smutní alebo nahnevaní.“  

Ako dodáva, písanie skladby bolo pre ňu údajne zároveň istou formou terapie. „Je to o prijatí zlých vecí, ktorými ste si prešli, je to o prijatí toho, že liečenie vyžaduje čas, a že je v poriadku necítiť sa dobre. Ide o to prijať všetko, čo sa stalo, a podniknúť vedomé kroky k uzdraveniu,“vysvetľuje svoje myšlienky, ktoré zhudobnila v najnovšom singli, v ktorom sa hudobného mixu ujal 2-násobný držiteľ Grammy Mitch McCarthy, stojaci aj za zvukom najväčšieho hitu Olivie Rodrigo „drivers license“.

Peter Leto – Nečakám

“Základ pesničky vznikol ešte pár rokov dozadu, nahrával som si vtedy nejaké hudobné nápady do notebooku. Toto demo malo pracovný názov “Fly”. Mal som nahraté to rytmické “škrkanie” na gitarové struny, a časť refrénu s textom. Nakoniec sme s Maxom namixovali koktejl šťavnatých hudobných ingrediencií a výsledok je pesnička Nečakám. Dlho som hľadal správne slová pre finálnu podobu textu, nakoniec to celé zapadlo dohromady. Má to pre mňa takú hrdinskú atmosféru. Cítil som, že z hudby ide odhodlanie, nová nádej, prísľub lepšej budúcnosti. Verím, že to tam počujete tiež.” dodáva spevák

Z piesne cítiť radosť, čo podčiarkuje aj príjemný videoklip natočený v bratislavskom štúdiu Pulp. “V jedno víkendové poobedie sme sa tam s kapelou stretli a zhruba za tri hodiny sme mali hotovo. Bolo to celé príjemné a uvoľnené. Myslím, že v klipe je to tiež vidno. Produkcie sa ujal opäť šikovný team z Punč Production, ktorí nakrútili aj videoklip k pesničke Viac.” spomína Peter 

Dianah Kay – Self-destructive Habit

Dnes, po takmer troch rokoch vydáva svoj debutový singel Self-destructive Habit aj s videoklipom, predstavuje svoje umelecké meno DIANAH KAY a dokazuje, že počas obdobia v ústraní tvrdo pracovala na svojej vlastnej tvorbe. Výsledkom je singel, za ktorý by sa rozhodne nehanbili ani medzinárodné hviezdy. Zároveň s anglickou vznikla aj verzia slovenská, ktorá nesie názov Sebadeštruktívny návyk.

Ako prvá vznikla anglická verzia. „Bola som zmätená zo vzťahu s priateľom, s ktorým som sa naposledy videla pred dvoma rokmi. Chcela som , aby sme zostali len kamaráti, ale on cítil niečo viac. Keď sme sa lúčili v objatí, tak som vzhľadom na okolnosti vedela, že sa už možno nikdy neuvidíme. Obaja sme sa vtedy rozplakali a nepovedali ani slovo,“ vysvetľuje speváčka význam piesne. „Postupne sme začali strácať kontakt a keď som neskôr videla jeho fotku s novou priateľkou na Instagrame, naše role sa vymenili a teraz som to bola ja, ktorá trpela. Všetko mi ho začalo pripomínať a držala som to v sebe až do momentu, kým som nenapísala túto pieseň,“ dodáva.

Ludo Kotlár – Tak mi svieť

Po debutovom singli Nespoznávam prichádza skladateľ a klavirista Ludo Kotlár s popovou baladou Tak mi svieť. Zrod piesne vzišiel z prežitej emócie, precítenej a úprimnej, ktorá však neustála v partnerskom vzťahu a jej osud predurčil jeho zánik. Jazzový interpret sa tak už po druhýkrát predstavuje v role popového speváka, ktorého sme doposiaľ poznali ako súčasť mladej generácie slovenského jazzu, v rámci ktorej už zaznamenal mnoho úspechov.

Skladba Tak mi svieť vznikala spontánne na popud interpretovho spoluhráča a priateľa Kristiána Kuruca, ktorý ju skomponoval v nadväznosti na debutový singel Nespoznávam. „Spája sa so životným obdobím, ktorým si práve prechádzal, práve preto si myslím, že má táto skladba veľkú výpovednú hodnotu, vychádza priamo z úprimnej a pravdivej emócie. Hneď po prvom počutí ma dostala,“ objasňuje spevák Ludo Kotlár pocity z piesne, ktorú spoločne rozvinuli a dotvorili do finálnej verzie. Následne ju textom doplnil Richard Bönde.

ZDROJ: Renáta Tomášová | Richard Gužák | Peter Dechet | Sam Novota | Erik Horvath | Andrea Čurná | Tomáš Karpel | Adriana Čahojová | Andrea Turčina | Michal Neffe

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share