Hudba

Hudobné novinky 49\2022

music

Marián Jakubec – Anywhere

Jedná sa v poradí o štvrtú skladbu z mojej tvorby. Po pozitívnych ohlasoch na moju skladbu „I Need“ ktorá dostala priestor aj v slovenských rádiách, som sa rozhodol opäť prísť s niečím pozitívnym a vytvoriť skladbu plnú energie.Zasnívaná melódia piána v kombinácií s príjemným vokálom chytí každého za srdce.
Väčšina ľudí ma pozná ako DJa a producenta. Keď však otvoria môj instagram tak nájdu skôr fotky z cestovania. A tak som sa snažil aj štylizovať novú skladbu. Už len samotný názov „Anywhere“ napovie že vo videoklipe sa ocitneš naozaj kdekoľvek. Od púšte, krásnych pláží až po malebné uličky mesta… Cestovanie a hudba skrátka patria k sebe.
Precestoval som už viac ako 20 krajín a je to neskutočné čo všetko môže človek zažiť na cestách. Inšpirovať sa, spoznať nových ľudí a ich zvyky. Ale nedokážem si to predstaviť bez hudby. Nič sa nevyrovná pocitu keď si zapneš tú správnu hudbu a vyrazíš za dobrodružstvom. Vtedy človek začína naozaj žiť. V novej skladbe „Anywhere“ môžete aspoň kúsok z toho ochutnať…

Peter Juhás & Lucie Večeřová – Dobrý Skutok

„Nepomôžeš síce všetkým, ale všetci môžu pomôcť niekomu“ – slová Ronalda Regana sa stali hlavnou myšlienkou a súčasťou textu novej vianočnej skladby z dielne slovenského speváka Petra Juhása. Mladý pesničkár pieseň Dobrý Skutok, ktorú naspieval s českou kolegyňou Luciou Večeřovou, a ktorá podporuje charitatívny projekt Pomoc cez okno, vypustil do sveta prostredníctvom videoklipu.

Juraj Hnilica – Zmier 

prostredníctvom mojej novej, netypicky-vianočnej piesne ZmierVám chcem popriať krásne vianočné sviatky a všetko dobrédo Nového roku 2023, ktorý verím, bude krajším ako tento starý. Veľa lásky, pokoja, šťastia a zmierenia Vám želám.

Majself – Na Dne ft. Refew, Kali (prod. Fillipian)

Majself je umelec, ktorý píše aktuálne ako to cíti a prežíva. Vo svojich skladbách nerozoberá témy, ktoré sa ho netýkajú. Inak to nie je ani pri tomto songu “Na dne”, ktorý odráža jeho posledné obdobie, ktoré interpret nemal ľahké. Je to jeho najosobnejšia skladba a preto aj hostia na feate sú jeho najbližšími ľuďmi z hudobnej scény. 

“Je to moja najosobnejšia skladba, ktorú som napísal za poslednú dobu. Ľudia, ktorí ma sledujú vedia, že sa občas pasujem so zdravotnými problémami, do toho mi prišli ešte aj problémy s chrbticou, čo mi spôsobilo nespavosť a nechuť do jedla, takže denne som prijímal tak 500 kcal a pod to sa podpísali aj udalosti, ktoré sa mi posledný rok stali. Až do momentu, keď ma zrazilo auto a to som šiel len do potravín na biku. Priznávam, bol som už na dne. A to bol pre mňa impulz, že takto to nemôžem nechať a idem bojovať za seba! Prišiel som do štúdia a vypadla zo mňa táto skladba, kde som zreflektoval môj posledný rok. Tento track je zároveň aj mojou mantrou do budúcnosti, že dno nie je cieľový bod v živote, ide len o odrazový mostík a ako sa k tomu človek postaví. Verím, že sa tento song veľa ľudí dotkne a hlavne dúfam, že pre niekoho aj táto moja životná skúsenosť bude odrazový mostík ísť vpred”,  vyjadril svoje najosobnejšie pocity  zo skladby samotný Majself. 

Lizzo – Someday At Christmas

Americká speváčka Lizzo naspievala špeciálne pre Amazon vianočnú pieseň. Ide o skladbu Someday At Christmas, ktorú pôvodne nahral a v roku 1966 vydal Stevie Wonder. O rok neskôr ju slávny hudobník zaradil na svoj ôsmy štúdiový album  a platňu poskladanú z vianočných nahrávok podľa nej taktiež pomenoval. Lizzo skladbu zverejnila ako súčasť rozšírenej verzie tohtoročného albumu Special exkuzívne na platforme Amazon. Pripomíname, že za vydarený album, čerpajúci okrem iného z disco hudby sedemdesiatych a synthpopu osemdesiatych rokov, speváčka získala päť nominácií na Grammy. Koľko sošiek si zo slávnostného ceremoniálu nakoniec odnesie, sa dozvieme 5.2.2023.

Dora – Nepovedz ty dievča materi

Kapela Dora známa svojím rockovým vkladom do ľudových piesní tentoraz prichádza s tvrdším spracovaním skladby Nepovedz ty dievča materi, ktorá dotvára ich folkrockový album 3.00 hrmených. Vizuál, odkazujúc na myšlienku skladby, dotvára magická atmosféra neogotického kaštieľa Esterházy v Galante s interiérom v historickom štýle.

Podľa slov gitaristu a managera kapely Tibora Seidla vznikla skladba prirodzene a spontánne, nakoľko kapela Dora aranžuje folklórne ľudové piesne do rôznych moderných aranžmánov, ako napríklad rock, pop či ska. Ako pri takmer každej ľudovej piesni, tak aj v tejto skladbe je hlavnou témou láska muža k žene, ich milostný vzťah alebo aj zakázaná láska.

Nahrávanie skladby prebiehalo v štúdiu kapely a o aranžmán ľudovej piesne, ako aj o celú produkciu skladby sa postaral Tibor Seidl. „Je to prioritne tvrdšia rocková skladba, kde sú použité hlavne rockové gitary, basa, bicie a rôzne ďalšie nástroje, zvuky a sample. Myšlienka Dory je zaujať širokú verejnosť, takže pri aranžovaní skladieb dbáme na to, aby si na našich albumoch našiel každý to svoje. Nezameriavame sa len na jeden hudobný žáner, ale pravdou je, že hráme viac-menej rockovú hudbu,“ prezrádza Tibor Seidl, dodávajúc s úsmevom, že nie je to však vždy pravidlom.

Tribbs & Ben Cristovao – Future Champ

Mladý umelec s charakteristickými modrými vlasmi, ktorý si hovorí TRIBBS, je číslom jeden medzi poľskými dídžejmi. Na zozname jeho spoluprác nájdeme aj mená ako Laidback Luke, Dimitri Vegas alebo Duncan Laurence a už teraz je jasné, že TRIBBS mieri na svetovú špičku. K vymenúvaniu hviezd si môže pripísať aj českého speváka a textára Bena Cristovaa, s ktorým vytvoril energický tanečný hit „Future Champ“. Napriek tomu, že ide o Benov medzinárodný debut, európska centrála Universal Music Group v Berlíne si ho vybrala ako svoj hlavný focus track pre tento týždeň. Skladba týmto dostane značnú medzinárodnú podporu v rámci krajín celej Európy a bude podporovaná na všetkých platformách ako najväčšia priorita! 

Sg Lewis – Call On Me (with Tove Lo)

Londýnsky spevák, songwriter a producent SG Lewis už na január chystá svoj druhý štúdiový album. Upozorňuje naň najnovším singlom, nadčasovou hymnou tanečných parketov s 80-tkovým nádychom – „Call On Me“, na ktorej spolupracoval so švédskou superstar a autorkou megahitu „Habits“, Tove Lo.

„Call On Me zachytáva pocit túžby, ešte predtým, než príde akákoľvek ľútosť alebo emočné zrútenie. Je to len o tom chcieť niekoho,“ nadnesene prezradil o single SG Lewis.

Monika Bagárová ft. Ben Cristovao – Něco víc

Tesne pred vianočnými sviatkami zverejnila Monika Bagárová nový videoklip Něco víc z nového albumu Silnější, ktorý vyšiel začiatkom decembra. Na chytľavej novinke spolupracovala aj s Benom Cristovao. 

Hudbu k novinke Něco víc pripravil producent albumu Tomi Popovič. Text písal Ben Cristovao priamo v štúdiu počas nahrávania. „Ben priniesol iný pohľad a možnosti práce, čo bolo veľmi inšpiratívne. Po rokoch sme spolupracovali a bolo to veľmi pekné,“ povedala Monika Bagárová. Zároveň si uvedomuje, že nastal čas, kedy dvojica nahrala skladbu, nakrútila videoklip a zároveň sú priatelia. Ani jeden z nich pritom neočakával radosť fanúšikov, ktorá sa objavila už pri zverejnení fotografie zo štúdia.

Očakávaný videoklip sa natáčal začiatkom decembra v Brne. Diváci uvidia zábery z dievčenskej aj chlapčenskej hotelovej izby a spoločnej zábavy na bowlingu. Za videoklipom stojí Dominik Hungr a Monikin stály tím. „Bolo to o to príjemnejšie, že sme sa všetci poznali a mohli sme byť o to uvoľnenejší,“ prezradila speváčka.

Kim Petras – If Jesus Was A Rockstar

V detstve to rozhodne nemala ľahké. Kim Petras sa narodila ako chlapec, avšak hneď vedela, že sa cíti byť niekým iným. Preto už v šestnástich rokoch podstúpila zmenu pohlavia a stala sa tak najmladšou trans ženou vôbec. O pár rokov neskôr sa odvážne rozhodla vsadiť všetko na jednu kartu a vydala sa do Los Angeles budovať svoju hudobnú kariéru, pričom sa z nej takmer okamžite stal jeden z najsľubnejších popových talentov. Tento rok svoj predpoklad potvrdila, keď spolu so Samom Smithom naspievali megahit „Unholy“. Teraz Kim Petras predstavuje vlastný gitarový track „If Jesus Was A Rockstar“, v ktorom sa zamýšľa nad vlastným vzťahom k náboženstvu, ktorého inštitúciami sa ako malá necítila vítaná.

Post Malone – Wrapped Around Your Finger

Dvadsaťsedemročný americký raper Post Malone bezpochybne patrí medzi najvýraznejšie mená súčasnej hudobnej scény. To dokázal aj so svojím štvrtým štúdiovým albumom Twelve Carat Toothache, na ktorom tento rok predstavil 14 nových trackov, vrátane úspešných singlov „I Like You (A Happier Song)“, na ktorom hosťuje Doja Cat, alebo „Cooped Up“ v spolupráci s Roddym Ricchom. Teraz vydáva track „Wrapped Around Your Finger“ aj s pôsobivým animovaným videoklipom.

ZDROJ: Marián Jakubec | Janka Marczellová | Jozef Dančík | Jana Trellová | Renáta Tomášová | Michal Neffe | Tomáš Karpel | Karolína Zboniaková | Andrea Čurná |

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share