HudbaSprávy

Hudobné novinky 48\2022

music

Barbara Weiss – Vlastný svet

V novinke Vlastný svet zároveň tak po prvýkrát speváčka necháva vyznieť materinsky jazyk, no stále ovplyvnený žánrom motown. „Pôvodne mala byť skladba v anglickom jazyku ako prvotné skladby EP, ale počas jednej session sme spontánne zablúdili do slovenčiny, čo skladbu neskutočne posunulo a po veľmi krátkom čase bola cela skladba hotová,“ prezrádza Barbara Weiss, ktorá v skladbe vykresľuje, ako vyzerá jej vlastný svet, čo v ňom robí a že v ňom neplatia žiadne hranice a vytýčené medze.

Paci Pac – Stromček jagavý

Detské duo PACI PAC pripravilo pre deti a fanúšikov mikulášske prekvapenie!  Vianočný klip Stromček jagavý, ktorý je po prvýkrát v histórii skupiny animovaný. Postavičky PACI PAC nakreslila Zuzana Neumannová a rozpohybovali ich Barbora a Peter Budinský zo štúdia Plutoon. PACI a PAC čiže Mário Praženec a Nikoleta Kupčíková majú pre deti aj ďalší darček v podobe novoročného turné. Vo februári 2023 zahrajú vo všetkých kinosálach Cinemax po celom Slovensku.

Obľúbená skupina PACI PAC nedávno vydala nový album plný najobľúbenejších pesničiek od začiatkov kapely až po súčasnosť. Výberovka To najlepšie deťom vyšla spolu s DVD, na ktorom nájdu fanúšikovia videoklipy na všetky skladby. Teraz Mário Praženec a Nikoleta Kupčíková predstavujú ďalšiu novinku – vianočný klip Stromček jagavý. 

Peter Bič Project – Tichá noc

Skupina Peter Bič Project uzatvára rok 2022 krásnou verziou piesne Tichá Noc.„Posledné roky, asi čím som starší, vnímam Vianoce omnoho intenzívnejšie. Sú krásne a mám ich rád,“ hovorí Peter Bič. „ Je to aj poďakovanie všetkým fanúšikom, ktorí sa na nás prišli pozrieť, vypočuť. Tých koncertov nebolo málo, preto poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli k tomu, že tento rok bol naozaj náročný, ale pekný.“ Pred 13timi mesiacmi skupina Peter Bič Project vydala album Hlava, a práve ten sa v týchto dňoch dočkal ocenenia „Platinový album“.  „K pesničke sme pripravili aj vianočný videoklip a už pri jeho natáčaní som sa veľmi tešila na Vianoce,“ dodáva speváčka Viktória Vargová. „Takže budú vlastne dvakrát,“ uzatvára s úsmevom Viktória.

„Do Vianoc nás čaká ešte zopár koncertov, potom nasleduje oddych, čas pre tých najbližších a začiatkom marca už vyrážame na turné,“ dopĺňa Peter. Od polovice marca 2023 bude skupina na turné v týchto mestách: Prešov, Humenné, Prievidza, Zvolen, Martin, Bratislava, Žilina, Dolný Kubín a Košice.

Alan Murin ft. Tina – Do Rúk

Skladba Do rúk z aktuálneho albumu Trueself slovenského autora a speváka Alana Murina sa na vrchol YouTube trendov dostala pred pár týždňami aj bez toho, aby mala videoklip. Skladba plná motivácie a dôvery v druhého človeka je podľa všetkého tým, čo ľudia v týchto dňoch potrebujú počuť. „Táto skladba mi ležala v šuflíku už pár rokov ako pár sekundové demo. Niekedy sa mi stane, že vec rozrobím a v určitom bode si ju odložím, ak s ňou neviem ísť ďalej. Toto bol presne ten príklad a je krásne vidieť ako do seba veci zapadajú presne tak, ako majú,“ začína rozprávať príbeh skladby Alan Murin. „Keď som si prechádzal staré demá hneď ma chytila a dala veľký význam ktorý mi automaticky hodil smer, ktorým som chcel skladbu dokončiť. Niekedy sa mi počas tvorby sami od seba v hlave tvoria slová a melodické linky, ktoré počujem v hudbe ako keby tam boli nahraté. Sám neviem odkiaľ chodia a niekedy mi ani nie je úplne jasný ich význam, práve preto som v minulosti túto pesničku nechal tak a počkal, kým vo mne dozreje.“

Po tom, ako dokončil svoju časť, cítil, že skladba potrebuje kontrast, prehĺbenie myšlienky, príbehu a emócie. „To všetko sa podarilo, keď som k sebe do štúdia zavolal Tinku. Najprv sme sa bavili o živote, o tom, čo v nej pesnička vyvoláva a sama priznala, že jej téma hovorí priamo z duše. Písanie jej časti bol veľmi silný a očisťujúci proces, skoro ako terapia. Myslím si, že práve táto autentická výpoveď môže za to, ako veľmi sa to dotklo ľudí aj bez vizuálu,“ dodal A. Murin.

Imanbek & Jay Sean – Gone (Da Da Da)

Talentovaný producent a vychádzajúca hviezda elektro-tanečnej scény, ktorý si hovorí Imanbek, predstavuje tanečný banger s výstižným názvom „Gone (Da Da Da)“. Svoj vokál k najnovšiemu singlu prepožičal 41-ročný britský spevák, skladateľ a producent, známy pod svojím umeleckým menom – Jay Sean. Vznikol tak chytľavý klubový track, v ktorom sa brilantne mieša Jayov charakteristický vokál a basová linka typická pre Imanbeka.

Zuzana Hrvoľová – Želanie 

Speváčka a herečka Zuzana Hrvoľová, známa aj z Ďurovčíkových muzikálov, prichádza v predsviatočnom období so skladbou Želanie plnou kúzla Vianoc. To speváčka nachádza v prítomnosti blízkych a ich spoločnej radosti, ktorú vniesla aj do videoklipu a rozžiarila v očiach nielen iskričky šťastia, ale najmä v srdci plamienky lásky.

Malé gestá z úprimnej myšlienky tvoria Vianoce, a práve nimi sa snaží interpretka upriamiť pozornosť z materiálnej stránky Vianoc na ich skutočný význam. Vytvorený zhon okolo nich nás vždy vtiahne a Zuzana Hrvoľová, mysliac si, že je dôležité neustále zmysel Vianoc pripomínať a prinášať momenty zastavenia, napríklad aj prostredníctvom umenia, hudby a filmov, prináša popovú baladu Želanie.

„Želanie je vianočnou piesňou, ktorá, verím, bude ľudí hriať pri srdci. Hovorí nám o skutočnom význame Vianoc, ktorým je najmä prítomnosť blízkych, spomalenie a láska. Videoklip k nej je takým malým zázrakom, ktorý ukazuje, že ak sledujeme a načúvame svojim blízkym, môžeme im splniť aj to najtajnejšie želanie. Dnes, keď sa tieto sviatky často menia na materiálne šialenstvo, pripomína nám ich skutočnú podstatu,“ s úsmevom objasňuje Zuzana Hrvoľová.

Trilobeat – Červená / The Red (feat. David Kollar)

„Je súčasný stav planéty odrazom nášho odpútania sa od prírody?“ pýtajú sa tvorcovia nového videoklipu ku skladbe Červená. „Alebo sme napriek všetkému ešte stále jej súčasťou? Zraniteľnými cicavcami so základnými inštinktami?“ Tento motív sa nesie obrazovo cez celé dielo, ktoré v rôznych rovinách a symboloch rozoberá vzťah človeka a prírody, ich vzájomné ovplyvňovanie sa a prelínanie. 

Skladba sa nachádza na albume „Zánikový horizont“, ktorý kapela Trilobeat vydala v máji tohto roku pod hlavičkou vydavateľstva Hevhetia. Album nesie názov podľa čiernej popolčekovej čiary, ktorá pri archeologických vykopávkach signalizuje zánik jednej civilizačnej vrstvy. Tvorí jednotný príbeh mapujúci tému klimatickej krízy a osudu našej civilizácie, sprostredkovaný cez inštrumentálne skladby s vplyvom alternatívnej hudby, nu-jazzu, či prog-rocku. Na albume kapela Trilobeat spolupracovala s viacerými svetovými menami – napríklad s Adamom Holzmanom (Steven Wilson, Miles Davis, Trifecta) či Davidom Kollarom (KOMARA, Steven Wilson, Erik Truffaz), ktorého špecifický gitarový zvuk počuť aj v epickom sóle v skladbe „Červená“. Album od vydania žne kladné ohlasy – ako od fanúšikov, tak aj hudobných kritikov.

IMT Smile – Bolo to tak dávno

Z albumu ŽIVOT ČLOVEKA v roku 2022 skupina IMT Smile pripravila videoklip ku skladbe Bolo to tak dávno.„Je to trošku spomienková skladba, predsa len máme za sebou 30 rokov od nášho začiatku fungovania. Text napísal Vlado Krausz, ktorý dokonale vystihol ohliadnutie sa, za tými 30timi rokmi, ktorých je aj on pevnou súčasťou. Takisto cítim, že pieseň je istom zmysle slova aj poďakovaním pre fanúšikov IMT Smile “ hovorí na margo videoklipu Ivan Tásler. O finálny strih a podobu videoklipu sa postaral gitarista skupiny Tomáš Slávik.

 Skupina IMT Smile oslávila svojich 30 rokov od svojho založenia. V lete 2022 si symbolicky v Prešove, neďaleko miesta kde začínali hrať na lavičkách, na prvých gitarách, tam, kde sa dnes odohráva Dobrý Festival, prevzali platinový album za predaj a streamy albumu SRDCE ROZUM BOULEVARD, a zároveň uviedli do života box 30×30, kde je spevník pre gitaru, krásna kniha fotografií, výberovka 30tich hitov IMT Smile, a trsátko s logom, ktoré je presne také, ako Ivan používa na koncertoch.

Skupina zároveň ohlasuje aj koncertné svoje turné  na rok 2023. „IMT Smile Tour 2023“. Vrcholom turné budú koncerty na Bratislavskom hrade a vo Východnej.„Koncert vo Východnej patrí už neodmysliteľne k nášmu koncertnému letu. Je to pre nás nádherný zážitok, vidieť tak veľa ľudí zabávať sa v slnku či v daždi na tak krásnom mieste ,je to nezabudnuteľná atmosféra“.

ZDROJ: Michal Neffe | Nora Krchňáková | Tomáš Karpel | Andrea Čurná | Karolína Zboniaková | Jakub Mikula |

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share