HudbaSprávy

Hudobné novinky 47\2022

music

Philipee – Back to you

Slovenský DJ a producent Philipee nedávno vydal svoj debutový album Dreamer obsahujúci jeho najznámejšie rádio single Save me feat. Martin Císar či Feelin Good s Milanom Lieskovskym. Bratislavský producent aktuálne ohlasuje skladbu z albumu s talentovaným spevákom a songwriterom Dani Slovakom, ktorého výrazná výnimočná farba hlasu zaznela napr. v úspešnej rádio skladbe Freedom od Marka Danna. 

Melodická pieseň Back to you v žánri chill house vznikla v roku 2021, kedy Philipee poslal demo Danimu, ktorému skladba sadla až tak, že k nej napísal svoj vlastný príbeh. Nasledovalo nahrávanie v domácom štúdiu a spoločné dolaďovanie k vzájomnej spokojnosti. Skladba bola pol roka odložená a pripravená k vydaniu albumu, medzičasom však stihla získať 3.miesto v hudobnej demo súťaži vydavateľstva producenta Sama Feldta – Heartfeldt records. Obsahuje typický Philipee-ho tvorivý rukopis – euforické melódie klavíru, slákov a tanečný rozbeh v refrénoch. Téma tejto piesne je melancholická a text popisuje snahu uniknúť preč od bolesti zo zlomeného srdca. Bratislavský producent sa pri tvorbe inšpiroval zahraničnými producentmi melodickej tanečnej hudby ako Joel Corry, Sigala či M-22.

Marley Wildthing – Flow Wild


Skladba získala svoju prvotnú podobu ešte počas speváčkinho prvého leta v Prahe, keď si prechádzala mnohými rozptýleniami, depresívnejšími chvíľami, ale aj novými inšpiráciami. „Cítila som, ako sa môj život a myseľ tak veľmi menia, akoby som sa odpútavala od svojho tela, ktoré nedokázalo držať krok. Text mi neskôr pripadal príliš abstraktný a opäť som ho zmenila, melódia však poväčšine zostala,“ objasňuje Marley Wildthing, ktorá sa v piesni zamýšľa nad prírodnými témami, prirodzene živelnejšími a myšlienkami, či by sa ľudstvu nežilo lepšie, keby sme žili viac v harmónii so svetom.

David Deal – Vánoční přání

David Deyl pripravil pre svojich fanúšikov vianočné prekvapenie v podobe medzinárodného duetu Vánoční přání, ktorý napísal a naspieval so slovenskou speváčkou Kristínou.

„Inspirací při psaní této písně mi bylo moje dětství, které se odehrávalo v československém prostředí. Takže proto je to duet češtiny a krásné slovenčiny, která mě osobně vždy ihned přepne do dětských let. Věřím, že to budou stejně cítit i další milovníci Vánoc. Měl jsem velkou radost, když Kristína s natáčením souhlasila, a to byl zřejmě klíčový moment, aby se mi splnilo přání a zároveň jsem dostal první letošní dárek,“zveruje sa David Deyl. „Mým snem bylo navázat na hit Svatý čas. Chtěl jsem napsat svižnou energickou píseň, která ale nebude pouze líbivou melodií, ale bude mít tradiční základ,“ hovorí spevák a autor v jednej osobe k piesni, ktorú otextoval Tomáš Roreček, a pokračuje: „Největší výzvou bylo angažmá Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Spolupráce s takovým tělesem je pokaždé něčím mimořádným. Svým přístupem a profesionalitou velmi pomohl David Solař, který celou píseň pro orchestr zaranžoval.“ 

Lucie Bílá – O Vánocích

Česká speváčka Lucie Bílá pripravila pre svojich fanúšikov s predstihom vianočný darček. Presne v  prvú adventnú nedeľu vydala videoklip k novej piesni „O Vánocích. Pesničku zložil pre legendárnu umelkyňu Jan Pokorný alias Pokáč. Po úspešnom hite „Dobrý kafe“ ide o druhý spoločný singel známeho českého pesničkára a 21-násobnej zlatej slávice. 

„Vianoce sú pre mňa najkrajším obdobím v roku, a tak som chcela k tohtoročným sviatkom urobiť sebe i fanúšikom radosť niečím výnimočným. Nemohla som teda osloviť nikoho iného než práve skvelého Pokáča, s ktorým som spolupracovala už na pesničke ‚Dobrý kafe‘ a tiež na texte k duetu s Janom Bendigom ‚Jednu malou chvíli‘. Spoločne sme vytvorili kúzelnú vianočnú pieseň, ktorá – dúfam – pohladí po duši a zároveň pripomína, že rodina, deti a priatelia by pre nás všetkých vždy mali byť na prvom mieste, a to nielen v čase Vianoc,  hovorí Lucie Bílá o vianočnej piesni. 

Peter Juhás – Ago nám bolo dang

  “Som nesmierne rád za to, čo mi život nadelil. Ako malý som ani len nesníval, že budem môcť niekedy písať svoje vlastné skladby.” začal svoju myšlienku 26-ročný Peter. “Teraz vidím cestu, po ktorej ak budem svedomito kráčať, tak by to mohlo veľa ľudí potešiť. Prípadne im aj pomôcť. Za to ďakujem každé ráno a verím, že moja hudba v ľuďoch vyvolá skutočné pocity.’’ 
Na novom počine nájdeme skladby “Ako nám boli dané’’ , “Zajtra” , “Mám to” , “Songa o námestí” , “Predtým” a “Aj tak všetci tu”.
Postupom času budú k jednotlivým skladbám pribúdať aj vizuály. Prvým takýmto singlom je skladba “Ako nám boli dané”. Úlohu sklamanej partnerky stvárnila Katarína Doričková. Vo videoklipe hrá aj Adam Šamaj, ktorý nahral väčšinu gitár na vydané EP. Bicích sa zhostil Timotej Rajnoha a veľa nástrojov nahral aj samotný producent, Tom Lobb. Mastering si zobral na starosti jeden z najšikovnejších českých producentov a gitaristov, Lukáš Chromek.

Martina Kapráliková – Nevinná

Ja som tá Nevinná, spieva Martina Kapráliková v novej skladbe Nevinná. Speváčka po dvoch singloch pokračuje s písaním pesničiek, pretože ju to napĺňa a baví. Autorkou hudby aj textu k skladbe Nevinná je 16-ročná speváčka, s aranžmánmi jej pomohol Adam Hudec.  Klip má na konte celá Kaprálikovská rodina, ale najviac jej s ním pomohol najmä brat Michal Kaprálik. Pozrite si klip Nevinná, Martina v ňom oprášila tanec, ktorému sa venovala sedem rokov. A dokonca si zahrala s Matejom Landlom mladším, s ktorým sa skamarátila v seriáli Chatári.Martina Kapráliková zdedila talent po rodičoch, je dcérou hercov Michaely a Martina Kaprálikovcov. Jej veľkou vášňou je spievanie, texty aj hudbu si skladá úplne sama. Aranžmány má rovnako ako pri predchádzajúcich dvoch skladbách na konte Adam Hudec.

Lucie Nejlepší, kterou znám

LUCIE, najúspešnejšia česká pop-rocková kapela súčasnosti, sa po dvadsiatich rokoch vrátila k legendárnemu a vzácnemu projektu LUCIE V OPEŘE, tentokrát s výraznejším využitím symfonického orchestra, naviac v nových aranžmánoch. Z práve skončeného úspešného turné vznikla aj nahrávka najúspešnejších skladieb, ktorá ešte pred Vianocami vyjde vo forme nového albumu, spolu so špeciálnymi bonusmi v podobe vybraných sympho remixov najväčších hitov, spracovaných úspešnými českými a slovenskými producentmi.

Album, po septembrovom remixe legendárnych „Černých andělů“, avizuje novú spracovanú nahrávku s výborným symfonickým aranžmánom Kryštofa Marka a v produckii Filipa Vlčka, ktorá získala priľahlejší „operný kabát“, a ktorá takto zaznamenala veľký ohlas aj na práve skončenom turné. K jednej z najkrásnejších balád spriazneného autora Oskara Petra („Chci zas v tobě spát“, „Medvídek“) s textom Roberta Kodyma. Ten k vzniku piesne dodáva: „Oskar Petr nám priniesol rockovú baladu, ktorú zložil ešte v roku 1989 v Los Angeles, kde žil v tej dobe v emigrácii. Pesnička mala aj text, ale bol hlavne o strachu a úzkosti, a veľmi to nefungovalo. Tá hudba si vyložene žiadala, aby sa z toho stal skutočný love song. Na napísanie textu ma priamo inšpirovala moja žena Zuzana, ktorá sa pre mňa stala múzou. Ten príbeh je veľmi autentický. Som veľmi rád, že tento hit už v pôvodnej verzii získal cenu Anděl v kategórii pieseň roka.“

Ybliss – Take me away

Take me away from here je krátky, no intenzívny výsledok spolupráce členov ybliss, ktorí si dali za cieľ pretaviť do hudby vlastné pocity frustrácie a chaosu v čo najagresívnejšej forme.  Skladba má vyjadrovať nepokoj a neistotu v závislosti od stávajúcej geopolitickej situácie vo svete. Agresívny balíček screamov a metalového zvuku gitár prispieva k tejto rušnej nálade.

„Text vo veľkej miere odkazuje na udalosti, ktoré negatívne ovplyvňujú životy ľudí. Nad týmito udalosťami nemajú kontrolu, animožnosť úniku. Nachádzajú sa v pasci, z ktorej zúfalo kričia „zober ma odtiaľ preč“. – hovorí spevák a gitarista Tomi.„Do tejto skladby prispel riffom každý z nás, takže je to také naše spoločné gitarové dielo, ktoré je plné energie.“ – opisuje tvorbu gitarista Tibor.„Každý z nás prežíva rôzne vnútorné stavy, a je nevyspytateľné, či vyústia do príjemného elektronického beatu, alebo do nečitateľného revu gitár a dvojkopákov. Súčasný stav sveta, ktorý vidíme, nás podnietil k tej druhej možnosti. Javí sa nám, ako rozbitý a chaotický, a nie sme si istí, či sa to zlepší.” – hovorí bubeník Martin, ktorý sa postaral o produkciu a abstraktný videoklip. 

ZDROJ: Michal Neffe | Renáta Tomášová | Adriana Nievelt | Peter Juhás | Nora Krchňáková | Tomáš Karpel | Martin Pisko

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share