HudbaSprávy

Hudobné novinky 45\2022

music

Jana Krištof Lehotská – Pokým je čas

Pieseň „Pokým je čas“ bola napísaná už koncom roka 2019. Jana so svojou kapelou ju hrávala len na živých koncertoch, kde ako ona vraví „si musela sadnúť“. „Finálnu podobu piesne nám pomohli dotvoriť práve ľudia na našich koncertoch. Sledovali sme, aké sú reakcie a ohlasy po odohratí a podľa toho sme jemne dolaďovali skladbu až do dnešnej finálnej podoby“. Pesnička si na svoje oficiálne vydanie musela počkať až na druhý album s názvom „Dotyky slov“, kde vyšla ako súčasť albumu na CD a rovnako aj na všetkých digitálnych streamovacích platformách.Tak ako si pesnička počkala na svoj finálny aranž a zvuk, musela si počkať aj na svoj klip. „Vedeli sme, že táto pieseň je trochu iná ako všetky naše doterajšie“, hovorí Jana „a preto sme chceli aj klip urobiť inak, než sme robili doteraz.“ S námetom prišiel Peter Dechet, gitarista a manažér Janky. „Pieseň je o akomsi pomyselnom bode, do ktorého sa dostal snáď už každý, kedy zvažujete či ešte zabojovať, skúsiť všetko zvrátiť a potiahnuť ďalej, alebo to jednoducho ukončiť a zabudnúť“, spomína Peter. „Práve takúto dilemu sme chceli vyjadriť kontrastom Jany v krásnych šatách, róbe vhodnej na ples, pohybujúcej sa však v zničenom, rozbitom meste. Pre umocnenie tohto kontrastu sme ešte zakomponovali do námetu aj akési šachové figúrky, bielu a čiernu a Janka znázorňuje akoby ich šachovú kráľovnú. Život je v mnohom jedna veľká šachová partia, kde každý ťah má svoj zámer, zmysel, no ak je nesprávny, môže spôsobiť rýchly mat.“ 

Štefan Štec & Fajta  – Žaľ


Štefan Štec spolu so skupinou Fajta vypočuli želania svojich fanúšikov a prichádzajú s novinkou ŽAĽ. „Keď sme na jar začali koncertovať a začali sme ju hrávať v tejto úprave, tak sme od ľudí dostávali mimoriadne veľkú spätnú väzbu, ako veľmi sa im skladba páči. Najmä jej atmosféra, stvorená na letné romantické chvíle“ približuje pozadie novinky Štefan Štec. „ Základom je skladba  Šyrokoje bolotyšče, v úprave Dominika Maniaka a tiež mňa. Je to pieseň o nenaplnenej láske, ale rozhodne nie je s tragickým koncom, skôr naopak. To všetko sme podčiarkli videoklipom, kde sa v hlavnej úlohe predstaví sólista baletu Štátneho divadla Košice, Gennaro Sorbino.“ Videoklip režírovali Štefan Štec a Jaroslav Jaris Vaľko, a okrem spomínaného Gennara v ňom uvidíme skupinu Fajta a tiež priateľov a kamarátov z okruhu Štefana a skupiny.

Roman Horký a Kamelot – Svatojánský dar

Skupina Kamelot zverejnila klip doprevádzajúci jeho tohtoročnú albumovú novinku Spasitel. Výber piesne a načasovanie premiéry videa Svatojánský dar zvolila zámerne. „17. listopad 1939 přinesl více než pětiletý zákaz vysokoškolského vzdělání v naší vlasti a stal se symbolem počátku nacistického útlaku. Proto je naším vyšším principem mravním na tuto část dějin nezapomenout. Už jen z úcty k našim rodičům a prarodičům, protože každá, byť sebemenší podpora války se stává zločinem,“ komentuje tento počin spevák a gitarista Kamelotu Roman Horký a pokračuje: „Vybrali jsme tu nejnenápadnější skladbu, která ale ve své skromné aranži přináší něco mnohem hlubšího a trvalejšího – protiválečný apel a postoj. Napsal jsem ji na základě vzpomínek a vyprávění mých prarodičů.“ Pieseň zachytáva pravdivý príbeh  mladého českého židovského páru a je zasadený do kontúr obdobia druhej svetovej vojny a povojnových rokov. Kamelot ho natáčal blízko obce Věžnice u Polné na Vysočině.

ZDROJ: Peter Dechet | Tomáš Karpel | Renáta Tomášová

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share