HudbaSprávy

Hudobné novinky 44\2022

music

Alan Murin ft. Rytmus – Vamos Bombas

Skladbu Vamos Bombas nahrávali Alan Murin a Rytmus v Prahe celkom náhodou. „Veľmi dlho sme sa nevedeli časovo zladiť na nahrávanie. Deň pred odovzdaním mastra albumu som išiel na výlet do Prahy a zavolal som Rytmusovi, že či ešte stíha nahrať svoju časť. Odpovedal, že nestíha, lebo práve ide do Prahy nakrúcať klip s Refewom,“ povedal Alan Murin. Nakoniec sa v českej metropole skamarátili s manažérom Red Zeda, Eldou, u ktorého sa neskôr stretli a v jeho štúdiu skladbu „úplne random“ nahrali. „Bahahhahahahahhahahah,“ povedal o spolupráci na skladbe Rytmus.

Hrdza – Nie Tvoja

Počas tohtoročnej veľmi úspešnej koncertnej sezóny stihla skupina Hrdza popri množstve vystúpení doma a v zahraničí pripravovať aj materiál na nový album. Prvou skladbou z neho je pieseň Nie tvoja. Hudbu a text piesne napísal na motívy ľudovej piesne A ja som z Oravy debnár, líder a hlavný autor skupiny Hrdza, Slavomír Gibarti. Okrem neho skladbu naspievali súčasné speváčky skupiny, Barbora Fecková a Martina Ťasková Kanošová.   

“Skladba bola rozpracovaná už skôr a spolu s ostatnými asi dvanástimi skladbami som ju poslal režisérovi Jaroslavovi “Jarisovi” Vaľkovi, s poznámkou, že by sme z toho mali čím skôr niečo zrealizovať. On si vybral pieseň Nie tvoja. A ja som súhlasil,” povedal o výbere nového singla Slavo Gibarti. 

Tiësto10:35 [feat. Tate McRae]

V Dubaji bolo otvorené najluxusnejšie letovisko na svete. A práve  v spolupráci s rezortom Atlantis The Royal vznikol nový singel 10:35, za ktorým stojí holandský DJ a producent Tiësto a speváčka Tate McRae. Skladba je inšpirovaná energiou najnovšej ikony dubajskej panorámy. Klip sa točil priamo v priestoroch navrhnutých najslávnejšími architektami a dizajnérmi tak, aby všetko prekonávalo hranice predstavivosti. Zároveň s nahrávkou Tiësto zverejnil aj informácie o novom albume. Platňa sa bude volať Drive, vyjde koncom februára 2023 a bude obsahovať aj už vydané single Don’t Be Shy, The Motto, The Business a Hot In It, ktoré doposiaľ nazbierali viac ako 3,5 miliardy prehraní na digitálnych platformách.

Tiësto patrí k najpopulárnejším producentom tanečnej hudby a bol niekoľkokrát vyhlásený ako najlepší DJ sveta. Špecializovaný magazín Mixmag mu dokonca udelil titul The Greatest DJ of All Time. Tate McRae je najmladším hudobníkom, ktorý sa objavil na zozname 30 Under 30 časopisu Forbes, jej singel You Broke Me First z roku 2020 nedávno prekonal na Spotify hranicu jednej miliardy.

Imt Smile – Život Človeka


Skupina IMT Smile vydáva svoj nový album. Okrem 2 noviniek „Život človeka“ a „Bolo to tak dávno“ pridáva 3 hity IMT Smile nanovo nahraté v roku 2022 skladby a tiež 6 live nahrávok z koncertov v roku 2022.

Album, je pre skupinu mimoriadne dôležitý, pretože v roku 2022 oslávila nielen svojich 30 rokov od svojho založenia, prevzala si platinovú platňu za album Srdce Rozum Boulevard, odohrala IMT SMILE SUMMER TOUR 2022  pre viac než 40 tisíc ľudí, ale kapelu tiež zasiahlo onkologické ochorenie basgitaristu Peťa Bartoníka, ktorý bol hospitalizovaný v nemocnici len 3 dni pred koncertom vo Východnej.

Rapsodéve – Peter & Lucia

Po mrazivom comebacku s piesňou Porcelánová prichádza hudobný projekt speváčky Ivany Pinčákovej, Rapsodéve, s ďalšou novinkou, ktorou je pieseň Peter & Lucia. Tá vytvára predstavu apokalyptického sveta, v ktorom sa rúcajú všetky istoty, ideály i viera v ľudskosť. Ostáva len základný zmysel – hmat, a tak sa protagonistka piesne uzatvára s blízkou osobou do bezpečného úkrytu, kde je telesnosť jedinou pravdivou a poslednou rečou. Apokalyptickou atmosférou nasiakla pesnička v dôsledku udalosti z 24. februára, začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine. Pieseň je teda impulzom, v ktorom sa pretínajú pocity frustrácie, no zároveň odhodlania žiť v zmysle hesla „Carpe diem“ až do konca.

Ako aj pri predošlej skladbe, text a spevácka linka Ivany doplnila inštrumentál vytvorený Martinom Piskom, ktorý sa taktiež postaral o produkciu piesne. Netradične pieseň vychádza vo formáte lyric videa a po pár živých hraniach, v ktorých ju Rapsodéve predstavili naživo, je pre poslucháčov od nedele dostupná i na streamovacích platformách. 

Anita Soul-Lepšie mi je

Absolvovala hudobné konzervatórium a mnohí fanúšikovia a dokonca aj uznávaní hudobní kritici ju označili ako speváčku so zahraničným hlasom. Prvý album,ktorý niesol názov jej umeleckého mena, vydala v roku 2019 a obsahoval jej najväčší hit “Ja a ty”. Odvtedy sa Anita Soul sústredila najmä na vydávanie singlov s prepracovanými vizuálmi a nechýbali ani duety so zahraničnými interpretmi, akým je džezmen Chris Dave či raper Guillotine Mack. Dlho sme však o nej hudobne nepočuli, respektíve jej sólo kariéra na chvíľu utíchla, no dnes skladbou “Lepšie mi je” podčiarkuje svoj návrat na hudobnú scénu a to hneď aj v slovenskom jazyku. Song nesie tému, ktorá je opäť aktuálna a nežne ženský  ladená.

“ Skladba je o láske, vzťahoch… chcela by som týmto songom povzbudiť ženy, aby si vážili sami seba a svoju hodnotu. Aby sa nastavili tak, aby sa ľúbili, nie narcisticky, ale tak zdravo žensky. Každá sme iná, no každá jedna z nás je výnimočná. A ak nám nejaký chlap nedáva to, čo potrebujeme, to z čoho sme šťastné a cítime,  že nám nedáva svoj čas a zanedbáva nás, tak proste si treba uvedomiť svoju hodnotu a pustiť ho k vode. Nech sme s človekom, ktorý nám tú energiu dáva, nie berie. A nejde len o mužov, treba si v živote stanoviť hranice a obklopiť sa ľuďmi, ktorí nás robia ”,  hovorí o námete skladby Anita Soul

Emma Drobná- Hawaii


Sú to približne dva roky od vydania jej druhého štúdiového albumu Better Like This, z ktorého sa dodnes hrá hit Yeah Baby! a ktorý sa dlhé týždne objavoval v slovenskej TOP 100 Airplay hitparáde. Minulý rok Emma naspievala aj duet Naše hriechy s Adamom Ďuricom, ktorý sa objavil na jeho albume.  Posledné roky strávila veľa času hlavne cestovaním s jej partnerom, bývalým futbalistom Filipom Šebom, s ktorým tvoria šťastný a harmonický pár. Nedávno si užívali dovolenku na Hawaji a práve tam vznikla nová skladba. „Asi tým veľmi neprekvapím, keď poviem, že nápad na skladbu vznikol na Hawaji. V texte opisujem momenty, ktoré som tam naozaj prežila. Raz večer som nemohla zaspať, tak som si sadla po polnoci na pláž k oceánu. Všade bola tma, všetci dávno spali a ja s pohárom šampanského medzi drobnými kvapkami dažďa, som počúvala len šum oceánu. Presne to sa stalo a presne o tom som začala písať text. Bol to zvláštny pocit pokoja, ktorý si budem navždy pamätať. Samotný sen v texte nepopisujem do detailov, lebo snom niekedy poriadne ani nerozumieme,“ spomína Emma na tvorivé chvíle a dodáva: „V skladbe sa mi  prelína realita so snením a spomínaním na sen, ktorý sa mi vryl veľmi pod kožu.“

Dussky – S dažďom v mieri 

Vo svete hudby nie je žiadnym nováčikom. Roky svoju lásku k hudbe pretavoval do hrania na gitare, a to hneď  v niekoľkých kapelách. Od roku 2015 sa však vydal na cestu sólovej dráhy. Podarilo sa mu spolupracovať s Janou Kirschner i s kapelou IMT Smile. DUS SKY, spolu so svojou družinou, sa stali tiež hlasom Slovak Food Truck Festu a svoje piesne predstavili v mestách po celom Slovensku. Po prvom singli – Vesmír – DUS SKY prichádza s ďalšou novinkou, ktorá má našliapnuté stať sa novým hitom.

„Patrím k ľuďom, ktorým permanentne prúdia hlavou rozličné myšlienky. Či už pri šoférovaní, varení, pred spaním … skrátka neustále. No som za to vďačný, keďže týmto spôsobom už vzniklo pár naozaj vydarených skladieb. Ak si k tomu pridáme naše „jamming sessions“ s kapelou, bolo iba otázkou času, kedy vznikne nová pesnička, ktorá v nás hlboko zarezonuje,“ priznáva DUS SKY a celkom otvorene hovorí o známom hite –Milovanie v daždi, ktorý mu vnukol tú najjasnejšiu myšlienku – napísať pieseň o daždi a láske.

Yael – Sahyb (Prod. dvatritridva) 

Talentovaný spevák a herec Matúš Kolárovský alias YAEL prichádza s novinkou SAHYB. Klip k skladbe je prvým dielom Yaelovho príbehu, jeho čiernou časťou, v ktorej sa dozvieme, čo všetko predchádzalo katarznému momentu v druhom diele.

Prvý diel vychádza 11. novembra na kanáli DVATRITRIDVA, druhý klip vyjde 23. novembra na kanáli ILLUMINATE. Oba klipy sú pod režijnou taktovkou Martina Mika. „V klipe som sa rozhodol znázorniť spútaného Yaela reťazami, reťaz symbolizuje démonov, ktorí ho v živote zväzovali a znázorňuje segmenty života, ktoré nemal vyriešené – predovšetkým toxická láska voči žene. Počas klipu sa postupne každá z reťazí uvoľní a Yael nakoniec ostane slobodný. Pokračovanie a vyvrcholenie nastane v ďalšom videoklipe na kanáli ILLUMINATE,“ opisuje vznik videoklipu režisér.

„S Matúšom sme sa tentoraz pokúsili opustiť mainstream a trochu ho „zašpiniť“.  Páčila sa nám predstava Tribalového beatu s pop trapovými vokálmi. Matúš nás veľmi zaujal hlavne kvôli svojej práci s textom a slovenčinou. S ňou dokáže pracovať ako máloktorý interpret na slovenskej scéne. Robilo sa nám s ním naozaj veľmi dobre a rýchlo. Celá skladba vznikla v rámci jednej nahrávacej session. Výsledok je veľmi zaujímavý, tak nech sa dobre počúva,“ odkazujú producenti piesne Martin, Matej a Adrián.

ZDROJ: Rado Mešša | Renáta Tomášová | Tomáš Karpel | Ivana Pinčáková | Andrea Čurná | Ruka Hore | Janka Marczellová

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share