HudbaSprávy

Hudobné novinky 4\2023

music

Hex – Možno si pamätáš

Už je to 31 rokov, čo Ježiš Kristus nosil krátke nohavice. Odvtedy skupina Hex vydala 9 radových albumov, niekoľko živákov a výberoviek. Za svoju existenciu prešla minimálnymi personálnymi zmenami, avšak, v roku 2019 stratila svojho speváka Ďuďa. Ale ani táto smutná udalosť obľúbenú formáciu nezlomila a po 3 rokoch od straty sa zatvorila do štúdia, kde s novým gitaristom Lacom Tvrdým a spevákom Petrom Novákom alias Šarkanom, začala nahrávať nové pesničky. Prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu, ktorý vyjde na jar tohto roku, je skladba Možno si pamätáš. Autorom hudby i textu je Martin „Fefe“ Žúži – gitarista Hexu, ktorý okrem viacerých hitov skupiny, zložil prednedávnom aj titulnú skladbu k filmu Známi neznámi.

„V novej piesni som sa snažil zachytiť vnútorné napätia partnerských vzťahov súčasnej spoločnosti. Rozchody sa dnes považujú za štandard. Ľudia veľmi rýchlo zabúdajú na to, čo bolo pekné. Vrhajú sa do nových vzťahov, aby po čase zistili, že sú opäť tam, kde nechceli byť. Nové dobrodružstvo je ako droga, bohužiaľ, organizmus vyžaduje stále vyššie dávky, až sa nakoniec stáva imúnnym,“ priblížil novinku jej autor Fefe. Keď príde k zmene dlhoročného speváka, pri starých i nových skladbách, začne časť fanúšikov vždy porovnávať toho aktuálneho s predošlým. Nová pieseň, tým ako je vystavaná, ako keby ani nedávala priestor na túto imagináciu a Šarkana prirodzene stavia do pozície frontmana v novej etape Hexu.

Adam Mišík ft. Ben Cristovao – Zapomenout

Minulý rok bol pre herca a speváka Adama Mišíka prelomovým. Pod režisérskou taktovkou Adama Sedláka sa stal hlavnou hviezdou experimentálneho a kritikmi oceňovaného filmu BANGER., ku ktorému nahral úspešný titulný track „Prach“ v spolupráci so Sergeiom Barracudom. V polovici decembra naviac Adam Mišík ohlásil dva samostatné koncerty v Brne a v Prahe a sľúbil tiež spoluprácu s výraznými menami českej scény. To potvrdzuje hneď prvým tohtoročným singlom „Zapomenout“ s Benom Cristovao, v ktorom sa môžeme tešiť na chytľavý refrén a gitarový zvuk. Adama Mišíka a Bena Cristovaa si môžete naživo vychutnať 26. apríla v brnianskom Metro Music Bare a 27. apríla v pražskom Lucerna Music Bare. 

Pre Adama Mišíka je spolupráca s Benom Cristovaom už treťou v poradí. V rámci projektu HILLS 97 vytvorili úspešný hit „Máma Říkala“, ktorého dôležitou súčasťou bol taktiež mladý producent Enthic, ktorý má na svedomí aj najnovší singel „Zapomenout“. „Singel vznikol spontánne, keď v jeden večer dorazil Ben do štúdia. Tak ho bavilo, čo sme mali s Enthicom rozrobené, že do pätnástich minút mal hotovú svoju slohu,“ hovorí Adam Mišík o vzniku piesne.„Zapomenout je jeden z najlepších refrénov, aký Adam napísal. Mám radosť, že robíme na ďalšej veci. Adam je super človek a vždy ho rád podporím,“ dopĺňa Ben Cristovao.

Selena Gomez – My Mind & Me

Tridsaťročná americká speváčka a herečka, Selena Gomez, predstavila svetu dokument My Mind & Me mapujúci časť jej kariéry, v ktorom okrem iného prezrádza aj to, aké je to žiť s bipolárnou poruchou. Introspektívnu snímku plnú emócií sprevádza aj rovnomenná a nemenej dojemná pieseň „My Mind & Me“.

Dokument si môžete už teraz pozrieť na Apple TV+, pieseň je k dispozícii na všetkých streamingových službách, vrátane YouTube, kde je doplnená aj o videoklip poskladaný z útržkov dokumentu.

Rytmus ft. Igor Kmeťo – Asal

Čierna komédia Invalid – na slovenské pomery ide o veľmi jedinečný žáner, ktorý divákom sľubuje unikátny zážitok. Tvorcovia sa postarali nielen o kvalitný scenár a zaujímavé vizuálne prevedenie, ale šokujú aj s filmovou skladbou. Postaral sa o ňu Patrik Rytmus Vrbovský a Kmeťoband. Rytmus sa vo filme aj objaví vo vedľajšej role rómskeho mafiánika 90. rokov.Stará, ale predsa nováTitulná pieseň komédie Invalid sa volá Asal a bude jej rozumieť veľká časť obyvateľov Slovenska. A veľká aj nie, pretože skladba je naspievaná v rómčine. Ide o legendárnu skladbu skupiny Modus z roku 1977 Úsmev. V pôvodnom znení ju spievali Janko Lehotský, Miro Žbirka a Marika Gombitová, autorom textu je Kamil Peteraj, ktorý bol myšllienkou prespievania jeho starého hitu nadšený. “Už samotná ponuka tohto prevedenia piesne sa mi veľmi páčila,” povedal, “Tešil som sa, že o prevedenie sa postarali Rytmus a Igor Kmeťo a keď som počul výsledok, veľmi sa mi páčil. Tiež je skvelé, že ku piesni je aj videoklip a neostala iba piesňou, takto je to ešle lepšie.”O preklad sa postaral známy pôvodom český rómsky spevák a hudobník Matúš Bagar, ktorý vystupuje v celej Európe a USA.

Nina Kohout – Videoklip Moonlight

Rok 2023 začal pre Ninu Kohout veľmi úspešne. V najbližších dňoch ju čaká účasť na festivale Eurosonic v holandskom Groningene, kde sa spolu so sláčikovým kvintetom predstaví pred tisíckami delegátov z celého sveta. 

Tesne pred odchodom na najväčší showcase festival v Európe Nina predstavila svoj vôbec prvý videoklip. Spoločne s jeho tvorcami sa rozhodla obrazovo stvárniť skladbu Moonlight, ktorá vyšla koncom roka 2021 na Deadred Records ako prvý singel z jej debutového EP Pandemonium. Za réžiou tajomného a miestami znepokojujúceho videoklipu stojí Daniela Sláviková, jeho kameramankou je Gabriela Kubíková a producent Patrik Kubizna, ktorého s autorkami spája dlhodobá spolupráca. 

Spomedzi všetkých rovín pôsobivej skladby Moonlight jej najdôležitejšiu je satirické zobrazenie spoločnosti, ktorá sa neustále za niečím náhli a prostredníctvom umelo vytvorených ideálov človeka tlačí do neúprimných pozícií. V centre jej hlučných poznámok a nežiadaných rád sa Nina snaží nájsť seba a identitu, ktorá je v súlade s jej vlastnou skutočnosťou. Radiohlavami nominovaná pieseň Moonlight bola označená ako skladba dňa prestížnym americkým rádiom KEXP. 

Ludo Kotlár – Tak mi svieť 

Po debutovom singli Nespoznávam prichádza skladateľ a klavirista Ludo Kotlár s popovou baladou Tak mi svieť. Zrod piesne vzišiel z prežitej emócie, precítenej a úprimnej, ktorá však neustála v partnerskom vzťahu a jej osud predurčil jeho zánik. Jazzový interpret sa tak už po druhýkrát predstavuje v role popového speváka, ktorého sme doposiaľ poznali ako súčasť mladej generácie slovenského jazzu, v rámci ktorej už zaznamenal mnoho úspechov.

Skladba Tak mi svieť vznikala spontánne na popud interpretovho spoluhráča a priateľa Kristiána Kuruca, ktorý ju skomponoval v nadväznosti na debutový singel Nespoznávam. „Spája sa so životným obdobím, ktorým si práve prechádzal, práve preto si myslím, že má táto skladba veľkú výpovednú hodnotu, vychádza priamo z úprimnej a pravdivej emócie. Hneď po prvom počutí ma dostala,“ objasňuje spevák Ludo Kotlár pocity z piesne, ktorú spoločne rozvinuli a dotvorili do finálnej verzie. Následne ju textom doplnil Richard Bönde.

Peter Bič Project – Hornád

Ďalšou skladbou z albumu HLAVA skupiny Peter Bič Project, ktorá dostala svoju videopodobu je krásna, poetická skladba HORNÁD „ Keď sme v roku 2021 vydávali album Hlava, tak už vtedy, sme mali predstavu o tom, že každá pieseň by mala mať svoj videoklip. A ďalšou je teda pesnička Hornád.“ hovorí Peter Bič o skladbe Hornád.

„Pre nás má táto pieseň veľký význam. Rieka Hornád preteká našim rodným mestom a máme s ňou spojené veľké množstvo zážitkov a spomienok, či z detstva, alebo z obdobia prvých lások, či  dokonca videoklip k piesni Máj sme točili práve pri Hornáde. Zaujímavosťou je, že autor textu, Michal Mifkovič, je z Bratislavy a nikdy nebol pri Hornáde. No ani netuší, ako nás týmto textom zasiahol“ dopĺňa ho Viktória.

„ Snažíme sa aby sa naša predstava naplnila, a zároveň už aj môžem prezradiť že pracujeme na nových skladbách a tiež sa pripravujeme na naše jarné turné. Začíname už v polovičke marca v Prešove, a zakončíme ho na Hornáde, v Košiciach“ dodáva s úsmevom Peter.

Zuzana Smatanová – Tajomstvo 

„S režisérkou filmu Marianou Čengel Solčanskou a jej štábom sme natáčali videoklip v Banskej Štiavnici, blízko známej kalvárie, kde vznikali aj samotné zábery do filmu,“ vysvetľuje Zuzana Smatanová výber lokácie. Nakrúcanie nebolo jednoduché, potrápil ju najmä kostým v kombinácii s počasím. „Mala som na sebe dobový kostým, ťažkú, asi päť kilovú sukňu so spodnicou a ľahký kabátik s kratšími rukávmi. Bola mi strašná zima, preto sme sa snažili točiť zábery čo najrýchlejšie. V klipe so mnou hrajú dve dievčatká, ktoré zosobňujú priateľstvo dvoch herečiek z filmu Slúžka.“ Jedným z dvojice dievčat predstavujúcich predobraz nevinnosti filmových postáv, je aj režisérkina dcéra.

„So Zuzanou Smatanovou sme sa zoznámili pred dvanástimi rokmi, keď som ju poprosila o zloženie titulnej piesne k filmu Legenda o Lietajúcom CypriánoviSlúžka  je naša tretia spolupráca. Videoklip Tajomstvo strihal opäť Ondrej Azor, s ktorým sa osobne nepoznajú, napriek tomu, že strihal aj jej úplne prvý videoklip pred dvadsiatimi rokmi,“ prezradila režisérka. 

Mariana Čengel Solčanská zvolila pre nakrúcanie videoklipu Banskú Štiavnicu, pretože práve v nej sa príbeh filmu začína. Ako naznačujú aj zábery použité vo videoklipe, pätnásťročná Anka zo stredoslovenského mesta odchádza  v turbulentnom období prvej svetovej vojny do Prahy, kde ju čaká práca slúžky vo vile vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. Získa si tam spriaznené duše v radoch služobníctva, no nájde aj úhlavnú nepriateľku. Stane sa ňou jej rovesníčka Resi, svojhlavá dcéra panskej rodiny. Počiatočná nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie a silné puto pomôže obom hrdinkám prežiť aj príkoria v čase, kedy ženy nemali ešte ani volebné právo, nieto ešte právo na život podľa vlastného výberu. 

Ed Sheeran – F64

Ed Sheeran vydal freestylovú skladbu na počesť pamiatky Jamala Edwardsa. Britský DJ a hudobný podnikateľ zomrel minulý rok vo februári na srdečnú arytmiu. Edwards bol zakladateľom online platformy SBTV, špecializujúcej sa na hip hop a R&B a veľvyslancom charitatívnej organizácie Prince’s Trust, ktorá pomáha mladým ľuďom zakladať podnikateľskú kariéru. Patril k blízkym priateľom Eda Sheerana a bol celoživotným fanúšikom londýnskej Chelsea. A práve na domovskom štadióne londýnských futbalistov vznikol videoklip k singlu F64. Ed Sheeran v ňom skladbu emotívne rapuje na ľudoprázdnom  nočnom Stamford Bridge. Dodajme, že F64 je skratkou pre freestyle 64, čo v hiphopovom slangu označuje 64 riadkov textu. Väčšinou ide o improvizáciu na danú tému

ZDROJ: Marek Kučera | Tomáš Karpel | Karolína Zboniaková | Perla Žinčíková | Patrik Kubizna | Michal Neffe | Peter Gašparík | Renáta Tomášová

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share