HudbaSprávy

Hudobné novinky 22\2023

music

Adrián Shevco Ševc – Sculpture

Talentovaný mladý spevák Adrián Ševc prichádza s prvým autorským singlom v anglickom jazyku. Novinka Sculpture vznikla vo Veľkej Británii v spolupráci s jeho priateľmi z hudobnej školy, na ktorej pôsobí a poslucháči si v nej prejdú poznaním, aké by bolo vypnúť svoje emócie a byť kamennou sochou. Emotívny singel plný sklamaní, nepochopenia, ale aj precitnutia predstavuje spolu s videoklipom na ceste k Wembley štadiónu.

Prvé tóny skladby vznikli ešte pred troma rokmi, keď téma a emócia skladby boli najaktuálnejšie. „Inšpiráciou bol rozchod a silné emočné nepochopenie a rozhodenie, veľa otázok. Nezodpovedané a nevysvetlené situácie a slová, ktoré mali nájsť iný význam, ako našli. Samotný strach z ublíženia druhej strane a rozhodnutie, že s láskou nebudem mať nič v živote spoločné,“ s odstupom času ozrejmuje Adrián Ševc prvotné pocity, ktoré skladbu samé písali.

Silný motív priania sa zbaviť svojich pocitov a premeniť sa na sochu tak vychádza zo stroskotanej lásky, ktorá zanechala priveľké jazvy. „Hlavne verím, že nie som jediný, ktorý by si prial, aby dokázal vypnúť svoje emócie, doslova premeniť sa na kameň, sochu, sculpture. Počas piesne si poslucháč prejde cestou, aké by to bolo byť takou sochou, nič by sa ho nedotklo, nič by ho nerozhodilo, nikomu by neublížil, bol by chladnou skalou, no počas piesne zistí, že je to nemožné,“ hovorí spevák, dodávajúc, že sme len ľudia a práve naopak, máme byť vďačný za všetky pocity, ktoré máme.

Le Payaco – Vtáci

Už sú to tri roky, čo skupina Le Payaco vydala svoj magnum opus – album Pohybliví v nehybnom. Nahrávka bola vyhlásená albumom roku na Radiohead Awards i na českom Andělovi. Následne však prišla korona a pohyb sveta sa zo dňa na deň spomalil. 

Po nemožnosti koncertovať a naživo podporiť oceňovaný titul začali členovia Le Payaco skladať nové skladby. Singel Vtáci je prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu, na ktorom sa autorsky podieľala opäť celá kapela.

„Všetky pesničky, ktoré za posledné obdobie vznikli, sme nahrali v Birdland Studios. Držali sme sa toho, čoho sa držíme pri každom novom albume – žiadne hranice neexistujú. Aby mohlo vzniknúť niečo nové, každý z nás má priestor a úplnú slobodu priniesť, čo len chce a ostatní mu, ak je treba, s tým pomôžu. Častokrát to však ani nie je treba, lebo skladbu má do detailu vymyslenú,“ prezradil Tomáš Sloboda, spevák a gitarista Le Payaco.

„Práca na nových pesničkách bola veľmi kreatívna a zábavná. O to viac, že sme pracovali pre nás v novom štúdiu Birdland, ktoré poskytuje pre muzikantov naozaj až neobmedzené možnosti. Sú tam k dispozícii nástroje a technológie, ktoré vás v pozitívnom zmysle slova nútia byť tvorivý. Z každej strany sa na vás usmeje nejaký nástroj, ktorý chcete vyskúšať. Nahrávanie bolo pre nás obrovskou radosťou i relaxom,“ doplnil Juraj Vitéz, bubeník Le Payaco.

Peter Lipa – 4 kone v Nola

Peter Lipa dnes oslavuje 80. narodeniny a k tomuto jubileu pripravil pre seba a svojich fanúšikov osobný muzikantský darček. Dnes vychádza nový album NOLA, ktorý nahrával v kolíske jazzu americkom New Orleans. Obsahuje päť slovenských a päť anglických piesní a ako bonus nahral spevák s tamojšími muzikantmi neworleanskú verziu pesničky Balada o štyroch koňoch pod názvom 4 kone v Nola. K nej v deň svojich narodenín spoločne s albumom zverejnil videoklip, ktorý sa odohráva práve v New Orleans a dokonale vystihuje čaro tohto muzikantského mesta. Zároveň klip, ktorý režíroval Braňo Špaček prenesie diváka do štúdia Marigny, kde Peter Lipa pracoval s americkými muzikantmi na svojej novinke.

“Dúfam, že táto nová verzia dá Balade o štyroch koňoch ďalší impulz a vydrží do ďalších rokov. Skladba je ešte veselšia a robí to suzafón. Vylúčili sme basu, nie je tam ani basová gitara, ani kontrabas. Ich úlohu plní suzafón, ako to je bežné v New Orleans. Kapely, ktoré tam hrajú v uliciach používajú suzafón ako hlavný basový nástroj. A tu je to tiež. Mám dokonca pocit, že to spĺňalo požiadavky na jednoduché pesničky, ktoré sa v New Orleans vyhrávajú na ulici.”

Americkí muzikanti, s ktorými Peter Lipa nahrával v New Orleans veľmi rýchlo zistili, o čo ide. „Hneď vedeli a cítili sa v tom ako ryby vo vode. Veľa sledujem záznamy, dokumenty aj výpovedné filmy, ktoré pochádzajú z New Orleans a tento typ hudby sa v nich vyskytuje takmer všade. Oni pochodujú stále, celý život. Pochodový jazz tam funguje a táto pesnička by pokojne mohla byť toho súčasťou.“

Nmc – Svoj Svet Hľadám 

Dolnokubínska kapela New Metal Collaboration (NMC) predstavuje svoj prvý debutový album s názvom Prišiel náš čas. Od roku 2019 formácia hudobníkov priebežne skladala piesne, natáčala videoklipy a čas vydania albumu práve nastal, a to pod taktovkou skúsených producentov z Randal Group Production – Jimiho Cimbalu a Ľubomíra Mazáka. Album obsahuje desať skladieb, ktoré už sú dostupné v digitálnej podobe prostredníctvom väčšiny streamovacích platforiem.

Na albume sa podieľalo niekoľko kvalitných hosťujúcich muzikantov – bývalý bubeník Peter Balušík, Tomáš Hollub (bicie) na Jimiho odporúčanie a Erich „Boboš“ Procházka (ústna harmonika). „Pre zaneprázdnenie nášho bubeníka Maťa sme ich k nahrávaniu vystriedali niekoľko, a najviac si ceníme nápad doplniť skladbu Svoj svet hľadám ústnou harmonikou, ktorá vnáša country prvok.“ prezrádza gitarista Džoro.

Niall Horan – Meltdown

Už budúci piatok sa konečne dočkáme tretieho štúdiového albumu talentovaného speváka a skladateľa Nialla Horana. Album sa bude volať The Show a bývalý člen populárnej kapely One Direction naň upozornil už pred pár mesiacmi titulným trackom „Heaven“. Teraz prichádza s ďalšou ochutnávkou – svižným, horúcim a chytľavým singlom „Meltdown“.

Sara James – Hula Hoop

Počasie je už viac ako letné, stačí nám len poriadny hit, aby sme mohli odštartovať leto. Sara James preto prichádza s trackom „Hula Hoop“, horúcim a úderným singlom, ktorý vás rozhodne donúti vstať a tancovať.

Mladá speváčka tak nadväzuje na svoju úspešnú pieseň „Bloodline“ a predstavuje song „Hula Hoop“, ktorý bol navzdory energickej a pozitívnej hudby inšpirovaný speváčkinmi problémami so žiarlivosťou a tlakom, spôsobenými rýchlo rastúcou popularitou vychádzajúcej hviezdy.

Conan Gray – Never Ending Song

Popový kráľ generácie Z, charizmatický 24-ročný spevák Conan Gray, vydáva nový a veľmi chytľavý singel s názvom „Never Ending Song“.

„Príbeh starý ako čas. Bolestivý vzťah, ktorý proste nezomiera, bez ohľadu na to, koľkokrát ho zabijete. Vždy ma bavilo maskovať svoj smútok do optimistickej hudby, nerád sa beriem príliš vážne,“ hovorí s úsmevom Conan Gray o novom tracku, ktorý je ľahkou pripomienkou 80-tych rokov v 21. storočí.

Jess Glynne – Silly Me

Jeden z najviac charakteristických hlasov Veľkej Británie je späť! Tridsaťročná speváčka Jess Glyne sa vracia s úplne novým singlom, modernou pop-bluesovou baladou s názvom „Silly Me“.

„Táto pieseň je o tom, ako sa učíme z vlastných chýb a vďaka tomu rastieme,“ hovorí Jess o tracku „Silly Me“. „Život nie je dokonalý, všetci cestou niečo pokazíme a máme chvíle, kedy si pripadáme hlúpo. Dôležité je pozbierať sa a nebyť na seba príliš tvrdý,“ dodáva.

Iann dior – start again

Dvadsaťštyriročný americký spevák a raper iann dior sa do širšieho povedomia dostal predovšetkým svojím globálnym hitom „Mood“. Aj jeho ďalšie tracky sa tešia veľkej obľube, a tak urobil mladý umelec radosť fanúšikom novým albumom leave me where you found me, na ktorom sa okrem jedenástky trackov objaví aj singel „start again“, na ktorom iann opäť stiera hranice medzi hip-hopom, popom a alternatívnym rockom.

ZDROJ: Michal Neffe | Marek Kučera | Renáta Tomášová | Pavol Dráb | Karolína Zboniaková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share