HudbaSprávy

Hudobné novinky 21\2023

music

Sarah Nicolina Sibileva – Nagliyar / Нагляр 

Snový nádych vniesli popovej novinke klavírne tóny sprevádzané husľami, aby rozpovedali príbeh o tom, že môžete niekoho milovať bez toho, aby vám láska bola opätovná, no zároveň viete, že jedného dňa tá osoba bude aj tak vaša. „Takže se nedá považovat, že by tato písnička byla smutná. Naopak, je sebevědomá a velmi odhodlaná. Zpívám o přesvědčení, že jsem našla svou spřízněnou duši, která se mi promítá ve snech, což se opravdu stávalo, ale pouze tam si dovolím říct, že je můj. O vášní, chtíči, odhodlání a následně přesvědčení, že jednou dosáhnu svého,“ ozrejmuje Sarah a pokračuje posolstvom piesne: „Chci, ať tato písnička předá naději všem, kteří se ocitli, nebo ocitnou v podobné situaci, protože nic není nemožné a pokud něco opravdu cítíte od srdce, běžte si za tím, ať už to dopadne jakkoliv.“

Maroon 5 – Middle Ground

Na pražské letisko Letňany prídu už o necelý mesiac medzinárodné hviezdy pop-rocku. Rag’n’Bone Man, Gwen Stegani, James Bay a ďalší vystúpia už 21. júna po boku Maroon 5, hitmakerov z Las Vegas, ktorí svetu práve predstavili nový track s názvom „Middle Ground“ a upozorňujú tak českých fanúšikov na blížiaci sa veľkolepý koncert. Maroon 5 tak zahrajú „Middle Ground“ vo finále prestížnej súťaže The Voice.

Becky Hill, Lewis Thompson – Side Effects

Charizmatická britská speváčka a skladateľka Becky Hill, opäť spojila sily so svojím kamarátom a kolegom Lewisom Thompsonom a vznikol tak singel „Side Effects“, ktorý opäť dokazuje, ako majstrovsky vie speváčka vo svojich hitoch skĺbiť popové melódie s tanečnou hudbou. Becky zároveň naznačila, že by sme sa už čoskoro mohli dočkať ďalšieho albumu.

Karol Mikloš – Nevieš, čo ti hovorím

Slovenský hudobník Karol Mikloš, ktorý ako skladateľ a spevák na domácej hudobnej scéne aktívne pôsobí už takmer 30 rokov, zverejnil novú skladbu „Nevieš, čo ti hovorím“. Nový singel vychádza osem mesiacov od predstavenia albumu „This Side of Town” a je prvou nahrávkou so slovenským textom od vydania albumu „Vis-à-vis“ z roku 2002. 

„Zrejme to celé začalo počas rozhovorov k poslednému albumu. Ako zvyčajne, téma ‘angličtina verzus slovenčina‘ nemohla chýbať v žiadnom z nich. Táto otázka vo mne rezonovala aj vzhľadom na istú frustráciu z toho, že môj svet anglických textov zostáva pre väčšinu ľudí zahalený rúškom tajomstva. Keď sme sa opäť ocitli na pódiách, cítil som, že ľudia stále najlepšie reagujú na naše staršie pesničky so slovenskými textami. Tak sa zrodil nápad pokúsiť sa s čerstvým pohľadom otextovať v slovenčine niekoľko nových piesní. Postupne som si prizval na pomoc pár skúsených textárov a začal som so slovenčinou aj sám experimentovať. Na všeobecné prekvapenie vzniklo pomerne rýchlo hneď niekoľko pesničiek, ktoré sa kapele páčili a ktoré môžu odštartovať akúsi novú slovenskú kapitolu“, vysvetľuje Karol Mikloš. 

Chytľavú pop-rockovú skladbu s príchuťou elektroniky si za pilotný nový singel zvolil hudobník preto, že vlastne komentuje spomínaný slovensko-anglický rozkol a zároveň vznikla ako prvá. Základy novej nahrávky „Nevieš, čo ti hovorím“ sa tvorili vo vynovenom trenčianskom štúdiu Men at Sound a inštrumentálne sa na nej podieľajú všetci členovia koncertnej kapely: Alexander Salviany (bicie), Peter Brhlík (basová gitara), Roman Hlubina (elektrické gitary) a Andrej Petrovič (akustická gitara).

Škwor – Sobě věrnej

Pripravovaný album predznamenáva typicky „škworovský“ titulný song Sobě věrnej. Ako napovedá názov singla, obľúbená kapela si na novinke zachováva svoj signifikantný rukopis, ktorý jej počas štvrtstoročie trvajúcej kariéry priniesol popularitu nielen medzi fanúšikmi rocku. Skladbe dominuje strhujúce tempo, výrazná melodická linka a presvedčivý text i vokálny prejav Petra Hrdličku. To všetko opäť vo vlastnej hudobnej produkcii, tentokrát s výrazným prispením gitaristu Jana Chudana.

„Vydanie prvého singla z nového albumu je vždy svojím spôsobom začiatkom niečoho nového. Myslím si, že kapela a jej tvorba by sa mali posúvať, a to sa nám, dúfame, na našej novinke podarilo. Bude to však stále starý dobrý Škwor tak ako ho poznáte. Pieseň Sobě věrnej sme sa rozhodli vydať ako prvú práve preto, že na nás od začiatku pôsobila ako typický song Škworu. Chceli sme fanúšikom otvoriť cestu k novému albumu niečím, čo dobre poznajú. Paradoxne táto pieseň vznikala až medzi poslednými,“ komentuje titulnú skladbu a pilotný singel nového albumu frontman kapely Petr Hrdlička, ktorý je zároveň autorom textu piesne. „Text Sobě věrnej významovo zapadá do konceptu celého albumu. Pesnička je o tom, že aj keď ťa v živote môže postretnúť čokoľvek, musíš sa s tým vyrovnať vždy hlavne sám. Mala by ľudí nakopnúť vo chvíľach, keď nejde všetko tak ako by malo,“ dodáva.

Dua Lipa – Dance The Night (From Barbie The Album)

Na túto chvíľu sa čakalo. Dua Lipa je späť a vracia sa v skvelej forme. Ústredná pieseň z filmu Barbie s Margot Robbie a Ryanom Goslingom v hlavných úlohách má všetko, čo by sme si mohli priať. Po minuloročnom R&Bexperimente Sweetiest Pie, v ktorom Dua Lipa doprevádzala Megan Thee Stallion, ponúka superhviezda zvukovo šťavnatý tanečno-popový banger, ktorému v lete len ťažko unikneme. Watch me, dance the night away, I still keep the party running, not one hair out of place… Skladbu koprodukovali Mark Ronson, Andrew Wyatt a Picard Brothers.

ZDROJ: Michal Neffe | Karolína Zboniaková | Róbert Gregor| Adriana Nievelt | Renáta Tomášová

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share