HudbaSprávy

Hudobné novinky 19\2023

music

Ybliss – Disorder

Trojica hudobníkov ybliss svoj repertoár doplnila o ďalší heavy prírastok s názvom disorder. Aj tentokrát si na budovaní silnej atmosféry skladby a jej zvukovej osobitosti nechali záležať.

„Skladba odráža vnútorné pocity nepohody a životnej nerovnováhy, ktoré sú výsledkom vplyvov technologicko-chaotickej doby. Na vyobrazenie týchto pocitov využívame, rovnako ako i v iných piesňach, screamy a mohutný zvuk baritónových gitár.” – hovorí spevák Tomi Grega. K “disorder” vyšiel aj videoklip, ktorý spracoval vizuálny umelec Ľubomír Slovinský. Video zobrazuje 3D skeny členov kapely, ktoré sa multiplikujú a rotujú v nekonečnom priestore. O produkciu a mix skladby sa postaral bubeník Martin Pisko, o master skladby zasa gitarista z kapely Origin Lost, Martin Slávik. 

“Striedanie chaotických, priam až “desivo” znejúcich riffov s príjemnými melodickými pasážami je niečo, v čom sme doma. V disorder som využil hlavne low scream, aby tak vznikla prirodzená súhra so zvukovou agresiou gitár.” – hovorí gitarista kapely, Tibor Kurilla. 

„Odkazom disorder je niečo, o čo by sme sa mali snažiť všetci – nepadnúť za obeť stále rastúcemu technologickému chaosu, ktorý nás nepriamo núti zrýchľovať tempo nášho života, len aby sme nemali pocit, že zaostávame. K produktom modernej doby by sme mali pristupovať s otvorenou mysľou, no aj s mierou. Nekontrolovaný konzum nám, ako sa spieva v disorder, prinesie len falošné potešenie.“ – opisuje myšlienku skladby Martin Pisko.

BoyWithUke – Out of Reach

Internetová senzácia, spevák, producent a textár BoyWithUke prichádza s novým singlom. „Milujem ten vibe! Chcem skákať, utekať, ísť niekam…“hovorí s nadšením o tracku „Out Of Reach“ mladý umelec, predovšetkým známy zo sociálnej siete TikTok. Vypočujte si dôkaz schopnosti tohto pesničkára zložiť hit so staromódnym nádychom, napriek tomu s modernou produkciou.

Teri Čikoš – Tatry

 Alesso & Ty Dolla $ign – Caught A Body

Svetoznámy švédsky DJ a producent Alesso spojil sily s americkým spevákom, raperom a globálnym fenoménom, ktorý si hovorí TY DOLLA $IGN, aby z toho vznikol dlho očakávaný track „Caught a Body“. Chytľavý tanečný singel inšpirovaný 90. house beatom značí jednu z najviac ikonických spolupráci tohto roka.

„Tento track je posledných pár mesiacov mojím najobľúbenejším. Som rád, je to pre mňa a môj zvuk niečo úplne iné. Dúfam, že si to všetci užijú rovnako ako ja,“ hovorí Alesso.

Voising – Všetko má svoj čas (Acappella)

Skladba v sebe nesie kúzlo nielen samotného odkazu nádeje v lepšie zajtrajšky, ale aj čaro (ne)náhodných stretnutí počas nakrúcania videoklipu. “Klip Všetko má svoj čas vznikol ako potreba spojenia sa s našimi fanúšikmi, ktorých sme dlho nevideli práve kvôli pandémii. Pred natáčaním sme preto niekoľko našich fanúšikov oslovili, či by nechceli účinkovať v pripravovanom klipe. A ako sa v piesni spieva – všetko má svoj čas, tu to platilo na 100 percent, pretože práve pri natáčaní klipu vznikli tri nové vzťahy. A z toho máme veľkú radosť. Raz im naša pieseň určite bude znieť na svadbe a budú si púšťať klip so slovami, vidíš, tu sme sa dali dokopy.” (s úsmevom dodáva speváčka Veronika Oláh Šebeňová)

Videoprodukcia v rukách EMOTION MEDIA príjemne a aj vďaka fanúšikom dokonale úprimne a čisto podčiarkuje náladu skladby. Autormi piesne sú Richard Bönde ako textár a Viktor Nižník, ktorý skladbu zhudobnil počas náročného obdobia lockdownov. „Sedel som na mojej chalupe sám, predo mnou bol klavír a premohol ma smutný pocit, že nemôžeme byť spolu, ako kapela, že nemôžeme tvoriť. Najprv som si začal hrať samé clivé a depresívne melódie. Potom som si povedal, že toto nemôže ísť takto do nekonečna, raz to musí skončiť. Preto som pomaličky prechádzal do pozitívnych melódií a predstavoval som si, aké to bude, keď zase budeme spolu, na pódiu, s našimi fanúšikmi. A vzniklo toto.“(spomína Viktor Nižník, spevák a producent)

Imanbek – Pour Some Sugar On Me [feat. Def Leppard]

Hviezda producenta a DJa z Kazachstanu zažiarila v roku 2019, keď globálne uspel jeho remix skladby Roses amerického rappera SAINT JHN. Úprava sa v niektorých krajinách dostala až na najvyššie priečky hitparád, Imanbek s ňou dobyl aj Ameriku, kde za ňu získal platinový certifikát. Zároveň sa stal prvým kazachstanským interpretom, ktorý sa dostal na prvé miesto amerického rebríčka. Populárny je aj jeho minuloročný singel Belly Dancer, ktorý už dlhšie figuruje v slovenskej Airplay a Spotify. Pozornosť si získal aj u kolegov a dočkal sa ponúk na spoluprácu od ľudí ako David Guetta, Alan Walker, Rita Ora, Marshmello alebo Zara Larsson.

V najnovšom singli sa Imanbek pohral s legendárnou nahrávkou skupiny Def Leppard. Anglická rocková formácia pieseň Pour Some Sugar On Me vydala v roku 1987 na albume Hysteria, aby s ňou o rok neskôr dosiahla až na druhé miesto americkej Billboard Hot 100. Skladba bola v roku 2006 televíznou stanicou VH1 vyhlásená ako číslo 2 v prehľade 100 najväčších piesní osemdesiatych rokov. Def Leppard sa pri jej nahrávaní inšpirovali slávnou Walk This Way od Aerosmith a Run DMC.

King Shaolin – Change

Nosným prvkom skladby je priama reč k žene, ktorá je stratená vo svojich traumách a vytvorila si toxický návyk, no s myšlienkou, ak by zmenila svoje tendencie, ktoré ubližujú jej duši, tak by spoznala svet skutočnej lásky. „Mojou ambíciou bolo zahodiť ten kameň, čo mi ležal na srdci už dlhšiu dobu. Skladba Change je príbeh o žene, ktorá v sebe skrýva veľký potenciál a talent, no jej život neustále ovplyvňujú démoni, ktorých nosí v hlave a nevie sa ich zbaviť,“ ozrejmuje Domi Stoff, ktorý je autorom hudby aj textu a ďalej pokračuje: „Dôsledkom toho je, že sa nevie naplno otvoriť a v partnerovi nehľadá pokoj a stabilitu, ale naopak len potrebuje uznanie od hocikoho, aby jej ego bolo uspokojené. Má malé sebavedomie kvôli traume z detstva, ktorej nechce čeliť, čo ju, samozrejme, posúva stále hlbšie do mizérie.

Teraborsuk – Tancuj

Písal sa rok 2009 a na umeleckú scénu vstúpila štvorica hudobníkov, ktorých spojila láska k hudbe a chuť zabávať ľudí svojou pestrou tvorbou. Ich zámerom bolo vystupovať na svadbách, plesoch, oslavách i ďalších podujatiach, kde nikdy nebýva núdza o dobrú náladu a pohodovú atmosféru. „V priebehu niekoľkých rokov sme sa dostali na úroveň, keď bol náš kalendár vybookovaný na dva roky dopredu,“ spomína na začiatky fungovania zakladajúci člen zoskupenia Tomáš Smrek. Avšak zároveň dodáva, že s čoraz stabilnejšou pozíciou na hudobnom trhu paradoxne rástla aj chuť všetkých členov vykročiť z dobre zabehnutých chodníčkov a vyskúšať niečo nové. „Nepotrebovali sme na sebe pracovať, zleniveli sme, záujem o nás bol veľký, takže sme neboli motivovaní na napredovať, posúvať vlastné limity,“ ihneď sa zhodujú.  Celkom prirodzene tak prišla na pretras otázka – Čo ďalej?

Samuel Hošek – I Get Along Without You Very Well

Samuel Hošek je mladý multitalentovaný spevák, výtvarník a performér. V roku 2020 vydal svoj debutový album ,,Our Time Is Now” v spolupráci s hudobným producentom Jurešom Fallgrappom Líškom. Onedlho vydáva svoj druhý album, v ktorom sa odklonil od elektro akustického zvuku vlastnej tvorby a vracia sa k jazzu, ktorý študoval v Prahe na VOŠ Jaroslava Ježka a v USA. 

V poradí druhý album Peace predstavuje 9 skladieb. Ide o jazzové štandardy, doplnené o dve autorské skladby. Album sa nahrával vo Viedni a v Bratislave pod zvukovým dohladom Petra Preložníka známeho aj z kapely Prúdy a srbského hudobníka Dušana Novakova, ktorý doprevádzal prestížneho amerického speváka Gregoryho Portera. Spevák si k spolupráci prizval hudobného producenta Ľuboša Šrámeka a výkonného producenta Nikolaja Nikitina. O kompletný aranž albumu sa postaral Ľuboš Šrámek, ktorý má široký záber v rámci hudobnej scény (Nanosymphony, Altar Quartet, či dokonca aranžérska spolupráca s Rytmusom a symfonickým orchestrom. Obal albumu nafotila fotografka Lujza Fekete. Album z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a kultúrny fond SOZA. Album vychádza pod hudobným vydavateľstvom Hlava XXII. Na albume sa podielalo niekoľko zvučných mien slovenskej a českej jazzovej scény: Robert Balzar, Juraj Griglák, Mattia Muller, Mucha Quartet, Nikolaj Nikitin, Pavol Bereza, Sisa Michalidesová a ďalší.

ZDROJ: Martin Pisko | Karolína Zboniaková | Jozef Šebo | Andrea Turčina | Renáta Tomášová | Michal Neffe | Andrea Čurná | Music Press Production

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share