HudbaSprávy

Hudobné novinky 18\2023

music

BuranoWski – Vlajky

BuranoWski ( Tomáš Buranovský) prichádza s novinkou Vlajky. Novinka nabitá energiou vás odtrhne zo sveta lajkov a sociálnych sietí. „Skladba sa volá Vlajky, ale rozhodne som nemal v pláne napísať spoločenský manifest. Žijeme v dobe, v ktorej sme mnohí zmätení. Zmätení z okolností, zo sveta, a možno aj sami zo seba. Slovo Vlajky symbolizuje príslušnosť k niečomu/k niekomu. Aj napriek tejto túžbe hľadať svoju identitu, by sme ale nemali zabúdať na fakt, že máme všetci, bezohľadu na náboženstvo, národnosť, či politické názory, jedno spoločné – sme v prvom rade ĽUDIA,“ približuje BuranoWski. Novinka Vlajky je atmosférou a dynamikou, predsa len niečo iné, ako sme boli v Tomášovej tvorbe zvyknutí. „Na tejto skladbe som premiérovo pracoval s mojím klávesákom Jozefom Kovalčíkom, ktorému som poslal prvotný nástrel skladby. O pár týždňov mi od neho prišiel rozpracovaný nápad už v aranžmánoch a hneď sa mi zapáčil. Vznikla medzi nami akási tvorivá zhoda, ktorá k nám pritiahla ďalších ľudí. Tí mali chuť pracovať na skladbe, pretože sa im páčila a nie preto, že musia. A to ma bavilo na tomto procese najviac“ uzatvára BuranoWski

Taomi – Ty (Tomáš)https://youtu.be/SVNyTsm4Gsw

V pondelok 1. mája, presne v deň svojich 25. narodenín, predstavil talentovaný slovenský raper a spevák Taomi svoj nový singel „Ty (Tomáš)“, ktorým odštartoval novú etapu svojej hudobnej tvorby. Singlom upozorňuje na pripravovaný album Echinacea, ktorý si jeho fanúšikovia budú môcť vypočuť už vo štvrtok 25. mája. Novinka „Ty (Tomáš)“ je zároveň prvým sólo singlom po raperovej dlhšej odmlke a postupne vznikala počas horúcich dní minuloročného leta. „V tejto piesni spievam sám sebe, a to v spôsobe vďačnosti. Každý často zažívame pocity pochybností a tento song je len ukľudňujúca realita toho, že na to fakt mám – sme v pohode a sme vďační. Názov je slovná hračka, je to moje meno a je to o mne,“ približuje nový singel Taomi.  

K chytľavému tracku, ktorému nechýba obrovská dávka motivácie, vznikol aj pôsobivý vizuál, o ktorý sa postaral uznávaný videomaker Adam Rohál. „S Adamom sa poznáme už dlho a máme kamarátsky vzťah. Je to skvelá osoba plná kľudu. Je pre mňa inšpiráciou a som rád, že sme konečne spolupracovali na celom projekte,“ vysvetľuje raper. Zaujímavosťou videoklipu je aj motív tzv. spikes, ktoré v hmatateľnej podobe predstavujú módny doplnok nápadne pripomínajúci kvet echinacea. O tento nápad sa s Taomim postaral začínajúci dizajnér Alex Achberger. „Chceli sme vymyslieť jednoduchý, špecifický a zapamätateľný objekt k celému albumu. Zo všetkých návrhov nám to krásne sadlo k názvu Echinacea, pretože spikes nápadne pripomínajú kvet na mojej hlave. Symbolizujú čistotu a intuíciu, ktorú si nosíme v sebe,“ dodáva s úsmevom Taomi.

Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na nový album Echinacea, ktorý im raper predstaví o necelé 2 týždne. Dovtedy im musí postačiť malá ochutnávka v podobe prvého singla „Ty (Tomáš)”.

Sam Smith – Lose You

Sam Smith nielen v poslednej dobe mení základy tradičného moderného popu. Najskôr porazil internet úspešným singlom „Unholy“ s Kim Petras, na ktorý nadviazal brilantný album Gloria. Najnovší album sa teraz dočkal aj špeciálnej edície, na ktorú sa môžeme naladiť singlom „Lose You“. Chytľavú pieseň z albumu Gloria si naviac môžete vypočuť v živom spracovaní z Royal Alberty Hall.

Vintage boyz – Peniaze boli aj budú

Skladba Peniaze boli aj budú pohŕda materiálnou stránkou a hovorí o tom, že peniaze nemusia hrať v živote až tak veľkú rolu, akú si myslíme že majú. Bohémsky a ľahkovážny pohľad speváka k finančným prostriedkom hovorí v skladbe o tom, ako si máme užívať prítomný okamih, a neukrajovať si zo svojho potešenia.

 ,,Niekedy viním sám seba za to, koľko peňazí míňam na hlúposti a svoje potešenia a práve preto som napísal túto pieseň, aby som sám seba ukľudnil, že je to v pohode. Preto by som chcel aby si túto skladbu ľudia púšťali, ako odľahčenie od finančných stresov a pozreli sa na vec aj z druhého uhla pohľadu. Veď predsa žijeme len raz a nemôžeme žiť v strachu a nedopriať si. Stretol som už zopár takých ľudí, ktorým vízia peňazí zatemnila mozog, odkladali každý jeden cent a pocit vysokej hodnoty na bankovom účte bol pre nich až nadmerne dôležitý. Viem, že časy sú čoraz ťažšie a v dnešnej dobe sa každý z nás bojí budúcnosti a snaží sa myslieť dopredu. Avšak každý z nás by si mal nájsť v živote chvíle kedy sa nebude ospravedlňovať a dopraje si to po čom naozaj túži. “ hovorí spevák TOME.

Gabry Ponte – Dance Dance [feat. Alessandra]

Kariéra talianského producenta prežíva skutočnú renesanciu. Skladba Blue jeho niekdajšieho  projektu Eiffel 65 sa po rokoch vrátila do hitparád vďaka prerábke, za ktorou stojí David Guetta a Bebe Rexha, a eminentný záujem je aj o jeho nové nahrávky. Spomeňme napríklad hit Thunder z roku 2021 alebo minuloročný We Could Be Together. Gabry Ponte je dnes tretím najpočúvanejším talianskym interpretom za Måneskin a trojicou Meduza a vyhľadávaným tvorcom remixov. Jeho singel Dance Dance vydáva špecializovaná značka Spinnin’ Records, u ktorej vyšli aj zmienené hity. Ponte si do štúdia tentokrát pozval švédsku speváčku a skladateľku Alessandru, ktorá sa autorsky podieľala aj na tanečnej skladbe All We Got nemeckého mága Robina Schulza. Natočili spolu skladbu, ktorá má ambície stať sa hymnou leta….vyskúšajte vo vašich rádijkách…v Čechách to už valcuje hudobný rozhlasový éter!

Martin Harich – Birdstrike

Po minuloročnej úspešnej spolupráci  ” Vtáci v kŕdli” s Petrom Lipom,  ktorá  donedávna patrila  medzi najhranejšie domáce skladby a ktorú Harich zložil produkoval,  prichádza hudobník s anglickým textom a švédskym vydavateľstvom.

„Birdstrike” znamená veľmi špecifickú (a zriedkavú) situáciu v letectve, pri ktorej kŕdeľ vtákov príde do kontaktu s motorom lietadla. Možno to neznie ako “pesnička”, ale symbolizuje to emócie voči veciam, ktoré nám nečakane prídu do cesty.”, vysvetľuje Martin. Je to pieseň o vzťahoch v 21. storočí, v ktorých žijeme rozpoltené online a offline životy a tom, ako veľmi  (ne)poznáme človeka s ktorým sa ráno prebúdzame do nového dňa.  „, dodáva. 

ZDROJ: Tomáš Karpel | Kristína Polerecká | Karolína Zboniaková | Vintage Boyz | Renáta Tomášová | Martin Harich

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share