HudbaSprávy

Hudobné novinky 17\2023

music

Adam Mišík ft. Pil C – Srdce na tvý dlani

Adam Mišík vydáva očakávaný projekt Srdce na tvý dlani. Na EP si pozval mnoho výrazných mien českej hudobnej scény na čele s Benom Cristovao, Sergeiom Barracudom, Pil C aj violončelistkou Tereziou Kovalovou. Po pauze, v ktorej sa Adam Mišík venoval predovšetkým herectvu a stihol natočiť oceňovaný klip BANGER., za ktorý získal nomináciu na Českého leva, sa vracia na stage. Na koncertoch 26. apríla v Brne a 27. apríla v Prahe sľubuje skvelú show, najnovšiu tvorbu, najväčšie hity a množstvo hostí. „Samostatné koncerty mám po dosť dlhej dobe a nemôžem sa dočkať, kým vám s kapelou zahráme a ukážeme sa v novom svetle,“pozýva Adam Mišík.„Srdce na tvý dlani vzniklo v hlbokom lockdowne, kedy bola atmosféra pre mňa priam beznádejná. Dva roky som mal pieseň v šuflíku,“ približuje Adam Mišík vznik nového projektu. „Toto EP odráža posledné roky môjho života. Dá sa povedať, že je to moje najtemnejšie obdobie. Tie piesne som sa dlho ‚zdráhal‘ vydať. Čakal som na ten správny čas a myslím, že ten teraz prišiel,“dodáva spevák a pozýva všetkých svojich priaznivcov do Metro Music Baru v Brne a Lucerna Music Baru v Prahe na skvelú šou.

Adam Mišík ft. Sergei Barracuda – Za čárou

V piatok 21. apríla o 17:00 hod. vyšiel aj oficiálny vizualizér na YouTube k tracku „Za čárou“, kde hosťuje Sergei Barracuda. Video je druhým klipom z trojdielnej nadväzujúcej série videí z dielne režiséra Ondřeja Silného a Jakuba Sobotky. 

James Carter & Ofenbach – Can’t Forget You [feat. James Blunt]

Priaznivci tanečnej hudby registrujú producenta Jamesa Cartera predovšetkým vďaka jeho spolupráce s projektom Meduza na piesni Bad Memories. Teraz sa spojil s francúzskou dvojicou Ofenbach, aby spoločne nahrali singel, v ktorom spieva James Blunt! Britský spevák a autor hitu You’re Beautiful z roku 2005 sa v tanečne ladenej skladbe neobjavuje prvýkrát. S dance music koketoval už pred šiestimi rokmi, kedy pre nemeckého producenta Robina Schulza naspieval úspešný singel OK. Špecializované médiá o novinke Can’t Forget You hovoria ako o jednom z ašpirantov na tanečnú hymnu leta!

Ed Sheeran – Boat

O dva týždne vychádza Sheeranov album Subtract. Po piesni Eyes Closed z neho spevák ponúka ďalšiu ukážku.  Tentokrát vybral skladbu Boat, na ktorej sa autorsky podieľal aj Aaron Dressner z kapely The National.

Divokej Bill – Lahůdky 

„Je to jediný ‚slaďák‘ na albume, v rytme valčíku, čiže na tri doby, v D dur. Nápad a inšpiráciu napísať takú pesničku som dostal, keď som bol na diskotéke a sledoval, ako ľudia radi tancujú na pomalé skladby, pretože sa pri tom môžu túliť. Prešiel som si diktafón s nápadmi a jeden šikovný tam bol. A bola tam aj poznámka ‚máš oči jak trnky‘, tak som si povedal, že to by sa mohlo páčiť aj na Morave… Navyše téma piesne zdrhnúť niekam preč, do kľudu, od toho fofru dnešného sveta, sa tak trochu prelína celým albumom. V rádio verzii je pesnička skrátená, na albume je ešte o minútu dlšia a môžete tu počuť i jedného z našich hostí – Unique Quartet (aby ste sa mohli túliť dlhšie…),“ komentuje so širokým úsmevom Lahůdky frontman kapely Vašek Bláha, ktorý je takmer výhradným autorom väčšiny piesní na novinke a tentokrát i hudobným producentom.

Dano Kapitán – Nie sme zlý (prod. Remo)

Talentovaný Dano Kapitán sa dostal do povedomia v roku 2019 v televíznej show Hlas Československa a spoluprácou s umelcami ako sú Ego, Dominika Mirgová, Kali, Majself, Separ, Moja Reč, Adiss či Igor Kmeťo. 29-ročný spevák sa venuje žánrom RnB, soul, gospel, ale aj pop a jeho piesne sú plné chytľavých melódií a energického spevu, ktorý vychádza z afro-americkej hudobnej tradície a v kombinácii so slovenským jazykom vytvára unikátny prejav. Dano teraz prichádza s novou skladbou Nie sme zlí, na ktorej spoluprácoval so slovensko-nórskym producentom Remigiusom „Remom“ Klačanským. Skladba vznikala počas lockdownov na diaľku a reflektuje myšlienky a pocity z tohto obdobia, ktoré Daniel pretavil do textu a Remigius do hudby. 

„Prvé demo skladby Nie sme zlí vzniklo počas prvých mesiacov pandémie, keď svetu vládol chaos a nikto nevedel, ako to celé dopadne. Keďže Remo mal svoje štúdio v Rakúsku a hranice boli zatvorené, tak mi poslal hudbu mailom a ja som mu u seba do toho nahral demo. Finálnu verziu sa nám potom podarilo nahrať až v roku 2022,“ sumarizuje Dano Kapitán. 

Bruno Pietri x Pete Spruce – Hold My Love

Dvojica chorvátskych hudobných producentov sa pokúša vzkriesiť slávu hodobného motívu, ktorý dobre poznajú nielen milovníci filmovej radyPolicajt z Beverly Hills.

Trend hľadať inšpiráciu v minulosti a samplovať viac aj menej známe pasáže zo starších nahrávok je zjavný. David Guetta sa počas posledných mesiacov hneď niekoľkokrát poohliadol do deväťdesiatych rokov (Eiffel 65 – Blue, Haddaway – What Is Love, La Bouche – Be My Lover), požičali si aj Anne-Marie s NEIKED (Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You), James Hype (P.Diddy – I Need A Girl), Nathan Dawe (Rune Reilly Kölsch – Calabria), Alok a Ellie Goulding (Depeche Mode – Enjoy The Silence) a mnoho ďalších. Je to pohodlné, ale môže to byť aj dosť zrádne. Na niektoré staršie skladby je lepšie nesiahať, niekedy sa nová reinterpretácia nestretne s pochopením. Keď sa v roku 2012 Skrillex v singli Breakn‘ a Sweat pohral s hlasom Jim Morrisona, brali to priaznivci  The Doors ako svätokrádež.

Calin x Kvítek – Pretty Boy

Anjelský objav pripravil nový singel. CALIN vydáva skladbu Pretty Boy, na ktorej pracoval s producentom kvítkom. Zo slávnostného odovzdávania českých hudobných cien si Calin odniesol sošku Anděla za prvenstvo v kategórii Objav roku. Akadémia, ktorá rozhoduje o víťazoch, speváka s viac ako 800 tisíc poslucháčmi na Spotify konečne akceptovala, keď v minulom roku prepísal tabuľky v Čechách aj na Slovensku s albumom POPSTAR a singlom Hannah Montana. Je spoluzakladateľom brnenského labelu Mike Roft, kde na značke Rychlí kluci zverejňuje nahrávky vychádzajúce z rapovej hudby a pouličnej kultúry. Nie je dôležité, ako jeho generačnú hudbu budeme štýlovo označovať. Koketuje s moderným r&b, popom, tanečnou hudbou i rapom. Jeho skladby sú žánrovo všežravé a oslovujú stovky tisíc mladých poslucháčov v Čechách a na Slovensku. S Viktorom Sheenom vydali tento rok spoločný album ROADTRIP a dosiahli na métu, o akej sa interpretom z východnej Európy doposiaľ len snívalo. Počas prvého víkendu bol album ROADTRIP druhým najpočúvanejším na celom svete! Viac prehratí mala len globálna hviezda RAYE s My 21st Century Blues.

Kristal Shine x Yael – Friendzone

Slovenská tiktoková princezná Kristal Shine (Kristýna Kotianová) sa nedávno prezentovala aj v populárnej zápasníckej sérii Clash of the Stars. Všestrannosť teraz pôvabné dievča ukazuje aj na hudobnej scéne. Do singla Friendzone prijal pozvanie jeden z najvýraznejších slovenských spevákov posledných mesiacov Yael.  Kristal Shine sa objavuje zároveň aj v českej romantickej komédii Cool Girl, kde hrá úlohu klaviristky Anet. Film bude uvedený do kín 25.mája.

Lewis Capaldi – Wish You The Best

Len málokto prehliadol nový dokumentárny Netflix hit ­–Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now. Vo filme sme sa dozvedeli množstvo informácií zo zákulisia úspechu mladého speváka a taktiež to, že pripravuje nový album s názvomBroken By Desire To Be Heavenly Sent, ktorého sa dočkáme už 19. mája. Naladiť sa naň môžete singlom „Wish You The Best“.

„Singel vznikol tak, že som myslel na človeka, s ktorým síce bývate a on vám rozpráva o všetkých tých úžasných veciach, ktoré sa mu dejú v živote bez toho, aby vás do nich zahrnul,“vysvetľuje význam emotívnej balady Lewis. „Je to pieseň o tom, čo týmto ľuďom nevravíme. Fascinujú ma slová, ktoré zostávajú nevypovedané, či už vo vzťahu alebo v priateľstve,“ dodáva.

Fil Bo Riva – Modern Melancholia

Charizmatický 30-ročný spevák FIL BO RIVA je pôvodom z Talianska, aktuálne však býva v Berlíne, kde sa naplno venuje hudbe. Po prelomovom hite „Like Eye Did“ sa charizmatický umelec pripomenul singlom „Running in Circles“, ktorý zbieral úspechy ako na streamingových platformách, tak aj v rádiách. Teraz FIL BO RIVA predstavuje úplne nový track „Modern Melancholia“, ktorý je zamyslením nad premarnenými príležitosťami. V introspektívnej piesni sa spevák zamýšľa nad stratou milovaných.

Jonas Brothers – Waffle House

Už 12. mája sa dočkáme šiesteho štúdiového albumu legendárnych Jonas Brothers. Bratia z New Jersey pomenovali nový album jednoducho ako The Albuma upozorňujú naň veľmi chytľavým singlom s mohutnými vokálmi s názvom „Waffle House“.

„Keď sme vyrastali, chodili sme po koncertoch do reštaurácie Waffle House, ktorá sa stala naším útočiskom,“hovoria Jonas Brothers o inšpirácii. „Bolo to miesto, kde sme rozoberali naše sny a nápady, kde sme spoločne riešili naše problémy; miesto, kde sme si uvedomili, že pokiaľ sme spolu, nič nás nerozdelí,“ dodávajú.

 Fast Boy & Topic – Forget You

Berlínski bratia Felix a Luca, ktorí si hovoria Fast Boy, spojili svoje sily s Topicom, jedným z najúspešnejších producentov elektronickej hudby súčasnosti. Vznikol tak energický track „Forget You“, ktorý vás rozhodne zavítať na tanečný parket. Pieseň zároveň rozpráva o tom, aké to je, keď ste zamilovaní, ale zároveň sa na niekoho špeciálneho snažíte zabudnúť. Po spoločných singloch s interpretmi ako MEDUZA alebo Ofenbach tak ide o ďalšiu atraktívnu spoluprácu pre nemeckú dvojicu.

Studio Killers – Underneath My Raincoat

Internetový fenomén, virtuálna elektro-popová kapela Studio Killers predstavuje ďalší, neuveriteľne chytľavý track s názvom „Underneath My Raincoat“. Nadväzujú tak na úspech piesne „Jenny (I Wanna Ruin Our Friendship)“, ktorá si obľubu získala predovšetkým na sociálnej sieti TikTok.

„Raz sme videli dve dievčatá vchádzať z obchodu do dažďa a jedna z nich zobrala druhú pod pršiplášť, pričom obidve mali na tvári taký nesmelý úsmev,“ hovoria Studio Killers o prvotnej inšpirácii piesne „Underneath My Raincoat“. Zároveň dodávajú: „bol to taký filmový okamih a my sme si povedali, že si zaslúži pieseň. Zdieľanie pršiplášťa je úžasný spôsob, ako niekomu ukázať, že ho máte radi, aj keď sa to hanbíte povedať nahlas.“

 Mae Muller – I Wrote A Song

Dvadsaťpäťročná anglická speváčka a skladateľka Mae Muller si otvorila dvere do vyšších poschodí svetovej pop music singlom „Better Days“, ktorý vytvorila s kolektívom NEIKED. Príbeh mladej speváčky sa i naďalej uberá dobrý smerom. Mae totiž bude reprezentovať rodnú Veľkú Britániu na aprílovej Eurovízii v Liverpoole so singlom „I Wrote A Song“.

„Pieseň I Wrote A Song som napísala pred niekoľkými mesiacmi, kedy som si prechádzala ťažkým obdobím a chcela som mať vo vzťahoch silu nad svojím životom. To, že je song vybraný pre Eurovíziu, je jednoducho splnený sen!“ hovorí s nadšením Mae Muller.

ZDROJ: Tomáš Karpel | Renáta Tomášová | Adriana Nievelt | Nora Krchňáková | Karolína Zboniaková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share