HudbaSprávy

Hudobné novinky 16\2023

music

Lucius Szikora (For You acapella cover) – I’ll Find You

„S myšlienkou prerobiť túto pieseň do a capella verzie sme sa pohrávali už minulý rok tesne po vydaní pôvodnej verzie. Napokon sa pieseň dostala na náš nový album, z čoho mám nesmiernu radosť a je pre mňa veľkou cťou, že aj ostatní členovia skupiny tejto piesni od prvého momentu verili“ hovorí spevák Lucius.

Vizuál k piesni bol nakrúcaný v industriálnych priestoroch nitrianskej kaviarne Záhir Promenáda. Skupina tentokrát stavila na jednoduchý vizuál, ktorý ešte viac podčiarkuje náladu skladby. O celé vizuálne spracovanie videoklipu na postaral dvorný kameraman skupiny For You – Jakub „Točič“ Chochula. „S Jakubom sa nám výborne spolupracuje, o čom svedčí veľa videoklipov, ktoré pre nás vytvoril. Oceňujem jeho kreativitu a nápady priamo na mieste. Čo sa týka videoklipu „I’ll Find You“, presne odhadol atmosféru a intimitu skladby, klip sa preto výborne pozerá a ešte lepšie počúva“ dodáva člen skupiny Andrej.

Robo Opatovský & Roman Mečiar – Pocta Cohenovi

Príbeh skladby Hallelujah od Leonarda Cohena sa začal písať v roku 1974. Takmer desať rokov trvalo, kým bol Cohen spokojný s jednou z 180 verzií a nahral ju. Bolo pre neho veľkým nemilým prekvapením, keď ho vydavateľ odmietol. Skladbu sa podarilo zpopularizovať až Johnovi Caleovi a neskôr Jeffovi Buckleymu. V roku 1994, keď Cohen končil svoj pobyt v budhistickom chráme v Kalifornii, sa dozvedel, že Dreamworks chcú použiť jeho skladbu v animovanom filme Shrek. Tento film vdýchol skladbe doslova nový život a viedla k mnohým coverom.

„Tento text som napísal pred desiatimi rokmi. Čo bolo aj pre mňa neuveriteľné, keď som to zistil,“ povedal textár a majster pera Daniel Hevier. „Po celý ten čas som hľadal vhodného interpreta, až kým som ho nenašiel v Robovi Opatovskom,“ dodal. Autor nechcel robiť preklad pôvodného originálu. Ako sám hovorí: „Je to moja pocta tomu, ako vnímam Leonarda Cohena už od svojej mladosti. Je to príbehová pesnička. Nadčasová. Ukazuje silu umenia a hudby.“

Text Pocta Cohenovi prišiel Robovi Opatovskému v období pracovnej vyťaženosti: „V tom čase som bol na svojom vianočnom turné a nemal som veľa času. Prisľúbil som však, že sa tomu budem pri najbližšej príležitosti venovať.“ Začiatkom tohto roka sa spevák k textu naozaj dostal a ako ho čítal, doslova ho chytil za srdce. „Je to emočne nabitý a silný text. Nie je tam žiaden balast. Nič naviac. Skrátka dokonalý text. A tak sme aj s Romanom Mečiarom pristupovali k jeho nahratiu. V nahrávke nie je nič naviac. Len gitara, basová gitara a spev,“ povedal R. Opatovský.

Nf – Happy

Tridsaťdvaročný americký raper a spevák, známy pod svojím pseudonymom NF, vydáva svoj piaty štúdiový album s názvom HOPE, na ktorom hosťuje napríklad raper Cordae alebo speváčka Julia Michaels. Namotivovať fanúšikov k vypočutiu chce obľúbený interpret silným singlom „Happy“, ktorý zaujme nielen chytľavou hudbou a emotívnym spevom, ale aj filmovým videoklipom so zaujímavým námetom.

Xindl X – Smíšený pocity

Xindl X patrí bez debát k najobľúbenejším a najžiadanejším skladateľom, pesničkárom a spevákom v Čechách. Na svojom konte má nespočetné hity, ktoré znejú z českých i slovenských rádií, úspešné albumy aj vypredané koncerty a turné. Teraz Ondřej Ládek aka Xindl X, prichádza s novinkou „Smíšený pocity“ a štartuje svoju ďalšiu éru. Sľubuje, že sa na jeho pripravovanom albume môžeme tešiť na mnoho spoluprác, modernejší zvuk a autorskú slobodu.

„Čo sa týka skladania, vždy som bol skôr vlk samotár, čo si sám doma s gitarou piple pesničku, pokiaľ nie je hotový text, hudba aj forma a až potom k tomu pustí ostatných muzikantov. Ale teraz po dvoch rokoch izolácie od ľudí som dostal chuť tvoriť niečo s niekým dohromady,“ vysvetľuje Xindl X, ako v poslednej dobe vznikajú jeho nové piesne.

Spolu so songwriterom Jendom Vávrom si totiž vytipovali niekoľko muzikantov a spoločne sa pustili do nahrávania. „Začali sme sa zatvárať do skúšobní a štúdií. Nesnažili sme sa napísať hit, niečo čo znie ako Xindl. Jednoducho sme sa nijak neobmedzovali. Iba sme skúšali napísať niečo, čo nás bude baviť,“ dodáva spevák s tým, že výsledkom je viac ako dvadsať piesní naprieč všetkými možnými žánrami, od metalu, cez latino-pop až po hip-hop.

Elizabeth – Good Times

Skladba vznikla vo veľmi zaujímavej medzinárodnej spolupráci troch autorov. Okrem samotnej Elizabeth sa na singli „Good Times“ podieľal mladý britský producent, skladateľ a klavirista Charlie Bryce Wallace, momentálne žijúci v Los Angeles, a Alan Roy Scott,ktorý má s pop music viac než 40-rokov skúseností ako autor i producent. Scott sa podieľal napríklad na nahrávkach legiend a svetových hviezd ako sú Celine Dion, Ray Charles, Cher, Cyndi Lauper, Ricky Martin a mnohých ďalších. Pieseň „Good Times“ sa zrodila na poslednom ročníku Songwriting Campu CZ vlani na jeseň a jej finálnu verziu pripravil Charlie Bryce Wallace. 

Ed Sheeran – Eyes Closed

Začiatkom mája vydá Ed Sheeran nový album Subtract. Minulý týžden ho celý za doprovodu Aarona Dessnera z The National a dvanásťčlennou kapelou predstavil na koncerte v brooklynskom Kings Theatre. Zároveň ukázal, že mu nie je cudzí civilný prístup a neformálny spôsob komunikácie s fanúšikmi, a vyrazil do newyorkského metra, kde postupne prekvapil niekoľko pouličných hudobníkov a piesne z nového albumu si zahral aj s nimi. S aktuálnym singlom Eyes Closed nedávno ukončil nadvládu Miley Cyrus v Anglicku a štrnástykrát dobyl britskú singlovú hitparádu. Úspešnejší sú už len Beatles so sedemnástimi a Elvis Presley s dvadsaťjeden prvenstvami.

David Kushner – Daylight

David Kushner je americký spevák, skladateľ a vychádzajúca hviezda moderného popu. Už čoskoro sa môžeme tešiť na jeho debutový album, do tej doby si ale vypočujte singel „Daylight“, ktorý aj keď nie je na svete dlho, aktuálne patrí medzi najstreamovanejšie piesne na celom svete, predovšetkým v Európe.

„Svojou piesňou Daylight sa snažím sprostredkovať paradoxnú túžbu po niečom, čo je pre mňa zároveň škodlivé,“ hovorí o najnovšom emotívnom hite umelec so zamatovým hlbokým hlasom.

Post Malone – Chemical

Medzi najočakávanejšie albumy tohto roka patrí rozhodne aj ten od amerického speváka, rapera a producenta Post Malone. Jeho piata štúdiovka bude značiť úplne novú etapu, ktorej podobu nám naznačí aj práve vydaný singel „Chemical“. Chytľavá a prekvapivá rádiová hitovka ukazuje 27-ročného umelca v speváckych polohách, v akých ho ešte nepoznáme. 

ZDROJ: Andrej Mann | Andrea Čurná | Tomáš Karpel | Adriana Nievelt | Renáta Tomášová | Karolína Zboniaková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share