HudbaSprávy

Hudobné novinky 15\2023

music

Adam Misik ft. Pil C – Srdce na tvý dlani

Samey, Separ, Sergei Barracuda, Ben Cristovao a teraz Pil C. Adam Mišík si na svoj zoznam spoluprác pripisuje ďalšie výrazné meno. Uznávaný slovenský raper prispel svojou slohou do tracku „Srdce na tvý dlani“, ktorý sa objaví aj na Adamovom rovnomennom EP, na ktoré sa fanúšikovia môžu tešiť už 21. apríla. Po úspešnom a ocenenom filme BANGER., v ktorom Adam stvárnil hlavnú rolu a naspieval aj titulný track „PRACH“ so Sergeiom Barracudom, tak prichádza s ďalším projektom plným zvučných mien. 

„Srdce na tvý dlani vzniklo v hlbokom lockdowne. Dva roky som mal pieseň v šuflíku,“ približuje Adam Mišík vznik nového singlu, ktorý vznikol pri spoločnom stretnutí rapera a speváka v Prahe. „Dlho som bojoval s textom, ale potom som sa náhodou dostal k básni od Václava Hrabě ,A kdybych už měl umřít‘ a nechal som sa voľne inšpirovať. Naraz to všetko do seba zapadlo a pieseň bola na svete,“ dodáva s tým, že o výslednú podobu tracku sa postaral veľmi obľúbený producent Enthic.

O zhudobnenie niektorých básní Václava Hrabě sa postaral už Adamov otec, Vladimír Mišík; za zmienku stojí jeden z najslávnejších hitov „Variace na renesanční téma“. V tradícii prepojenia poézie a hudby tak pokračuje aj Adam. „Napadlo mi, že tým vlastne priblížim báseň zase mladšej generácii, čo mi príde skvelé,“ hovorí spevák, gitarista, skladateľ, herec a dablér v jednej osobe. Vznikol tak silný, zároveň jemný track založený na pulzujúcom beate, ktorý zaujme gitarovými partiami aj hlbokým textom, na ktorom sa podieľal jeden z najžiadanejších slovenských raperov – Pil C.

„Srdce na tvý dlani“ bude súčasťou rovnomenného EP, ktoré vyjde už 21. apríla. Na ňom sa po boku Adam Mišíka objavia Ben Cristovao, hneď na dvoch piesňach Sergei Barracuda alebo známa violončelistka Terezie Kovalová. Rovnako ako v prípadne titulného singla má na svedomí produkciu osvedčený Enthic. „Teším sa, že sa singel zaradí medzi tri tematicky zladené tracky, ktoré uzatvárajú temnejšie obdobie môjho detstva a vyjdú na novom EP,“ uzatvára Adam.

David Guetta x Anne-Marie x Coi Leray – Baby Don’t Hurt Me

Poznáte originál? Po úspechu, ktorý oslavoval David Guetta koncom minulého roka s prerábkou  I’m Good (Blue), skúša francúzsky producent znova šťastie so samplom známej melódie. Skladbu What Is Love natočil v deväťdesiatych rokoch Haddaway a hneď v trinástich krajinách sveta sa s ňou pretancoval až na prvé miesto hitparády. Vokálny komparz Guettovi tentokrát robia britská superstar Anne-Marie a americká rapperka Coi Leray Collins, ktorá má početný zástup priaznivcov na TikToku. Možno sa bude hodiť do vašej hranosti 

Alle Farben – Intersexion

Nemecký muzikant Frans Zimmer je v hudobnom svete známy ako Alle Farben. Jeho produkcia osciluje medzi popom, tanečnou a chilloutovou hudbou, single mu pravidelne nasadzujú nielen nemecké rádiá. Berlínskemu producentovi sa darí aj u nás na Slovensku, stačí spomenúť  úspešné skladby Alright a Let It Rain Down…Tak,  ak by vás presvedčil aj tentokrát so singlom Intersexion, neváhajte a hrajte!

Linkin Park – More The Victim

Pri príležitosti dvadsiateho výročia vydania albumu Meteora pripravila americká kapela luxusnú reedíciu albumu obsahujúcu záznamy z dobových koncertov a aj  nezverejnené piesne. Skladba More The Victim je jedným z nevydaných klenotov, ktorého základy sa našli v štúdiu, technicky boli ošetrené a následne dokončené

Similivinlife – Tatiana / Môj typ ženy (Whoweare Live Session)

Talentovaný Šimon Sadiv a.k.a. SIMILIVINLIFE je novou senzáciou slovenskej urban scény. Jeho single Tatiana a Môj typ ženy sa dlhodobo držia v päťdesiatke najžiadanejších nahrávok na slovenskom Spotify, obe skladby teraz Šimon prepojil v rámci Who We Are projektu do podareného medley.  Who We Are slúži zaujímavým interpretom ako platforma pre unikátnu prezentáciu svojho umenia. V minulosti prijali pozvanie napríklad Smack, Shimmi alebo Tea Sofia…

Metallica- If Darkness Had a Son

O chvíľu tomu bude už neuveriteľných osem rokov, čo Metallica vydala svoj posledný album. Fanúšikovia sa dočkali a už zajtra kapela predstaví nový album 72 Seasons, na ktorom sa nachádza dvanásť doposiaľ nepočutých trackov v celkovej stopáži 77 minút z produkcie Grega Fidelmana, Larsa Ulricha a Jamesa Hetfielda. Posledný menovaný tiež v krátkosti popísal posolstvo albumu. Názov je založený na dvadsiatich siedmich ročných obdobia, ktoré sa v priebehu osemnástich rokov života človeka vystriedajú.

  „Prvých osemnásť rokov života formuje naše pravé a falošné ja. Rodičia nám vravia, kým sme – tiež je tu možné zaškatuľkovanie našich osobností. Najzaujímavejšie na tom je pozorovať, ako to ovplyvňuje naše súčasné vnímanie sveta,“ približuje Hetfield.

Marty Mate – Slušnosť

Príjemná a zaujímavá. Na tancovanie, ale aj k zamysleniu. Presne takáto je nová skladba „Slušnosť“, ktorú v týchto dňoch vydáva slovenský producent Marty Mate na vydavateľstve DJ Camp. Originálna je svojim textom v slovenskom jazyku (SK Radio Edit a SK Extended Mix). Pre anglicky hovoriacich poslucháčov je k dispozícii ENG Extended Mix. Sme si istí, že táto skladba zaujme nielen svojim spracovaním, ale najmä svojim odkazom.

Lucie – Sen (V Opeře 2022) ft. Terezka Fakova

Skupina Lucie si na jeseň 2022 pre svojich fanúšikov prichystala veľký zážitok. Po dvadsiatich rokoch nadviazala na projekt Lucie v opeře. Kapela v kompletnej zostave vyrazila na halové turné, na ktorom odohrala svoje hity v doposiaľ nepočutých aranžmánoch Českým levom oceneného Kryštofa Marka a so sprievodom Filharmónie Hradec Králové. Podmanivé spojenie zvuku rockovej kapely a symfonického telesa prinieslo nevšedný zážitok, a to najlepšie bolo zaznamenané aj na album. O mix a mastering sa postaral uznávaný dánsky producent a zvukový mág, Jacob Hansen. Druhý disk obsahuje aj sympho rmx bonusy vybraných hitov v produkcii významných českých a slovenských producentov. 

Oproti koncertu Lucie v opeře, ktorým nadchla v roku 2002, prišla kapela s ešte väčším projektom. Piesne zazneli v novom symfonickom aranžmáne dirigenta Kryštofa Marka, držiteľa ceny Český lev za hudbu k filmuMasaryk. „Jeho aranžmány posunuli Lucii v opeře o level vyššie,“ upozorňujú členovia kapely a dodávajú, že k dvom piesňam vytvoril aranžmán tiež skladateľ Michal Nejtek. Veľkým symfonickým zvukom piesne Lucie rozoznela Filharmónia Hradec Králové. Takmer päťdesiatčlenný orchester a spevácky zbor bol kapele na pódiu rovnocenným partnerom. Vďaka tejto mozaike vznikol skutočne výnimočný zážitok, ktorý si teraz môžete vychutnať aj v súkromí a na sprievodnom vinylovom dvojalbume.   

Miro Žbirka – Ako Boh

Oceňovaný album Mira Žbirku – Posledné veci predstavuje nový videoklip k skladbe Ako Boh, ktorú si vyhlasovali fanúšikovia na sociálnych sieťach. Nakrúcal sa 3.apríla 2023 v priestoroch veľkej sály pražskej Lucerny. Toto miesto je veľmi symbolické, pretože práve tam sa Meky spoznal s manželkou Katkou, niekoľko rokov tam spolu bývali a vypredaná Lucerna bola vždy métou všetkých našich hudobníkov.

Režisérkou klipu, ktorý kombinuje zábery z Lucerny s archívom je Karolína Beranová, scenár napísali Raphael Ruiz a David Žbirka. V produkcii YUMMY YUMMY v ňom účinkujú: Theodor Mrkvička, Nina Strnadová, Raphael Ruiz a Daniela Hirschová. Okrem nich si v klipe samú seba zahrala aj Katka Žbirková, ktorá o klipoch albumu Posledné veci povedala: “Chceme dať všetkým pesničkám z albumu aj obrazovú podobu. Ako Boh je tretím klipom a ďalšie sa už pripravujú. Som veľmi rada, že rôzni, aj veľmi významní režiséri si sami vybrali skladby, ktorým chcú dodať svoju obrazovú verziu. Zatiaľ viac neprezradím, ale veľmi sa na to teším. Každopádne pokračujeme heslom Meky naveky, ktoré vymysleli jeho fanúšikovia už v 80. rokoch.”

ZDROJ: Tomáš Karpel | Renáta Tomášová | Karolína Zboniaková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share