HudbaSprávy

Hudobné novinky 14\2023

music

Sarah C – Harmónia

Mladá šikovná speváčka Sarah C si k 13. narodeninám darovala novú pieseň. K novinke Harmónia nakrútila pod taktovkou režiséra Michala Nemtudu jedinečný klip v Nízkych Tatrách. Na Chopku si spolu so štábom užila veľkú zábavu, zimu aj sneh. Sarah však mieri ešte vyššie! Nedávno absolvovala iPOP event Los Angeles, kde si ju americký producent vybral na ďalšiu spoluprácu! 

Sarah C začínala so spevom v detskej skupine Superdeti, ktorej donorom je moderátorka Barborka Krajčírová. Okrem spevu sa venuje tancu, herectvu aj dabingu. Všestranná Sarah má za sebou náročný rok 2022 a úspešný štart roka 2023. Pozvali ju totiž do Los Angeles na iPOP event, kde sa odprezentovala pred producentami a skautami z Hollywoodu. Domov si priniesla medailové ocenenia v kategórií spev, tanec aj herectvo, ale hlavne veľkú skúsenosť a prísľub do budúcnosti. Po hektickom roku si Sarah chcela upokojiť myseľ a preto teraz prichádza s novou piesňou Harmónia. Hudbu zložil Adam Miščík alias Adiss, text napísali spoločne Adam Miščík, Róbert Ondriáš a Sarah C. O mix a master sa postaral Fillipian. „Túto pesničku milujem, dala som si ju ako darček k mojim 13. narodeninám. Veľmi dobre sa mi spieva a príjemne graduje. Text sme písali spolu s producentom Adissom. Je to pieseň o prírode, o jej sile a harmónii. Vychutnajte a užívajte si čas strávený v prírode, je na nezaplatenie,“ odkazuje fanúšikom Sarah C.

Julie Nox – Tiene

Po rokoch zamýšľania sa nad otázkou ako je možné v tomto svete byť sám sebou, prichádza speváčka v úvode skladby k poznaniu , že podstata je niečo, čo už má a vždy mala, len to v sebe potláčala kvôli rôznym sociálnym tlakom. „V piesni vyjadrujem, že už viac odmietam plniť štandardizované požiadavky okolia, učiteľov, na oko priateľov a zasväcujem svoj život hľadaniu samej seba. A to keďže je meniaci a rastúci cieľ, nečakám, že tam niekedy prídem, ale plánujem sa o to pokúsiť každý jeden deň,“ s úsmevom hovorí Julie Nox o zlome, ktorý nastal po dlhých rokoch, než uverila tomu, že aj ona môže tvoriť, spievať a písať skladby.

„Ďalej v piesni hovorím o momentoch, kde sa tá naša pravá tvár prejaví, niekedy je to v návale hnevu, radosti, lásky, prekvapenia alebo len tak v predstavách v dennom snení v tých malých momentoch, keď nerozmýšľame o tom, čo si o nás niekto bude myslieť alebo čo povie,“ prezrádza speváčka kľúčové súvislosti skladby a ďalej pokračuje: „A myšlienku ukončujem vyjadrením duše, že si môžeme namýšľať mnoho dôvodov, prečo je lepšie sa neprejaviť, nepovedať, neukázať pravú tvár, ale tieto dôvody pramenia v strachoch, ktoré nám zatieňujú jasný zrak. Preto viac nevidíme, čo sa v duši naozaj skrýva.“

Mária Podhradská – Prach

„Boli to nádherné porevolučné roky, kedy sme konečne mohli slobodne vyznávať aj svoju vieru v piesňach a na koncertoch. Potom sa nám narodili deti a ja som začala aj s detskou tvorbou. Napriek tomu, že som to neplánovala, 20 rokov ma práca pre deti neskutočne napĺňa. Môj dospelácky projekt bol však stále iba túžbou. A prišla korona a ak nám niečo pozitívne priniesla, tak pre mňa je to môj dospelácky album. S producentom Stanislavom Palúchom, ktorý mi pomáhal moje piesne aranžovať, sme postupne s ďalšími 20 hudobníkmi vytvárali toto pekné dielo. Spätná väzba poslucháčov na moje piesne je tiež veľmi povzbudivá. Reakcie, že ľudia v mojich piesňach nachádzajú paralelu so svojimi životmi, že ich doslova liečia, pomáhajú im prechádzať rôznymi životnými situáciami, sú pre mňa veľkou motiváciou,“ vyznala sa Mária Podhradská. Pieseň Prach vznikla už v roku 2015. Ale Mária Podhradská ju nahrala práve počas covidového obdobia na album Muzika. Mária je autorom hudby a textu všetkých piesní a to dáva albumu nezvyčajnú autenticitu.
„Mám rada žalmy a práve Žalm 103 mi bol inšpiráciou pri skladaní piesne Prach. Je o našej obmedzenosti, aj o večnosti a nádeji v každom čase. Inšpiráciou pre všetky moje piesne je sám život okolo mňa. To, čo prežívam s tými najbližšími, alebo sama so sebou. A všetko spracovávam piesňou. Je to akýsi spôsob komunikácie medzi mnou a tými najbližšími, s Bohom aj sama so sebou. Samotné tvorenie ma napĺňa a lieči,“ opisuje autorský proces Mária.  

Niall Horan – Heaven 

Bývalý člen One Direction, dvadsaťdeväťročný spevák a skladateľ Niall Horan vydáva pieseň „Heaven“, ktorá je zároveň ústredným trackom z pripravovaného tretieho sólového albumu The Show, ktorý talentovaný spevák predstaví svojim fanúšikom 9. júna tohto roka.

Najnovší singel „Heaven“ rozpráva o vzdore k spoločenským normám. „Na ľudí je veľký tlak, aby dosiahli míľnikov do určitého veku. V tomto veku sa oženíš, kúpiš si doma, potom budeš mať deti,“ približuje význam Niall. „Nikdy som sa týmto predstavám neprispôsobil, a tak som chcel napísať o tom, ako by sme sa mali všetci sústrediť na to, aby sme si užívali život miesto toho, aby si robili starosť s tým, čo sa od nás očakáva,“ dodáva. Nové piesne predstaví Niall Horan v júli aj českým fanúšikom, kedy vystúpi na festivalu Colours of Ostrava.

Taylor Swift – Lavender Haze (Felix Jaehn Remix)

Po mnohých tajnostiach vydala Taylor Swift v októbri skvelý album Midnights, ktorý v podstate pokoril internet. Kráľovná súčasného popu predstavila trinásť nových trackov, v špeciálnej edícii s názvom 3am pridala ešte sedem bonusových piesní. 

Chytľavý hit „Lavender Haze“ sa nedávno dočkal aj pútavého videoklipu a teraz aj remixu, ktorý urobil obľúbený nemecký DJ a producent Felix Jaehn. Vypočujte si obe verzie a nechajte sa ešte raz uniesť poetickosťou ústredného tracku albumu Midnights a jeho tanečným variantom.

Twocolors x Ásdís – Gravity

Úspešné producentské duo twocolors má na konte ďalší tanečný a energický hit. Tentokrát si nemeckí umelci na spoluprácu prizvali islandskú speváčku a skladateľku ÁSDÍS, známu najmä pre svoj talent kombinovať škandinávsky pop s tanečnou hudbou, aby vznikol track „Gravity“, ktorý zaujme fanúšikov oboch žánrov. Rukopis twocolors neskôr dokonalo scelil výsledok a nový pieseň „Gravity“ je tak skvelým vstupom do roku 2023 pre oboch interpretov.

Jax Jones, Calum Scott – Whistle

Anglický DJ, producent a hudobný skladateľ Timucin Lam (známy ako Jax Jones), patrí medzi najúspešnejších tvorcov súčasnej tanečnej hudby. Aktuálne spojil sily so svojím krajanom a spevákom Calumom Scottom. Vznikla tak energická pieseň „Whistle“ o tom, ako dôležité je dať láske druhú šancu.

„Vnáram sa do vplyvov doby, kedy som bol malý a snažím sa do hudby vložiť viac seba, svojho života a inšpirácie,“ hovorí o novom tracku Jax Jones. „To je dôvod, prečo množstvo piesní znie tak nostalgicky. Videoklip k piesni Whistle sme napríklad nakrúcali v londýnskych autobusoch, ktorými som jazdil na hodiny hudby,“ dodáva.

Glockenbach, Joel Corry, Tenchi, ClockClock – Yeah

Čo sa stane, keď spojíte producentských inovátorov Glockenbach, hitparádovú senzáciu ClockClock, známeho britského DJa Joela Corryho a producenta, ktorý si hovorí Tenchi? Melancholický tanečný banger „YEAH“, ktorý už teraz nesmie chýbať v každom dobrom klube. Najkreatívnejšie vizionárske hlavy house, dance a pop music tak vytvorili unikátny track, ktorý nedostanete z hlavy a zároveň nenecháva vaše nohy v pokoji.

Ate x Au/Ra x York – Highs And Lows

Legendárny nemecký DJ a producent, ktorý si hovorí ATB sa spojil s 20-ročnou speváčkou známou ako Au/Ra a ikonickým deväťdesiatkovým duom York, aby vznikol euforický singel s názvom „Highs and Lows“. Vznikol tak chválospev hedonizmu, progresívna hymna plná éterického piana a melodickej basovej linky doplnená o elegantný spev mladej speváčky. „Need a way to escape / grab my hand now I know just the place,“spieva Au/ra v podmanivej pocte tanečnému parketu.

Berre – Thrill Of It All

Pod prezývkou Berre sa skrýva mladý spevák s nezameniteľným a charizmatickým hlasom, ktorý si získal milióny fanúšikov po celom svete svojimi covermi na sociálnej sieti TikTok. Teraz predstavuje svoju autorskú pieseň „Thrill Of It All“ o láske k nesprávnej osobe.

„Singel je o uvedomení si, že ste sa zamilovali do nesprávnej osoby. Všetky náznaky už v tom vzťahu boli, ale až teraz začínate vnímať červené vlajky. A potom si stále vyčítate, že ste si to neuvedomili skôr,“ hovorí o novom singlu Berre.

Mae Stephens – If We Ever Broke Up

Ak ste v poslednej dobe aspoň na chvíľku otvorili TikTok, nemohol vás obísť trend s kúskom piesne „If We Ever Broke Up“. Stvoriteľku nákazlivého alt-popového tracku, iba 19-ročnú Mae Stephens, začali fanúšikovia bombardovať správami a chceli počuť celú pieseň. To sa im teraz splnilo!

Mae Stephens adresuje pieseň svojmu mladšiemu ja a svojmu vzťahu už s teraz bývalým priateľom. „Keby som mala skúsenosti, aké mám teraz, urobila by som všetko, o čom spievam a povedala jeho otcovi, čo spravil,“ vyjadrila sa k textu Mae.„Myslím, že v hĺbke duše to chce každý. Čítala som množstvo komentárov od ľudí, ktorí vraveli, že im táto pieseň pomohla a dodala odvahu,“ dodáva britská speváčka o tracku „If We Ever Broke Up“.

Duncan Laurence – Skyboy

Nizozemský spevák a víťaz Eurovízie z roku 2019, Duncan Laurence, predstavuje singel „Skyboy“, ktorým upozorňuje na rovnomenný album, ktorý vyjde už 26. apríla. Na ňom sa track „Skyboy“ objaví po boku skôr vydaných singlov ako „Electric Life“ a „I Want It All“.

„Množstvo ľudí nevyrastá v prostredí, v ktorom môžu byť úplne sami sebou. Pieseň Skyboy je o odtrhnutí sa od tohto prostredia a toxických ľudí,“ vysvetľuje Duncan. „Je to o tom, dovoliť si prijať sám seba, ísť za svojimi snami a žiť svoj život tak, ako chceš!“ dodáva.

Seeb x Banners x Super-Hi – Submarine

Dance-popové duo Seeb, producenti SUPER-Hi a spevák BANNERS. Toto trio predstavuje nový singel s názvom „Submarine“ o dávnej láske, ktorý už teraz kandiduje na popovú hymnu tohto leta. 

„Submarine je nostalgická a srdcervúca pieseň o láske, ktorá nikdy nemala šancu naplno rozkvitnúť,“ hovoria Seeb. „Text rozpráva príbeh dávnej lásky, na ktorú je ťažké zabudnúť, bez ohľadu na to, koľko času uplynie,“ dodávajú nórski producenti.

U2 – Pride (In The Name Of Love)

U2, legendárna írska rocková kapela, ktorá pobláznila celý svet, predstavuje nový album Songs Of Surrender, ktorý si fanúšikovia budú môcť vypočuť už zajtra. Za pár hodín tak budeme počuť 40 kľúčových piesní tvorby U2, ktoré kapela nahrala v nových aranžmánoch v priebehu posledných dvoch rokoch. V niektorých hudobníci dokonca pozmenili aj texty.  

Na celý proces producentsky dohliadal samotný The Edge a na albume sa objavia nesmrteľné piesne ako With Or Without You, One alebo Beautiful Day. Ochutnávka vo forme hitu Pride (In The Name Of Love) je už teraz na počúvanie na všetkých streamingových platformách. „Hudba vám dáva možnosť cestovať v čase. A nás začalo zaujímať, aké by to bolo, preniesť naše rané piesne do 21. storočia,“ hovorí The Edge. „To, čo začalo ako experiment, sa rýchlo rozvinulo v posadnutosť a veľa našich piesní podľahlo novým interpretáciám. Nové tempo, tónina a v niektorých prípadoch aj úplne nové akordy a texty,“ dodáva a láka tak fanúšikov na počúvanie.

Nathan Evans – Catch You When You Fall

Nathan Evans pokračuje vo svojej ceste prerodu z TikTokovej hviezdy na svetovú hudobnú superstar. Pôvodne sa preslávil cover verziami tradičných námorníckych piesní, už nejakú dobu však vydáva vlastné piesne a získava si tak fanúšikov po celom svete. O zmenách, ktoré môžu byť na prvý pohľad desivé, spieva 28-ročný škótsky spevák vo svojej novej piesni „Catch You When You Fall“, ktorou otvára novú a dobrodružnú kapitolu svojej hudobnej kariéry.

Nico Santos – Number 1

Sláva nemeckého speváka Nica Santosa v posledných rokoch naďalej stúpa. Po úspešnom júnovom singli „Weekend Lover“, ktorý sa dlhodobo držal na popredných priečkach nemeckých rebríčkov, prichádza Nico s trackom „Number 1“, ktorým nám spevák predstavuje novú a modernú produkciu a láka tak na pripravovaný album Ride, ktorého sa dočkáme už v máji. Na réžii videoklipu k emotívnemu a autentickému singlu „Number 1“ sa podieľala aj umelá inteligencia. ChatGPT totiž tvorcom radil, kde natáčať a aké zábery použiť.

D4vd – Worthless

David Burke, iba 17-ročný americký spevák a skladateľ známy ako d4vd (pozn. číta sa Dejvid), sa preslávil najmä vďaka svojmu hitu „Romantic Suicide“, kde šikovne kombinuje indie rock s grungom a moderným rapom, a položil tak základy vlastnému hudobnému žánru. Teraz talentovaný mladík predstavuje novú pieseň s názvom „Worthless“, chytľavý hit s gitarovým refrénom, ktorý dokazuje spevákovu autorskú vyspelosť navzdory svojmu veku.

Lana Del Rey – Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd

Tridsaťsedemročná skladateľka a speváčka nadväzuje na kritikmi uznávané úspešné albumy Blue Banisters a Chemtrails Over The Country Club ďalším albumom. Tentokrát sa bude volať Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd a my sa ho dočkáme už zajtra! Okrem množstva noviniek sa na štúdiovke objaví aj rovnomenný titulný singel, ktorým sa už teraz môžete naladiť na atmosféru úplne novej dosky.

Michael Schulte x R3hab – Waterfall

A už je to tu! Koniec marca a najnovšie single začínajú niesť letný nádych. Nezaostáva ani obľúbený nemecký spevák a skladateľ Michael Schulte, ktorý sa spojil s holandským DJom, známym ako R3HAB. Obe továrne na hity tak predstavujú najnovší tanečný track „Waterfall“.

„Tento singel je povznášajúcou piesňou o plávaní s vierou, že navzdory hlbokým vodám to najlepšie ešte len príde,“ hovorí o metafore vodopádu R3HAB. „Dúfame, že Waterfall je po dlhej zime závanom čerstvého vzduchu,“ dodáva.

Ellie Goulding – By The End Of The Night

Britská speváčka a textárka Ellie Goulding už budúci týždeň konečne vydá svoj piaty štúdiový album Higher Than Heaven. Ako asi bude znieť môžeme hádať podľa najnovšieho singlu „By the End of the Night“.

„Mám pocit, že v posledných rokoch sme sa museli vysporiadať s toľkými vecami, že všetko stále spracovávame. Cítim, že potrebujeme hudbu, ktorá nás povznesie a budeme sa vďaka nej cítiť dobre,“ hovorí o tracku „By the End of the Night“ Ellie Goulding. „Singel mi dáva pocit eufórie, úteku v rámci zmyslov, akoby som bola na inej planéte. Táto skladba by mohla úplne ľahko pochádzať z osemdesiatych rokov,“ dodáva obľúbená speváčka, ktorá sa českým a slovenským fanúšikom predstaví už v júli na Colours of Ostrava.

Juice Wrld – The Light

Aj keď raper Juice WRLD zomrel ako veľmi mladý, po sebe zanechal mnoho nedokončených aj hotových piesní. Medzi ne patrí aj najnovší singel „The Light“, na ktorom sa opäť presvedčíme o jeho skvelej schopnosti skĺbiť chytľavé rádiové melódie s rapom a pop-punkovými rytmami.

Nová pieseň je zároveň aj soundtrackom k obľúbenej baseballovej hre MLB The Show 2023 pre herné konzoly PlayStation, ktorá vyšla pred niekoľkými dňami. Zahraničné médiá tiež naznačujú, že track „The Light“ patrí medzi posledné ochutnávky, ktoré si od zosnulého umelca vypočujeme.

ZDROJ: Nora Krchňáková | Michal Neffe | Karolína Zboniaková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share