HudbaSprávy

Hudobné novinky 13\2023

music

Peter Luha – Drahé kovy

Slovenský gitarista Peter Luha vydáva po dlhých rokoch prvý oficiálny spievaný videoklip k svojej novinke Drahé kovy. Tento univerzálny hudobník sa vracia k rockovým a bluesovým koreňom a v novej skladbe nerobí žiadne kompromisy.
“Spravil som si radosť dobrou rockovou skladbou presne podľa svojho gusta. Nechcel som sa pri jej tvorbe nijako prispôsobovať dnešnému vkusu komerčných rádií,” hovorí s úsmevom Peter. V klipe sa tak môžete tešiť na jeho typické gitarové riffy, virtuózne sóla aj bohaté vokály a na silný dynamický zvuk, ktorý vám bude pulzovať celým telom.

Skladba, ktorej text napísal známy slovenský textár Martin Sarvaš, má netradičný kriminálny námet a Peter sa rozhodol podporiť ho aj zaujímavým vizuálnym spracovaním. Noir a komiksový žáner sú dva hlavné prvky videoklipu, ktorý kombinuje hrané gitarové scény s kresbami v štýle komiksu, ktoré vytvorila Petrova partnerka, výtvarníčka Lucia Černeková. Výsledkom je nezvyčajný vizuálny zážitok.

“Keď bola skladba aj s textom hotová, rozmýšľal som, aký vizuál klipu dať. Keďže mám rád krimi filmy v noir štýle a veľmi sa mi páči aj spojenie s komiksom vo filme Sin City, tak som vedel, že toto bude cesta na vykreslenie tej správnej čiernobielej atmosféry,” dodáva Peter, ktorý nahral všetky nástroje, naspieval vokály a postaral sa o celú hudobnú aj video produkciu. S kamerovým záznamom mu pomohol fotograf Ondrej Kupča a pod výsledný zvuk sa masteringom k skladbe podpísal Ján Zborovjan z Audio Wizzards.

Dano Kapitán x Majself x dvatri tridva – Naty

Hudobní producenti Martin „Max“ Šrámek a Matej Mikloš predstavujú ďalšiu skladbu s názvom Naty z ich produkčného domu DVATRI TRIDVA. Tentokrát stavili na zaujímavý štýl s názvom afro trap s prvkami popu, kde sa stretli dve mužské mená slovenskej hudobnej scény – Dano Kapitán a Majself. „Na spoluprácu bol na začiatku oslovený Dano Kapitán a dlhšie sme hľadali, kto by sa k Danovi na feat hodil. Nakoniec sme zvolili Majselfa, ktorého môžete počuť v polohe, v akej ste ho predtým nemali možnosť počuť,“ vysvetľujú obaja producenti výber umelcov a dodávajú: „Oboch interpretov sme sa snažili dať do polohy, v ktorej ich ešte nikto nepočul. U Dana sme upustili od komplikovaných rnb melodických liniek a u Majselfa odhodili preč jeho povestný „chraplák“. Majself nás veľmi prekvapil svojim sýto znejúcim prirodzeným hlasom. Zistili sme, že mu to naozaj dobre spieva.“

Ku skladbe bol natočený klip v produkčnej spoločnosti Illuminate. Dej klipu v réžii Martina Mika je príbeh dvoch mužov, ktorí nevedia o tom, že sú posadnutí rovnakou ženou. Korešponduje s textom refrénu, kde sa síce spieva ženské meno, ale ide vlastne o slangovú hlášku z filmu Borat “Naughty Naughty”. 

Ed Sheehan – Eyes Closed

Nový singel Eda Sheerana! Skladba je predzvesťou albumu Subtract, ktorý vyjde 5.5.2023 a ktorým spevák zavŕši sériu tzv. matematických albumov.  Sheeran pieseň Eyes Closed napísal už pred niekoľkými rokmi, jej témou bol rozchod. Po minuloročných udalostiach a smrti blízkého priateľa dostal text skladby pre neho úplne nový význam a tak sa k piesni vrátil a prepracoval ju. „Eyes Closed je o tom, že niekoho stratíte,“ hovorí Ed Sheeran. „Vždy, keď idete von, čakáte, že ho stretnete. Všetko vám ho pripomína, aj veci, ktoré ste spolu robili. Niekedy sa potom musíte odvrátiť od reality, aby ste utlmili bolesť zo straty.“

Zároveň so singlom vydal Ed Sheeran aj videoklip, v ktorom ho prenasleduje modré monštrum. „Keď som premýšľal o koncepte hudobného videa Eyes Closed, hľadal som inšpiráciu vo filme Harvey,“prezrádza Sheeran. „Jeho hlavný hrdina má imaginárneho priateľa, ktorým je obrovský králik a ktorého nikto iný nevidí. Existuje tiež kniha, ktorú čítam sojim dcéram, kde je smútok zastúpený imaginárnym stvorením. Smútok je často niečo, čo vás doprevádza, pohltí priestorom, v ktorom sa nachádzate. Môžete ho cítiť a vidieť len vy, nikto iný okolo vás to nedokáže. A tak som sa rozhodol vytvoriť vlastné veľké modré monštrum. Ako pesnička plynie a video pokračuje, je monštrum stále väčšie a väčšie až zaberie celú miestnosť a je to jediné, čo vidím. Rovnako ako smútok.“

Burna Boy – Rollercoaster (feat. J Balvin)

V júni sa v Istanbule odohrá záverečný zápas najprestížnejšej klubovej súťaže vo futbale. Finálových účastníkov Ligy majstrov ešte nepoznáme, ale je isté, kto nastúpi počas zahajovacieho ceremoniálu. Jednou z hlavných hviezd bude nigerijský producent a spevák Burna Boy, ktorého preslávili spolupráce s Edom Sheeranom a Stormzym alebo Justinom Bieberom. S vystupovaním na veľkých športových udalostiach má africký hudobník skúsenosti. Nedávno sa predstavil na All-Star Game basketbalovej NBA. Na jeho minuloročnej platni Love, Damini nájdete duet s J Balvinom nazvaný Rollercoaster, ku ktorému majiteľ ocenený Grammy z roku 2021 za album Twice As Tall teraz natočil videoklip.

Gayle – Everybody Hates Me

Taylor Swift si ako hosťa na americké turné vybrala speváčku GAYLE. Dievča z Texasu, ktoré sa aj u nás presadilo minulý rok so singlom abcdefu, sa úlohy predskokana zhostilo viac než dôstojne. Hneď na prvej zastávke v Arizone uchvátila publikum natoľko, že jej meno trendovalo  na Twitteri. Mohlo za to aj veľké poďakovanie hostiteľke Taylor Swift, ktorého zábery zdieľali desiatky tisíc užívateľov sociálnych sietí. Okrem vlastných piesní, medzi mimi nemohol chýbať aj zmienený hit či novinka everybody hates me, zaujala aj podarenou reinterpretáciou You Oughta Know od Alanis Morissette.

Riton – Sugar (feat. Soaky Siren)

Britský DJ a producent Riton nedávno vydal singel Sugar. Skladbu, do ktorej hudobník šikovne zakomponoval úryvok z hitu Candy Shop od legendárneho 50 Centa, môžete na YouTube nájsť tiež vo forme vizualizéra, ktorý vznikol s vydatnou pomocou umelej inteligencie. Vyvinul ho tím WMG Global Data Science. Vizualizér bol vytvorený pomocou modelu Stable Diffusion, ktorý generuje obrázky na základe textových popisov a ktorý je schopný vďaka AI vizuálov reagovať na zvuk. „Program izoluje jednotlivé zvukové prvky a vkladá ich späť do animácie,“ hovorí šéf kreatívneho tímu Atlantic Records. „Bola to naozaj vzrušujúca spolupráca.“ Výsledkom je prvý generatívny vizualizér svojho druhu. Riton patrí k skúseným reprezentantom britskej tanečnej scény. Nahrával s Chemical Brothers, Fatboy Slimom, ale tiež s Markom Ronsonom a Dua Lipou. Jeho najväčším hitom je singel Friday z roku 2021.

Andie J – Under the Water (prod. Domi Stoff)

Talentovaná speváčka Andie J prichádza opäť s energickou skladbou s pulzujúcou silou ženskosti a pocitom sebavedomia vychádzajúcich z vnútornej harmónie a pokoja. Vo videoklipe speváčka odkazuje na odraz vnútornej dokonalosti, ktorá vo svojich vonkajších nedokonalostiach tvorí jedinečné bytosti a nájdenia sféry komfortu. Skladbu Under the Water napísala Andie J ešte začiatkom minulého roka pri hľadaní samej seba a skúmaní, kým je a aké pocity zo seba má. Myšlienky, ktoré spísala do piesne, sú kombináciou samoty, v ktorej sa človek paradoxne cíti v objatí a harmónie mysle a tela. „Skladba sa spočiatku javila ako akustická, melancholická výpoveď, v ktorej stonám a presviedčam samú seba o pravde, ktorú cítim. Po tom, ako som zistila, prečo túto melódiu a text píšem, som sa skutočne presvedčila o tom, že sa cítim dobre vo svojom tele s dušou, ktorú mám. Aj keď sa ešte musím učiť veľa vecí a tiež veľa vecí napraviť a vyliečiť,“ objasňuje Andie J.

Vnútorne precítený text je autentická interpretácia dojmov, ktoré v sebe speváčka dlho niesla. „Skladba vypovedá o mojich pocitoch z vlastného bytia, duše, tela. Našla som istý komfort a pocit sebaistoty vo svojom vnútri. Tieto pocity mi veľmi blízko pripomínali pocit pod vodou, keď je počuť len tlmený a dutý zvuk morského dna, jemné žblnkanie. Akoby som bola v bezpečí, ale zároveň som tam sama. Viem, že s tou kombináciou sa nemusím báť,“ metaforicky spája Andie J pocity s vodou, ktorá je jej blízkym živlom. Postupne túto metaforu obaľovala ďalšími a ďalšími pocitmi, až vznikol komplexný text. 

Dommo – Môžeš to urobiť ty

Spevák a skladateľ Dominik Dommo Gajdošech žije hudbou od detstva. Zakladateľ skupiny The Cellmates predstavuje ďalšiu sólovú pieseň s názvom Môžeš to urobiť ty. Autorom hudby k novinke je talentovaný Dommo a text napísala jeho kamarátka Vrana Marianna. V rytmickej skladbe použil Dommo husle, na ktoré zahral Lukáš Michálik. Pozrite si klip Môžeš to urobiť ty, ktorý sa odohráva v kostole v Rusovciach a zatancovali si v ňom dvaja profesionálni tanečníci.  

Proces tvorby a prípravy piesne Môžeš to urobiť ty prechádzal viacerými fázami. V novom singli má premiéru huslista Lukáš Michálik, práve husle skvele zapadli do celkovej atmosféry skladby.

„S Lukášom sme už stihli spolu odohrať aj koncert a myslím si, že husle sa veľmi hodia do mojich piesní. Na skladbe mi s rozpísaním vokálov veľmi pomohla zbormajsterka Bohdana Liashko. Bohdana vyštudovala VŠMU v Bratislave, ale pochádza z Ukrajiny, kde má zborový spev veľkú tradíciu a pekne spracované viachlasy dokážu melódii pridať ďalší rozmer,“ prezradil Dominik Dommo Gajdošech.

ZDROJ: Peter Luha | Renáta Tomášová | Michal Neffe | Nora Krchňáková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share