HudbaSprávy

Hudobné novinky 12\2023

music

Anita Soul -Summerjam (prod.H0wdy) 

Slovenská R’n’B diva Anita Soul má zimy už dosť a tak sa rozhodla privolať leto s novým sviežim songom, ktorý nesie názov Summerjam. Anita ho spieva po slovensky, ale znie absolútne svetovo. Autormi hudby k novinke sú bratia Hodekovci Dávid a Áron Hodek, o  produkciu sa postaral hudobník, skladateľ a producent Dávid „H0wdy“ Hodek. Summerjam je v poradí tretím singlom k albumu, ktorý speváčka aktuálne finalizuje.

Anitu Soul označujú hudobní kritici za speváčku so zahraničným hlasom. Presne tak znie aj v novinke Summerjam, ktorá sa nahrávala a produkovala v H0wdyho v štúdiu v Komárne.

„Premýšľali sme, o čom urobíme text a jednoznačne sme sa zhodli, že už potrebujeme slnko, teplo, hudbu a emócie. Pieseň sme nazvali Summerjam a aj keď to na prvé počutie znie, že je to nejaká letná párty a jamovačka, v skutočnosti sme tak nazvali emóciu, ktorá sa vynára ako spomienka na letný večer. A to s človekom, s ktorým sa „ona“ cíti v úplne inej dimenzii. Po nahratí spevu som pieseň poslala na mix a mastering Maiky Beatzovi, ktorý mi mixuje celý album,“ prezradila Anita Soul.

Mirai – Tenkrát

Kapela Mirai zažíva v poslednej dobe naozajstnú jazdu hudobným svetom. Frýdecko-místecká kapela už dvakrát vypredala O2 arénu, ohlásila Arena tour – turné po českých hokejových halách a tento rok na prelome apríla a mája vyrážajú na slovenské turné. V posledných mesiacoch naviac MIRAI pracujú na svojom novom, v poradí štvrtom albume, ktorý boli nahrávať práve v Berlíne. Na energický rozjazd festivalovej sezóny si pre fanúšikov MIRAI pripravili videoklip k piesni „Tenkrát“ z úspešného albumuManeki Neko. Snímka z Kanárskych ostrovov je plná neplánovaných scén, šialených výziev a bezprostrednosti z ruky režiséra Ondřeja Kudyna a bezpochyby navodí bezstarostnú letnú atmosféru aj u vás doma.

„Tenkrát je také bláznivé pripomenutie si našich punkrockových začiatkov, kedy sme počúvali kapely ako Green Day, Blink 182, SUM 41 a mnoho ďalších. Bolo to v dobe, kedy sme chodili na strednú, kde sme sa mohli plne sústrediť na blbosti a na svoje hudobné vzory. Myslím, že sa tá bezstarostnosť v klipe celkom premieta,“ približuje Mirai Navrátil singel, ktorý napísal s Pokáčom. Produkcie sa ako pri celom albume ujal Ondřej Fiedler.

Michal Horák – Síť záchranná feat. Trocha Klidu 

„S chalanmi z Trocha Klidu sa poznáme neskutočne dlho a už sme spolu čo-to zažili, takže prirodzená chémia pri písaní textu pesničky bezpochyby fungovala. Čo sa muziky týka, tam som sa tentokrát inšpiroval jazzom a gospelom, pretože to jednoducho milujem a prišlo mi to k téme a nálade piesne úplne ideálne,“ hovorí Michal Horák ku kolaborácii s 5-člennou šumperskou partiou. Novinka okrem výpravného obrazového sprievodu v štýle starej dobrej gangsterky i typického „horákovského“ humoru zaujme tiež skvelým i trochu netypickým zvukom a produkciou dua Jan Vávra (Ewa Farna, Mirai, Za100let.) a Filip Vlček. Song je prvou ochutnávkou z Michalovho nového albumu, ktorého vydanie je plánované na jeseň tohto roka. Pesnička je zároveň oslavou pevného mužského priateľstva a ako Horák podotýka – „všetky príhody z piesne sú absolútne pravdivé“. Samotný klip vznikal tento rok vo februári. Jednotlivé fragmenty piesne sa v ňom spojili pod režisérskou taktovkou Vladimíra Špičku do uceleného príbehu a dodali skladbe ako takej ďalší kontext.

„Na prípravách nakrúcania som sa tentokrát podieľal viac než obvykle, pretože klip sa točil v mojom rodnom Hradci Králové, a v dedine, kde som vyrastal. Možno práve vďaka tomu sme mali s lokáciami neskutočné šťastie a mohli sme si dovoliť fakt veľkolepé zábery. S chalanmi i s celým štábom totálne milujeme hru Mafia a poznáme naspamäť všetky hlášky, takže o zábavu bolo na pľaci postarané, keďže celý klip sa odohráva v rovnakom prostredí,“ dodáva Michal k nakrúcaniu a zároveň vyzdvihuje fakt, že pieseň i klip sú výsledkom spolupráce dlhoročných priateľov: „Režisér Vláďa Špička, „Trocháči“ a producent nahrávky Filip Vlček sú kamaráti zo strednej, vo videoklipe hrá poväčšine naša hradecká a pražská partia, rolu žandára si dokonca zahral môj otec…“ 

King x Nick Jonas – Maan Meri Jaan (Afterlife)

Člen populárneho súrodeneckého tria Jonas Brothers sa spojil s indickým hudobníkom Kingom, aby nahrali novú verziu virálneho hitu Maan Meri Jaan. Balada v hindčine s romantickým videoklipom výborne fungovala aj v Amerike a preto vznikla anglická verzia  Maan Meri Jaan (Afterlife).

Möre – Človek nového sveta

Nahrávanie skladby prebiehalo v bratislavskom štúdiu PULP pod taktovkou Mateja Turcera, tak ako aj celý album, ktorý obsahuje 11 skladieb a bol nahratý za 11 hodín. „Nahrávanie prebiehalo v uvoľnenej atmosfére a konkrétne táto skladba bola nahrávaná ako posledná z albumu, pričom na albume dostala miesto úvodného songu, tzv. intra,“ objasňuje Wilo ďalší zaujímavý fakt, nesúci sa celý albumom. Už samotný názov kapely Möre napovedá, že všetko so sebou prináša viacero zvratov, v rómskom preklade znamená človek alebo chlap, a zároveň sa toto slovo v ďalších významoch objavuje vo viacerých svetových jazykoch. O debutový videoklip sa postaral Michal Neffe z Neffe Production. „Vizuálom sa snažil reflektovať myšlienku a atmosféru skladby, čo sa mu, myslím, dokonale podarilo a na základe tejto našej skúsenosti plánujeme s Michalom realizovať i ďalšie videá,“ hovorí Wilo, tešiac sa na ich realizáciu v priebehu tohto roku.

„Dostal som ponuku od manažéra kapely, ktorý ma oslovil na základe môjho video portfólia, či by som mal záujem o vytvorenie klipu pre kapelu Möre. Po vypočutí celého albumu vo mne zarezonovalo päť skladieb a ako prvú som si vybral práve túto energickú skladbu s posolstvom mamonu, ktoré v sebe nesie,“ hovorí Michal Neffe.

Sophia – Marína 

Talentovaná speváčka SOPHIA Makišová nahrala svoju prvú štúdiovú nahrávku v slovenčine. V spolupráci s uznávaným producentom a hudobníkom Eugenom Botošom vytvorili unikátnu skladbu „Marína“, v ktorej sa nachádzajú texty od „najväčšieho“ slovenského básnika Andreja Sládkoviča.

„Od začiatku mi hudba znela veľmi slovensky a ľudovo a po dlhom premýšľaní aký text by sa k tomu hodil najviac som sa inšpirovala slovenskými básňami. 

A samozrejme, najdlhšia ľúbostná báseň, ktorá jej aj zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov, to vyhrala. Prečítala som ju celú a vybrala som z nej najviac hodiace sa strofy. Trochu som ich upravila a do piesne som použila aj dve moje strofy (môj text).“ dodáva Sophia. Zvučné meno stojí aj za finálnym mixom a masterom, o ktorý sa postaral niekoľkonásobný víťaz GRAMMY – David Darlington. Ľudovú atmosféru v profesionálnom šate podčiarkol videoklip inšpirovaný filmom Midsommar. Vizuál v podobe dievčat v krojoch, krásnych kvetinových vencov a tanec v kruhu v klipe vznikol v spolupráci s ROUSE MEDIA.

NoControl – Moje planéty

MOJE PLANÉTY je novinka, ktorá štýlovo evokuje osemdesiate roky, no zároveň je to moderne znejúca skladba, ktorá už tradične vznikla v hudobnej produkcii RANDAL GROUP, dlhodobo patriacej k produkčnej elite nie len na Slovensku. Autorom hudby je Jimi Cimbala a pod textom skladby je podpísaný Igor Belaj, pre ktorého to nie je prvá spolupráca s NO CONTROL. „Igorovi sme poslali hudobný podklad, ktorý ho hneď oslovil. Pripravil pre nás nádherný text, s ktorým som sa okamžite stotožnil a spoločne sme dotvorili aj melódiu spevu .“ prezradil frontman kapely Elo Schronk. 80s obdobie bolo hudobne veľmi výrazné a čerpá z neho aj množstvo súčasných umelcov. Možno aj preto sa táto štvorica hudobníkov rozhodla spojiť prvky tejto dekády s moderným zvukom a vytvoriť tak skladbu, ktorá vie zaujať už na prvé počutie.

„Posledné obdobie nám poskytlo dosť času na to, aby sme si s kapelou vyskúšali niečo nové. Našu rastúcu potrebu posunúť sa ďalej sme nevedeli ignorovať a to so sebou prinieslo aj nové hudobné experimenty.“ komentoval spoluautor skladby Jimi Cimbala. Aj túto novinku NO CONTROL spojili s už tradične výborným a štýlovým vizuálom. Videoklip vznikol v réžii Radima Věžníka v Pražských filmových štúdiách FZG. Pre Radima je to už tretia spolupráca s NO CONTROL. 

Jany Krištof Lehotskej – Šťastena

„Pri našej tvorbe sme spolupracovali s viacerými textármi“, hovorí Jana. „Pri takejto spolupráci je to viac menej jasné. Očakávate skvelý text, a ten sme aj vždy dostali. Ale keď idete na svoj vlastný koncert do hudobného klubu, a samotný majiteľ vám ponúkne zhudobniť jeho pieseň, to som naozaj nečakala’’.  Nitriansky hudobný klub Music a Cafe Janka dôverne pozná. Bol to prvý klub na Slovensku, ktorý jej pred niekoľkými rokmi otvoril svoje brány. Majiteľ klubu, Drahomír Jacko sa aj napriek riziku nízkej návštevnosti, ako to zvyčajne pri začínajúcich interpretoch býva, rozhodol dať Jane šancu a pustiť ju na svoje pódium. Jana svojou tvorbou a originálnym prejavom dokázala osloviť nielen Drahoša, ale aj divákov v klube a od tej chvíle sa stala interpretkou, ktorá je pravidelne niekoľkokrát ročne zaradená do dramaturgie klubu. No ostatný koncert vo februári tohto roku bol trochu iný. „Po zvukovej skúške tesne pred naším koncertom v Music a Cafe si ku nám prisadol Drahoš (majiteľ a dramaturg klubu) a opýtal sa, či nám niečo môže navrhnúť“ spomína Peter Dechet, Jankin manažér a gitarista. „Keďže všetci z kapely vrátane Janky máme klub v Nitre veľmi radi a Drahoša si nesmierne vážime, akékoľvek jeho želanie bolo už vo chvíli jeho vyslovenia z našej strany splnené. No Drahoš nás prekvapil a opýtal sa, či by sme neskúsili spracovať jednu pieseň. Jeho autorskú pieseň, kde text a základnú melódiu napísal asi pred tridsiatimi rokmi a doteraz ležala v šuplíku a čakala na svoj čas’’. Odpoveď bola jasná: ,,Samozrejme, pošli nám text, demo nahrávku a pozrieme sa na to.“ Po vypočutí dema, Drahošova skladba Janu a jej kapelu tak oslovila, že v priebehu dvoch týždňov pieseň prearanžovali a zorganizovali nahrávanie v ich JKL štúdiu. Nahrávanie trvalo jediný deň. Pieseň podľa slov Petra a Jany sa nahrávala skoro sama. Došlo ku absolútnemu stotožneniu sa s hudbou, textom a celkovou atmosférou, ktorú pieseň vyžarovala. Jana so svojou kapelou dala do pesničky svoj zvuk a pre Janu typický charakter, no zachovali šansónový nádych v jemnom bluesovom rytme.

ZDROJ: Nora Krchňáková | Tomáš Karpel | Adriana Nievelt | Renáta Tomášová | Michal Neffe | Andrea Turčina | Pavol Dráb | Jana Krištof Lehotská

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share