HudbaSprávy

Hudobné novinky 10\2023

music

Stefi – Dámska Jazda ft. Aston Erick

Speváčka Stefi vydala nový videoklip ku skladbe „Dámska Jazda“, ktorá je v poradí šiestou skladbou na debutovom albume „Do rána“ a podľa úrovne a výsledkov jej práce možno potvrdiť, že začiatok jej sólo kariéry vykročil správnym smerom. „Dámska Jazda“ je skladba o ženách a pre ženy. Samozrejme, nielen slobodné, mnohé máme doma milovaného partnera, a práve o to viac si vážime ten výnimočný čas, keď sa stretneme s kamarátkami večer pri pohári vínka, z ktorého sa zrazu vyvinie popolnočná tancovačka.

„Napadlo mi prepojiť scenár videoklipu s rozlúčkou so slobodou. Koniec koncov, všetky sa s ňou vnútorne lúčime hoci aj iba na pár hodín strávených s babami. Po návrate domov sme opäť v bezpečnom klbku svojho milého, a preto sme vzhľadom na uplynulé udalosti a pátrania po mladých dievčatách dali videoklipu v závere hlbší význam, ktorým apelujeme na vzájomnú kontrolu a bezpečnosť mladých dievčat pri návrate domov,’’ povedala Stefi, ktorá stojí za námetom a hlavnou myšlienkou tohto audiovizuálneho projektu. „Pôvodne som ako dvojnásobný onkopacient mala podmienku, že text skladby nebude ľudí podnecovať k pitiu alkoholu. Avšak Aston Erick ma presvedčil a vydupal si frázu „ABY SME DNES DOBRE VYPILI“. Nechala som sa presvedčiť a uznávam, že decentný pohár vína alebo prosečka je jednoducho súčasťou akejkoľvek párty či dámskej jazdy,“ dodala Stefi.

Peter Lipa – Neviem čo vravieť

“Už dávnejšie mi môj košický priateľ a kolega Tomáš Okres spomínal, že má jeden starší text od Vlada Krausza a pesničku, ktorú by som mal ja naspievať.  Vďaka našim dobrým vzťahom som hneď súhlasil. Tomi zažil s IMT Smile prvú vlnu veľkej slávy a netajil sa sympatiami k tomu čo robím ja. Dnes je stabilným členom Chinaski a stal sa z neho skúsený profesionál. Ale predtým než prišlo k tejto pesničke sme si už vyskúšali spoluprácu na pesničke Smútok vianočný. Išlo to celkom dobre. Po našom ostatnom koncerte U Kohúta v Košiciach sme teda naštívili tamojšie štúdio Misicology a spolu s Tomášom nahrali novú pesničku.

Počas nahrávania vznikol aj videoklip. A to pískanie som si po takmer štyridsiatich rokoch, keď som nahrával svoj prvý album celkom užil. Ostané už vzniklo bez nás. A keď som dostal mailom master tak som zistil že Palko a Tomáš odviedli dobrú prácu. Keď to počul Vlado, tak si už nevedel  spomenúť že taký text niekedy napísal.”

Demi Lovato – Still Alive

Už tento štvrtok bude mať v slovenských kinách premiéru šieste pokračovanie kultovej série Vreskot. Megafilm, v ktorom hrá napríklad vychádzajúca hviezda Jenna Ortega alebo herecká legenda Courtney Cox, dostal aj skvelý energický soundtrack od Demi Lovato, na ktorom spolupracoval aj producent a člen Linkin Park – Mike Shinoda. Pieseň „Still Alive“ dostala aj pôsobivý videoklip, ktorý nápadite prepája hudobný vizuál s filmom.

„Neviem si predstaviť lepší ,domov‘ pre Still Alive ako Vreskot. Som veľkou fanúšičkou filmov, takže je pre mňa poctou prispieť k tak ikonickej hororovej sérii,“ hovorí Demi Lovato, pre ktorú je to prvý track od minuloročného albumu HOLY FVCK.

Michal Mesjar & Nikoleta Šurinová – Tribute to Mr. Dorian Yates

Slovenský organista Michal Mesjar drží krok s dobou a prezentuje najväčší hudobný nástroj pravidelným vydávaním hudby aj v zahraničí. Interpretáciou organovej hudby Michaela Schütza v sprievode bicích nástrojov mladej bubeníčky Nikolety Šurinovej vzdávajú poctu pôsobeniu výnimočnému kulturistovi Dorianovi Yates, šesťnásobnému víťazovi Mr. Olympia, ktorý navždy ostane legendou kulturistiky.

Vizuálne stvárnenie Tribute to Mr. Dorian Yates by Michal Mesjar & Nikoleta Šurinová

vzniklo ako súčasť uznania jednému z najlepších kulturistov všetkých čias. Michal Mesjar hľadal dvadsaťštyri rokov spôsob, ako prepojiť dve jeho najväčšie vášne – organ a kulturistiku, nakoľko Dorianove myšlienky ovplyvnili aj jeho vnímanie hudby. „V roku 2022, v čase nahrávania hudby, mal Dorian okrúhle 60. narodeniny a ja som si povedal, že toto je ten správny moment,“ ozrejmuje Michal Mesjar.

Videoklip sa stáva unikátnym aj tým, že príbehové organové videoklipy neexistujú. Michal Mesjar prichádza s nahratím obrazu hry a spojenia príbehu hraného hercami ako prvý, pritom ide už o druhý jeho videoklip. „Bolo veľmi náročné zrealizovať klip, keďže mnohé školy, kostoly a hlavne ľudia neboli ochotní pristúpiť k spolupráci. Napočítal som pätnásť priestorov, ktoré mi odmietli poskytnúť priestor na realizáciu,“ smutne konštatuje Michal Mesjar.

Karin Ann – if i fall for you 

Skladby slovenskej speváčky Karin Ann sú hĺbkovou sondou do tém rodovej rovnosti, duševného zdravia a ľudských práv. Zároveň by sa dali nazvať akýmsi kompasom v mysli 20-ročného človeka, ktorá spracováva mozaiku prvých lások, toxických vzťahov a vlastných vnútorných neistôt. 

Výnimkou nie je ani najnovší singel if i fall for you – temná popová balada, ktorá osloví každého, kto si v živote prial nahliadnuť za horizont prvých opojných dní v novej partnerskej známosti. „Skladba je o životných obdobiach, kedy niekoho spoznáte a začnete k nemu niečo cítiť. Je o počiatočných fázach, kedy o novom partnerovi ešte veľa neviete, ale romantizujete si ho a predstavujete si, čo všetko by ste spolu mohli zažiť a ako by vyzeral váš vzťah,“ opisuje Karin Ann. Temné tiene nad novým vzťahom, ktoré reflektuje i nálada pesničky, predstavujú strachy prichádzajúce ruka v ruke s takmer každou novou láskou. „Napríklad kvôli tomu, že ste v minulosti zažili sklamanie, zľaknete sa každého negatívneho signálu a bojíte sa znovu sa zamilovať, pretože nechcete tým všetkým prechádzať znova,“ dopĺňa Karin.

Kiss My Ex! – Dance With Me

„Dance With Me je príbeh mladej dámy, ktorá sa chce uvoľniť, zabaviť, byť pritom sama sebou a užiť si večer so svojími kamarátkami na párty. Cíti sa ako femme fatale a všetko je super až do momentu, keď sa stane stredobodom pozornosti, čo na ňu má presne opačný efekt. Nepáči sa jej pózerstvo a silácke reči na jej adresu. Miluje prirodzenosť, uvoľnenosť a neznáša pretvárku a faloš. Zistili sme, že tak ako ja, aj veľa ľudí z nášho okolia sa s nami v tom dokáže identifikovať,“ hovorí o skladbe speváčka Popa.

 „Naši fanúšikovia mohli spolu s nami naživo na sociálnych sieťach sledovať vznik a produkciu Dance With Me od úplného začiatku. Mali sme 15 minútový limit na vymyslenie a nahratie zaujímavého motívu, ktorý by nás roztancoval. Ten sme nasamplovali, teda rozdelili na kratšie úseky a pospájali do nového celku, z čoho vznikol základ skladby, ktorú sme potom nahrali, naspievali a zmixovali a nadšene púšťali našim najbližším. Keď si to vypočul náš kamarát PR manažér a hudobný publicista Rado Mešša, povedal, že pesnička je super, len jej chýba refrén. A boli sme zas na začiatku. Celú cestu z Bratislavy do Košíc sme rozmýšľali, ako by sme jej ten refrén mohli dať. Myslím, že sa nám to podarilo, keďže si porota túto našu pesničku vybrala z takého množstva skladieb,“ opisuje vznik skladby klávesák Lezlee.

ZDROJ: Oliver Orosz | Jozef Šebo | Karolína Zboniaková | Michal Neffe | Adriana Čahojová | Rado Mešša

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share