HudbaSprávy

Hudobné novinky 41/2024

music

Para – Vilma

Ženy, ich húževnatosť a sila sa stali inšpiráciou pre vznik nového singlu skupiny Para. Pieseň Vilma, ktorú kapela zahrá aj na svojom blížiacom sa turné, má animovaný videoklip z dielne režiséra Patrika Pašša mladšieho. 

Pesnička, ktorá začína povzbudzujúcimi slovami: „Vilma, oplatí sa bojovať za lásku a mier…,“ vznikala niekoľko mesiacov a za ten čas mala viacero verzií. 

„Moja verzia bola viac smutnejšia a melancholickejšia, ale Matúš prišiel s tým, že by to nemalo byť smutné ani melancholické, ale povzbudivé a energické. A ja som veľmi rada, že ma presvedčil, pretože to k tej Vilme patrí – Vilma nie je smutná a nostalgická, práve naopak, má motiváciu, chuť i silu ísť ďalej,” priblížila novú pieseň od Pary jej spoluproducentka Jana Kirschner.

„Pri skladaní Vilmy som nemyslel na žiadnu konkrétnu ženu, občas sa mi však vynoril obraz, ktorý som opakovane zachytil na rôznych demonštráciach – dve mladé dievčatá držali v rukách vlastnoručne vyrobený transparent s nejakým nápisom. Stáli tam v zime niekoľko hodín a ich odhodlanie a sila sa mi vryli hlboko do pamäti,” opísal inšpiráciu pri skladaní Vilmy jej hlavný autor, Matúš Vallo. 

Pohrebná – Rapsodové

Podľa slov speváčky, Ivany Pinčákovej, predstavuje skladba „obraz tanca medzi štyrmi stenami, v momente, keď protagonistku nikto nevidí. Symbolizuje autentické sebaprejavovanie, ktoré si hrdinka vytesnila do samoty. Pieseň povzbudzuje k pootvoreniu dverí a k prejavu skutočného ja i mimo svojej pomyselnej bezpečnej zóny.“ Bubeník a producent, Martin Pisko, skladbu opisuje z hudobného hľadiska: „Pohrebná sa z pôvodne kľudného a mysteriózne znejúceho inštrumentálneho nápadu vďaka textu vyvinula v niečo dravejšie, za čo som rád.“ Skladbu „Pohrebná“ si možno od piatku vypočuť na všetkých streamovacích platformách.

Pre tvorbu Rapsodéve sú typické poetické texty zaoberajúce sa retrospektívnym pohľadom na seba ako jednotlivca, no zároveň na seba ako súčasti spoločnosti. Autorka textov, Ivana Pinčáková, v nich mapuje svoje bývalé podoby, ktoré v spolupráci s Martinom Piskom uzavrela do celistvosti čoskoro-vydaného debutu, ktorý vyjde symbolicky na Dušičky, 1. 11.

Marek Ztracený – Ta bílá ti sluší

„Je to pieseň, ktorú som zložil hneď na začiatku tej koncertnej pauzy. Asi dva týždne po Edene. Nikdy nejdem k pianu s tým, že zložím pieseň o nejakej konkrétnej téme. Vtedy som si sadol a po chvíli som zistil, že som na svadbe a že tá téma je vlastne veľmi zaujímavá a široká, a mám s ňou nedávnu skúsenosť. Bolo to vlastne mesiac od našej tajnej svadby, a bez toho, aby som to plánoval, vznikla v priebehu chvíle táto pieseň,“ upresňuje pozadie vzniku novinky Marek a dopĺňa s nadšením a úsmevom: „Tento deň raz prežije takmer každý. Jasné, môžete povedať, že niektorí nikdy, ale nezabúdajte, že niektorí aj viackrát, takže sa to vyrovnáva. Možno spievam práve o vašich pocitoch. Snáď sa pieseň bude páčiť a nemôžem sa dočkať, keď ju fanúšikom zaspievam budúci rok na Zpátky Tour naživo!“

Nový singel Ta bílá ti sluší vznikol v hudobnej produkcii Dalibora Cidlinského jr. Výpravný videoklip natočil Ondřej Urbanec a zahrali si v ňom tiež členovia „Ztracenej rodiny“, teda fanúšikovia Mareka Ztraceného.

Tina – Údolie Tieňov (prod. Smart) |Pieseň k filmu Lóve 2|


Tento mesiac dorazí do kín akčný thriller Jakuba Kronera Lóve 2. No titulnú pieseň Údolie tieňov, ktorú naspievala Tina, si môžeme vypočuť už teraz. K emotívnemu songu v príjemne romantickom tempe s jedinečne zafarbeným hlasom našej soulovej a R&B divy vznikol aj video klip. Na tej istej streche s panorámou Bratislavy, kde sú si hlavní hrdinovia Maťo a Veronika najbližší.

Text piesne Údolie tieňov napísal ADiss, hudbu zložil SmartVypočujete si ju na streamoch a čoskoro vo všetkých dobrých rádiách, alebo si pozrite video. Zaručene vám spraví náladu do premiéry filmu.

Parketový Lev – Z Mexika

Po štyroch rokoch od vinylovej debutovej dosky je tu úplne nový radový album bratislavských punkrockerov Parketový Lev. Album opäť vydáva český label PHR Records.

U Parketového Leva došlo k zmene na poste basáka, nakoľko sa legenda bratislavských salónov Dafy

venuje už iba svojej kapele Dafy and the Rafters. Nahradil ho Michal Barč z glamových Friday Whiskey. Jadro kapely stále tvoria bratia Ján a Jakub Hrčkovi a zakladajúci člen Alex Oplt. Kapela sa posúva a zreje, veď debut bol nahraný iba rok po vzniku kapely. Nepreháňame teda, keď konštatujeme, že radová doska Z Mexika pevne sedí v ramonesáckom punku, ale vkladá do neho prvky blues, glamu a tiež aj silný popový zmysel pre melódie. V albume cítiť dôraz na melodickosť, ale aj na osobné texty, kedy prevládajú témy ako vzťahy a láska. Avšak nechýbajú ani klasické punkové sociospoločenské texty.

Coldplay – All My Love

Od roku 2021 sa v Anglicku žiadny domáci album nepredával tak rýchlo ako novinka Coldplay. Za prvých 72 hodín sa albumu Moon Music predalo v prepočte 160 tisíc kópií.  Moon Music je jubilejný desiaty album. Na štandardnej verzii nájdete okrem už zverejnených singlov feelslikeimfallinginlove a We Pray, ďalších osem skladieb vrátane All My Love, ktorú vám ponúkame. Digitálne je zároveň k dispozícii rozšírené Full Moon Edition albumy obsahujúce ďalších desať nahrávok, medzi ktorými sú potrebné živé prevedenia niektorých piesní zo základného albumu alebo odlišné štúdiové verzie.

Paulie Garand x Kenny Rough x Ben Cristovao – Noci & Dny

Zásadný album discografie Paulieho Garanda nazvaný Molo tento rok oslavuje desať rokov. Paulie sa preto s producentom Kennym rozhodol natočiť voľné pokračovanie. Mólo II práve vyšlo a ihneď sa zaradilo medzi najžiadanejšie albumy v Čechách. Okrem iného kraľuje rebríčku najpočúvanejších českých albumov na platforme Apple Music. V našom zozname kolekciu pätnástich nových skladieb reprezentuje spolupráca s Benom Cristovaom…

Ella Henderson – Filthy Rich

Info: Za tri dni si ukážku z nového singla britskej speváčky pustilo vyše 3 milióny užívateľov TikToku. Ella Henderson sa po sérii úspešných tanečných singlov vracia k pesničkárskym koreňom. Filthy Rich je jej prvou sólovou skladbou od roku 2022, kedy vydala platňu Everything I Didn’t Say. Posledné dva roky sa venovala takmer výhradne tanečnej hudbe, spolupracovala s interpretmi ako Rudimental, Nathan Dawe, David Guetta alebo Ofenbach. Návrat ku konzervatívnejšiemu zvuku predznamenal nedávny duet s americkým spevákom Alexom Warrenom, s ktorým nahrala singel Carry You Home.

Support Lesbiens – Monet

Nový album nahrali aj Support Lesbiens. Kostru albumu Sugarfire tvoria tradične pesničky v angličtine, v posledných rokoch sa ale skupina nebráni ani rodnému jazyku. Pripomeňme duet Skořicová s Ivou Pazderkovou alebo hit Pohádka. Na Sugarfire zaradili Support Lesbiens dve české skladby, jednou z nich je pieseň Monet.

KSI – Thick Of It (feat. Trippie Redd)

KSI je britský influencer, profesionálny boxer a hudobník. Na YouTube má viac sledujúcich ako akýkoľvek iný britský umelec vrátane Eda Sheerana. Olajide Olayinka Williams alebo aj JJ je zároveň spolumajiteľom odevnej značky a reťazca reštaurácií Sides. V minulosti uspel hneď s niekoľkými singlami, niekoľkokrát sa pozrel do anglickej Top 10. Spolupracoval s Lil Durkom, Yungbludom, speváčkou Anne-Marie alebo tanečným producentom Nathanom Dawom. Novinku Thick Of It nahral s americkým rapperom, ktorý si hovorí Trippie Redd a ktorý má len na Spotify vyše 25 miliónov mesačných poslucháčov. Singel už trenduje na TikToku.

Tiesto x Goldcher x Irina Rimes – Dudada

Skladbu pod názvom Dudadu vydala tento rok v máji moldavská speváčka Irina Rimes, neskôr sa jej ujal francúzsky producent a milovník afro house Goldcher. Jeho verzia Dudadu Flip sa v lete stala hitom na diskotékach a akciách zameraných na tanečnú hudbu s odtlačkom exotickej Afriky. Vlastný mix počas festivalových vystúpení hral aj Tiësto. A pretože ohlas na jeho úpravu bol nečakane silný, rozhodol sa holandský DJ nahrávku zverejniť oficiálne. Aby sa neplietla s ostatnými verziami, pomenoval ju Dudada.

Gabry Ponte x Sean Paul x Natti Natasha – Born To Love Ya

Born To Love Ya je oslavou lásky. Podieľali sa na nej taliansky hudobník Gabry Ponte, legenda jamajského dancehallu Sean Paul a speváčka Natti Natasha, ktorá sa venuje reggaetonu.

ZDROJ: Marek Kučera | Ivana Pinčáková | Adriana Nievelt | Zuzana Vašková | Alex Oplt | Renáta Tomášová

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share