HudbaSprávy

Karin Ann vyráža na európske turné k albumu through the telescope

Prvá polovica tohto roka sa pre slovenskú speváčku Karin Ann niesla v znamení debutového albumu through the telescope, prostredníctvom ktorého na medzinárodnej hudobnej scéne potvrdila pozíciu novej umelkyne, ktorej tvorbu sa oplatí sledovať. Počas leta namiesto dovolenky pracovala na nových projektoch, z ktorých mnohé sú symbiózou jej dvoch umeleckých svetov – hudobného a filmového. V týchto dňoch štartuje európske turné, na ktorom naživo predstaví skladby z albumu through the telescope. Najbližšie k rodnému Slovensku vystúpi už 5. septembra vo Viedni a 6. septembra v Prahe. V novom rozhovore prezradila, čomu sa aktuálne venuje a porozprávala o svojich nových filmových projektoch i o živote v USA.  
Máš za sebou obzvlášť rušný prvý polrok 2024. Ako si začala druhú polovicu roka? Čomu všetkému sa aktuálne venuješ? Stihla si v lete aj dovolenku? 

Dovolenku som určite nestihla (smiech). Začiatkom júna som nakrúcala v New Yorku nezávislý film, ku ktorému  robím aj niekoľko pesničiek. V auguste som hrala na Szigete a práve v týchto dňoch štartujeme turné po Európe so spevákom mehro. 

V máji si vydala album through the telescope, ktorý zbiera veľmi dobré recenzie, pozitívne o ňom píšu magazíny Rolling Stone a NME v Británii, Vogue v Nemecku, Billboard v Taliansku. Ako celý projekt through the telescope vnímaš dnes,  s odstupom času?

Som na ten album veľmi hrdá a aj keď som ho napísala dva roky dozadu, tak až teraz prvýkrát môžem hrať pesničky z neho live, takže na to sa veľmi teším!

Uplynulé mesiace Ti priniesli niekoľko veľkých umeleckých míľnikov – vystupovala si na newyorskom Fashion Weeku a na showcaseovom festivale SXSW v Texase, kultový magazín NME Ti venoval titulnú stranu, Grammy Awards Ťa predstavili v rámci programu na podporu mladých talentov, Spotify si Ťa vybralo ako tvár kampane Glow na Times Square v NYC, zrealizovala si progresívny umelecko-technologický featuring s britskou legendou Imogen Heap. Zoznam je dlhý a mohla by som pokračovať… Aký je pocit vidieť, že Tvoja tvorba sa stáva globálnou a zasahuje čoraz väčšie medzinárodné publikum? 

Je to veľmi surreálny pocit, veľa z týchto vecí bolo na zozname toho, čo by som chcela niekedy dokázať, ale nemyslela som si, že sa mi to podarí, hlavne tak skoro. Najväčším prekvapením bol pre mňa asi cover NME a spolupráca s Imogen Heap.

Od Tvojho oficiálneho vstupu na scénu v marci 2020 uplynuli už viac ako 4 roky. Ako by si dnes zhodnotila svoj umelecký a žánrový vývoj od debutového singla Ruky preč až po debutový album through the telescope?

Skladby, ktoré som vydávala v roku 2020 a začiatkom roka 2021, som napísala v rokoch 2017-2018, keď som mala 15-16 rokov. Kým som ich vydala, mala som už 17-18 rokov, takže, už boli pre mňa v podstate staré a nie úplne aktuálne. Moja tvorba sa, samozrejme vyvíjala zároveň so mnou a hlavne v priebehu mojich zdravotných ťažkostí v roku 2022 som prešla mnohými zmenami, a to sa odrazilo aj na mojom albume. Ale myslím, že tvorba, ktorú tvorím teraz, je pre mňa zatiaľ asi najviac autentická.

Nový domov, spolupracovníkov a tvorivú základňu – to všetko si už dávnejšie našla v L.A. Ako sa Ti tam tvorí? Akú pridanú hodnotu Ti ako umelkyni dáva život v USA?

L.A. nie je moje obľúbené miesto, ale má veľkú kreatívnu scénu, takže sa tam dá tvoriť s veľmi veľa rôznymi ľuďmi, čo je veľké pozitívum.


Ktoré miesto si Ťa teda získalo viac než L.A.?

Londýn je asi moje najobľúbenejšie miesto. Dokonca aj teraz som odtiaľ priletela, bola som tam pracovne na pár dní. Veľmi rada sa tam vraciam.


Čo je pre Teba momentálne najťažšou, najväčšou výzvou a čo naopak najpríjemnejšou súčasťou Tvojej práce?

Najväčšia výzva je nájsť si čas na osobný život a nejaký ten voľný čas.

Skvelá bola pre mňa možnosť hrať vo filme a zároveň k nemu robiť pesničky. Vyrastala som na muzikáloch, aj som bola súčasťou pár lokálnych divadelných produkcií v mojom meste, tiež som robila športy, kde sa pohybom vyjadruje príbeh, takže hudba, herectvo a pohyb boli pre mňa vždy veľmi prepojené. Aj keď tento nový film nie je muzikál, tak byť súčasťou príbehu na obrazovke a zároveň mať možnosť vytvoriť k nemu aj príbehové pesničky, bolo super.

Môžeš už o tomto filme prezradiť viac?  

Prvé informácie o ňom sa už dajú nájsť verejne. Ide o sci-fi thriller Orion režiséra Jaca Bouwera. Súčasťou filmu boli aj herci, ktorých som sledovala v projektoch, keď som vyrastala, a pracovať s nimi bola veľmi dobrá skúsenosť. 

Júnové nakrúcanie filmu Orion v New Yorku však nebolo Tvojím jediným letným filmovým počinom. Len pred pár dňami si sa v L.A. podieľala herecky na ďalšom projekte – osobne s hollywoodskou hviezdou Robertom Pattinsonom, ktorého preslávila kultová Twilight sága a novšie tiež úloha Batmana z roku 2022. O projekte ešte nemôžeš hovoriť, prezraď teda aspoň, ako sa Ti s Robertom spolupracovalo? Ako na Teba zapôsobil?  

Bolo to super. Ja som vyrastala na Twilight ságe, takže toto bolo veľmi surreálne. Robert bol veľmi milý a pracovalo sa s ním veľmi dobre. Mám aj nejaké vtipné príbehy z nakrúcania, ale ešte ich nemôžem prezradiť, pretože na to by som musela prezradiť detaily a dej projektu.

Aké ďalšie hudobné a filmové projekty Ťa aktuálne čakajú v Tvojom kalendári na najbližšie mesiace? 

V auguste a v septembri mám (v úvode spomínané) európske turné ako predskokanka na koncertoch speváka mehro. V septembri budeme vo Viedni (5.9.) a v Prahe (6.9.), tak ak toto čítajú ľudia, ktorým sa páči moja tvorba, budem rada ak sa na naše koncerty prídu pozrieť 🙂 

V októbri budem potom natáčať ďalší nezávislý film, ale o tom ešte nemôžem viac prezradiť.

ZDROJ: Adriana Nievelt 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share