FilmSprávy

Banská Štiavnica ožije fantastickým pouličným a kabaretným umením !

České kultové divadlo, originálna talianska kabaretná show, ľahká erotika, energické koncerty, ale tiež angažované umenie, satirický kvíz aj diskusie o aktuálnych spoločenských témach. Na Festival AMPLIÓN  v Banskej Štiavnici toho roku zavítajú veľké hviezdy divadla aj kabaretných show z celého sveta. Prvý a jedinýkrát na Slovensku tam vystúpi headliner festivalu, fantastický taliansky umelec Ennio Marchetto, ktorý netradične oživí Monu Lisu, Elvisa, Freddieho Mercuryho a ďalších svetových spevákov či hercov.

„Ennio Marchetto je svetovo uznávaná talianska hviezda. Jeho originálna kabaretná show ponúka zábavnú smršť  60 svetových celebrít za 70 minút! Ennio paroduje pomocou umenia origami a bleskových zmien najväčšie svetové ikony. Využíva ručne vyrobené papierové kostýmy, detailne vypracovanú mimiku, skvelú hudbu i načasovanie, aby v zlomku sekundy vyčaroval nové a nové hviezdy zo sveta hudby, filmu či slávnych obrazov. Sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať pre náš festival,“ vraví dramaturg a producent Festivalu AMPLIÓN Ján Fakla.

Medzinárodný festival nových foriem kabaretného divadla a pouličného umenia v Banskej Štiavnici ponúkne aj ďalšieho silného headlinera. Návštevníci sa môžu tešiť na kultové pražské Divadlo Na zábradlí s jeho úspešným predstavením EUROPEANA.

„Inscenácia ponúka mimoriadny – humorný aj ironický – pohľad na európske dejiny 20. storočia, v ktorom zohrali dôležitú úlohu vojna i vynález podprsenky. Do Banskej Štiavnice tak zavíta plejáda výnimočných českých hereckých osobností, s ktorými bude možné po predstavení aj diskutovať. Spomeňme napríklad Honzu Hájeka, Ditu Kaplanovú, Jiřího Vyorálka a ďalších,“ dodáva režisérka a dramaturgička festivalu Jana Mikitková.

Ulice a kaviarne Banskej Štiavnice však ožijú aj ďalšími atraktívnymi programami. Temperamentnými rytmami a stepom interpretov z Mexika, Španielska, Francúzska a Nemecka, erotickou „lechtihrou“ pražského nezávislého divadelného súboru Geisslers Hofcomoedianten, medzinárodným hudobno-pohybovým pouličným divadlom o zbližovaní kultúr, či cirkusom žonglérov, klaunov a akrobatov. Nebudú chýbať koncerty a to v rytme klezmer hudby či divokej zmesi elektro-tanečnej hudby, balkánu, jazzu a rapu, ale aj krásne retro piesne 20. – 40. rokov minulého storočia.

„Keďže sme angažovaný festival, budeme mať aj diskusie na rôzne občiansko-spoločenské témy. Spomeňme napríklad debatu so sociológom Jurajom Buzalkom o našom „postsedliactve“, alebo so šachovým veľmajstrom a lektorom kritického myslenia Jánom Markošom.  Program 9. ročníka tvorí 21 produkcií na 11 scénach, príde 100 umelcov z 10 krajín, veríme, že si v ňom nájde svoj jedinečný zážitok každý,“ uzatvára Ján Fakla.

ZDROJ: Eva Sládková

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share