HudbaTlačové správy

Ivan Kral sa rozlúčil s hudobným svetom albumom Smile

Ivan_Kral_Smile

Album Smile s nezameniteľným spevákovým rukopisom predstavuje dôstojnú bodku za bohatým tvorivým životom hudobníka telom a dušou. Piesne o láske, partnerstve a ďalších medziľudských vzťahoch nahral Ivan Kral kompletne sám, album si sám aj produkoval. Hudba je autorská, texty napísala jeho žena Cindy Hudson.

Kral_Smile_cover

Skladateľ, hudobník, spevák a producent Ivan Kral sa zapísal do histórie svetového rocku predovšetkým vďaka spolupráce s Patti Smith, Iggy Popom a Johnom Cale. Jeho skladby hrali napríklad David Bowie a U2. Od roku 1966 žil v USA. V deväťdesiatych rokoch sa začal vracať do Čiech, kde spolupracoval aj so skupinami Lucie, Mňága a Žďorp, Alice, Jiří Suchým a ďalšími. Za svoj album Nostalgia získal  cenu Akadémie populárnej hudby a ďalšie si odniesol ako producent v rokoch 1995 a 1998. Za hudbu k filmu Kabriolet bol v roku 2001 nominovaný na Českého leva. Je autorom mnohých hitov vrátane skladby Sen (Lucie).

Na Ivana Krala si po jeho smrti (2.2.2020) spomínal celý hudobný svet. Iggy Pop na svojom FB odkazuje na Ivanov veľký talent, veľkodušnosť a prejavuje Kralovi nesmiernu úctu: „Dear Ivan, rest in peace bro. You were a great guitarist/writer, a handsome guy, a true rock believer and a great credit to me and the Czech Republic. God bless you.“

Sólová diskografia Ivana Krala: 
1992  Native
1995  Nostalgia
1996  Looking Back / Ohlédnutí (demo / live)
1996  His Native Complete
1996  Alias (Ivan Kral, David Koller, Karel Šůcha, Ivan Hlas)
1997  Modré z nebe (soundtrack)
1998  Clear Eyes / Prohlédnutí
1998  Dancing Barefoot
1999  Dancing Reboot: Remixes
1999  Živě, dětským domovům (live, Ivan Kral & Bang Bang Band)
2001  Best Of (kompilácia)
2001  Cabriolet (soundtrack)
2001  Photoalbum
2002  Erotická revue (Renata Rychlá & Ivan Kral)
2011  Story (kompilácia)
2014  Always
2018  Colors
2020  Smile

Producentská diskografia Ivana Krala (CZ/SK)
1993  Robert Stanke & Kiss The Sky
1994  Lucie – Černý kočky, mokrý žáby
1994  Garáž – Garáž
1995  Alice – Alice
1995  O.B.D. – Orchester Branislava Dobrotu
1995  Mňága a Žďorp – Ryzí zlato
1996  Jiří Suchý – Znám tolik písní
1996  Lucie – Pohyby
1996  Pepa Pilař – King Of Classic Rock’N’Roll Band
1996  Mňága a Žďorp – Happyend
1997  Lenka Filipová – Svět se zbláznil
1998  Walk Choc Ice
1999  Miro Žbirka – Song For Boys & Girls
2004  Aneta Langerová – Spousta andělů

zdroj: TS Warner Music / renáta Tomášová
foto: Toko Shiki

Juraj Čurný Administrator
follow me
×
Juraj Čurný Administrator
follow me
Latest Posts
  • Bond_25
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share