HudbaSprávy

Hudobné novinky 11\2023

music

Beáta Dubasová – Pierko Pravdy

Beáta Dubasová  ponúka v týchto dňoch svojim fanúšikom úplne novú pieseň s názvom Pierko pravdy. Nie je žiadnym tajomstvom, že tento rok v máji oslávi speváčka okrúhle životné jubileum a pri tejto príležitosti vyjde v polovici mája vo vydavateľstve OPUS jej prvá vinylová kompilácia s názvom Vráť mi tie hviezdy (XII. Najväčších hitov), ktorej predzvesťou je práve tento nový singel.

Skladba Pierko pravdy si začala žiť svoj príbeh ešte počas pandémie, keď Beáta šila rúška a jedno z nich darovala aj svojmu priateľovi textárovi Ľubošovi Zemanovi, s ktorým sa pozná ešte zo speváckej súťaže Košický zlatý poklad z roku 1982. Ten jej za odmenu v tom čase k narodeninám napísal  text k piesni, ktorý si speváčka nechala až na túto výročnú udalosť.

„Je to krásny, poetický a silný text s posolstvom o životnej pravde,“hovorí Beáta a dodáva: „Ako autora hudby sme si spoločne s Ľubošom zvolili môjho kolegu Vaša Patejdla, s ktorým som tiež v minulosti veľmi intenzívne spolupracovala. Je autorom hudby, aj producentom mnohých mojich úspešných platní a hitov ako Sme také aké sme, Dievča z reklamy, Prvý a posledný, Za dverami mojej izby, Muzikantské byty… Som veľmi rada, že sme sa opäť všetci stretli pri tejto našej vzájomnej tvorivej spolupráci a trocha aj symbolicky, po 30-tich rokoch od CD Modrý album 1993.“

Nahrávka vznikala v štúdiu Maple Tree Music v Prahe u Vaša Patejdla a gitary nahral Juraj Burian. Milým prekvapením je aj lyric video, ktoré nezištne vytvoril speváčkin skalný fanúšik z Londýna Roman Klištinec.

Bebe Rexha – Heart Wants What It Wants

Minulý rok bol v znamení jej veľkolepého návratu. Pomohla náhoda a únik časti prerábky I’m Good (Blue) na internet. Popularita speváčky, ktorá má podobne ako Dua Lipa albánske korene, kulminovala v druhej polovici predchádzajúcej dekády, keď jej vyšli single Meant To Be, In The Name Of Love a Me, Myself & I. Od tej doby Bebe Rexha na ďalší globálny hit čakala. Autorsky sa podieľala na veľa dobrých piesní, ale jej spevácku kariéru reštartoval až minulý rok zmienený singel s Davidom Guettom.  A práve na jeho úspech chce teraz nadviazať novinkou Heart Wants What It Wants. „V živote po pandémii sú smutné piesne minulosťou, teraz chcem, aby sa všetci dobre bavili,“ prehlásila pri príležitosti vydania piesne a prevtelila sa na popovú star zo 70-tych rokov. Zaujímavosťou je, že skladbu, ktorá je predzvesťou tretieho albumu, produkoval Ido Zmishlany. Toho poznajú fanúšikovia skupiny Kryštof, ktorej pomáhal napríklad s albumom Inzerát.

Puding Pani Elvisovej – Trhací kalendár | Bull in China Remix (feat. Lex Avit)

Skupina Puding pani Elvisovej začiatkom februára zverejnila po piatich rokoch svoj nový singel Trhací kalendár. Ide o prvú ochutnávku z pripravovaného albumu. Kapela k nemu na mobilný telefón natočila vo vlastnej réžii aj atraktívny videoklip a teraz zverejnila jeho tanečný remix. Postaral sa oň rešpektovaný český publicista, moderátor a producent Pavel Kučera alias Bull in China.Pavel Puding pani Elvisovej prvýkrát zaregistroval na začiatku milénia, keď ich videl hrať na festivale Pohoda. Už vtedy ho veľmi oslovili. V období vydania albumu Play Pause Eject (2007) o nich napísal do časopisu Filter a o pár rokov neskôr ich pozval do televíznej relácie Medúza, v ktorej vtedy robil dramaturga. V októbri minulého roku koncertovali „pudingáči“ v pražskom klube Café v lese a Pavel sa na nich po rokoch prišiel opäť pozrieť.

„Pino mi vtedy po koncerte pustil ešte demo Trhacieho kalendára a mne sa skladba hneď zapáčila. Osobne tvrdím, čo sa moderného popu týka, že Slovensko má pred Českom veľký náskok. Následne som niekoľkokrát navštívil Bratislavu a keď mi pustili finálnu verziu pesničky, ponúkol som kapele, že by som im spravil remix, v ktorom by som song žánrovo posunul trochu inam. A oni súhlasili,“ prezradil Pavel Kučera, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Bull in China.

„Remix je veľmi voľná disciplína a niekedy sa výsledok o originál doslova ani neobtrie. V tomto prípade to však bolo skôr tak, že sme chvíľu vážne uvažovali, či nevydať remixovú verziu ako prvú. Jej groove nás úplne dostal a tešíme sa, že vznikla verzia, ktorá skladbu posunula do klubov a na tanečné parkety,“ neskrýva nadšenie Pino z Pudingu pani Elvisovej.

Blanka – Solo

Súťaž Eurovízia 2023 sa bude tento rok konať v Spojenom kráľovstve v meste Liverpool a to v mene minuloročných ukrajinských víťazov. Spojené kráľovstvo minulý rok skončilo na druhom mieste vďaka spevákovi Samovi Ryderovi, ktorého skladba Space Man sa niekoľko týždňov objavovala aj v našom rádiovom éteri. Sloganom tohtoročnej súťaže je „United by Music“ – hudba spája a zbližuje ľudí na celom svete. Keďže Slovensko už roky súťaž ignoruje, predstavujeme vám speváčku, ktorá sa tento rok kvalifikovala za Poľsko do eurovíznej súťaže skladbou Solo. 

BLANKA, dvadsaťtriročné dievča s exotickým vzhľadom a poľsko-bulharskými koreňmi, sa spevu naplno venuje od štrnástich rokov, keď zložila svoju prvú pieseň.  Neskôr odišla do Ameriky, kde štyri roky zdokonaľovala svoj talent. Vystupovala v hudobných baroch a reštauráciach, zúčastnila sa tzv. open mic sessions v kluboch ako The Bitter End v New Yorku, kde kariéru podobným spôsobom odštartovala aj slávna Lady Gaga. Od roku 2021 sa Blanka venuje tiež DJingu a s poprednými poľskými producentmi tvorí vlastný repertoár. Najnovší singel Solo komentuje: „Je ľahké kvôli niekomu stratiť hlavu, ale keď zistíte, že sa s vami ten druhý hraje, váš uhol pohľadu sa dramaticky zmení. Musíte vedieť povedať dosť…“

Aneta Langerová – Píseň pro Olgu

Aneta Langerová prináša v týchto dňoch novinku s názvom Píseň pro Olgu. Ide o hudobné vyznanie niekdajšej prvej dáme Česko-Slovenska a Česka Olge Havlovej a jej hlboko ľudskému poslaniu. Skladba vznikla v spolupráci s producentom Jakubom Zitkom a prvýkrát zaznela naživo v utorok 14. marca 2023 v Prahe počas slávnostného benefičného koncertu pri príležitosti nedožitých 90. narodenín Olgy Havlovej. Okrem iných umelcov počas večera vystúpila i Aneta Langerová v sprievode producenta a klaviristu Jakuba Zitka a Maranatha Gospel Choir.

„Bola som veľmi poctená, že ma Nadácia Olgy Havlovej oslovila. Vypočula som si ich prianie o vzniku piesne a začala som premýšľať. Vzhľadom na to, že som Olgu Havlovú, bohužiaľ nikdy osobne nestretla, čerpala som z rôznych zdrojov, kníh, rozhovorov a rozprávaní o jej živote, ale tiež z fotografií Bohdana Holomíčka, ktorého pohľad na Olgu mi bol vždy blízky. Bohdan mi poslal pár doposiaľ nezverejnených fotografií, na ktoré som sa dívala stále dookola a v hlave mi začala znieť pieseň. Sadla som si ku klavíru a prirodzene začala spievať o tom, čo vidím v jej očiach a o viere v ľudí, ktorí majú dobrú vôľu a delia sa o svoje šťastie s ostatnými, ktorí napríklad také šťastie nemajú,“ hovorí o novej skladbe Aneta Langerová. „Niektorí ľudia sú takými silnými osobnosťami, že tu s nami stále niekde sú. Máte pocit, že sú vám blízki, že ich poznáte už roky. Pre mňa je takou osobnosťou i pani Olga. Svetlo dobrej vôle, ktoré v ľuďoch prebúdzala Olga Havlová, môžete s nami niesť ďalej,“ dodáva.

ZDROJ: Renáta Tomášová | Marek Kučera | Adriana Nievelt |

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share