HudbaSprávy

Hudobné novinky 23/2024

music

Robo Opatovský – Nie som ideálny chlap

Robo Opatovský (52) púta od začiatku tohto roka pozornosť hneď niekoľkými novinkami. Po viac než roku príprav vydal v marci album Nie som ideálny chlap, s postupne predstavovanými skladbami z neho žne jeden úspech za druhým, jeho nový projekt Babské jazdy predčil všetky očakávania a kým sa naplno vrhne do letného koncertovania, stíha vypustiť do sveta ďalší singel. A ten má, podľa spevákových vlastných slov, hneď niekoľko jedinečností.

„Moji fanúšikovia už dobre poznajú pesničky z nového albumu a preto, keď som dal na mojich sociálnych sieťach otázku, či by chceli videoklip k skladbe Nie som ideálny chlap, okamžite prišla zhoda,“ hovorí hudobník, ktorý je po rokoch na scéne slovenskou hudobnou stálicou. Táto skladba sa pritom od predchádzajúcich hitov Muž a žena, Po čom ženy túžia, Ruku na srdce či ostatnom singli Šťastná značne líši. „Je veľmi energická, rytmická a tancujú na ňu i chlapi,“ usmieva sa Robo Opatovský a dodáva: „Pamätám si, keď som koncom minulého roka pozval k nám domov na návštevu rodinu aj priateľov a presne túto pesničku som v obývačke poriadne vypeckoval. Po pár minútach sme na ňu tancovali všetci.“

Už nechávam Ťa ísť – Monika Ližbetin 

Slovenská speváčka a skladateľka Monika Ližbetin uvádza na verejnosť svoju dosiaľ najsilnejšiu a najintímnejšiu skladbu, ktorú napísala pre svoju milovanú mamu do neba. Monika Ližbetin, ktorá je verejnosti známa najmä vďaka jej svadobnému hitu „PRISAHÁM“, prichádza v týchto dňoch so svojou ďalšou hudobnou novinkou. Doposiaľ má na konte dva sólové albumy, niekoľko singlov a tiež videoklipov. Všetky svoje doterajšie autorské diela, ako aj túto novinku s názvom UŽ NECHÁVAM ŤA ÍSŤ, zverila do rúk skúseným muzikantom v štúdiu Randal Group Production v  Seredi. Finálnu podobu piesňam dodal Zoli Tóth a Jimi Cimbala.

„Som veľmi rada, že práve Zoli Tóth, skvelý hudobník, producent a môj dobrý priateľ, sa na spomínanej novej skladbe UŽ NECHÁVAM ŤA ÍSŤ podieľal tentokrát dokonca aj autorsky a spolu so svojou manželkou Agnes Tóth Čírovou zhudobnili môj text,“ povedala Monika Ližbetin. Gitarové sólo autorka vložila do rúk známemu slovenskému gitaristovi Jimimu Cimbalovi, čím len nadviazala na ich doterajšiu úspešnú dlhoročnú spoluprácu.

„S Jimim Cimbalom sa mi veľmi dobre spolupracuje nielen na hudobnej, ale najmä ľudskej úrovni. Som rada, že sa môžem opierať o jeho profesionalitu a dlhoročné skúsenosti,“dodala Monika Ližbetin. Celé dielo nadobudlo svoju finálnu podobu vo forme videoklipu, o ktorý sa postaral Michal Ližbetin – manžel autorky. Ako sama Monika hovorí : „Táto skladba je doteraz mojou najsilnejšou a  najintímnejšou  skladbou, ktorá v sebe nesie veľmi hlboký a emotívny odkaz. Napísala som ju pre moju milovanú mamu, ktorá nás predišla do večnosti,“ povedala Monika.

Oskar Török – Ťuki-ťuki-ťuk

Slovenský trubkár a improvizátor Oskar Török nahral so svojím sextetom nový album. Singel Ťuki Ťuki Ťuk je predzvesťou nahrávky, ktorá uzrie svetlo sveta 19. júna 2024. Vychádza vo vydavateľstve HLAVA XXII.Tento album je debutovou autorskou výpoveďou skúseného interpreta a improvizátora Oskara Török. Hudba na albume je plná Oskarovej bezhraničnej a živelnej tvorivosti, autorských melódii, ale aj skupinovej improvizácií. Práve živly sú hlavnou témou jednotlivých skladieb. Na albume nájdete aj skladby s osobnými venovaniami, či vtipné situačné asociácie

Pam Rabbit – Space

Pam Rabbit, populárna speváčka a čerstvá držiteľka Ceny Anjel v kategórii sólová interpretka, vydáva novinku SPACE. Po release melancholického singlu Spoločne sami, ktorý sa stal zároveň oficiálnou piesňou k rovnomennému celovečernému filmu, teraz prichádza s o poznanie pozitívnejším singlom. SPACE prekvapivo napísala v čase, keď si prechádzala rozchodom. „Povedala som si, že potrebujem v tme nájsť chvíľku pozitivity,“ hovorí na začiatok vychádzajúca hviezda českého popu. Naživo sa na všetky novinky môžu fanúšikovia tešiť počas nabitej letnej festivalovej sezóny a 3. októbra v pražskej Roxy. Videoklip je už teraz na pozeranie na YouTube. V tomto nie príliš šťastnom období písala len melancholické tracky, až si uvedomila, že musí urobiť pravý opak. „Preto som napísala tento manifestačný song. Chcela sme pre seba a pre ostatných, čo potrebujú trochu namotivovať, napísať niečo, čo si môžu ráno pustiť v kúpeľni a naladiť sa na pozitívnejšiu vlnu,“ vysvetľuje speváčka.

Annabelle – Flowers on my eyes

ANNABELLE prichádza s novinkou flowers on my eyes. Tá sa ešte pred vydaním stala focus trackom týždňa pre krajiny strednej Európy Universal Music, a tak dnes môžeme ANNABELLE a kvety on my oči počuť v playliste New Music Friday v dvanástich európskych krajinách. Track napísala speváčka v Prahe s francúzskym producentským duom Her Demons, ktoré má na svojom konte spoluprácu napríklad aj s Davidom Guettom. Vznikol tak podľa jej slov „ultimátna jarná girlie song“ o ženskej kráse, sebavedomí a radosti zo života. Paradoxne ho napísala počas ťažkého životného obdobia presne pred rokom v reakcii na slová jej kamaráta. „Hovoril, že verí, že tým, čo si spievame, si manifestujeme vlastný život. A mne došlo, že v množstve mojich songov je nejaký smútok, hnev, alebo frustrácia, a že sa to sama seba nútim stále opakovať na koncertoch,“ tvrdí speváčka. Na zmenu tak napísala pozitívny singel, ktorý podporila farebným videoklipom.

Shenseea – Flava ft. Coi Leray

Že ste ešte nepočuli o jamajskej speváčke, ktorá si hovorí Shenseea? Tak si to meno rýchlo zapamätajte! Dvadsaťsedemročná interpretka totiž prichádza s druhým štúdiovým albumom Never Gets Late Here, ktorý je kaleidoskopom miešajúcich sa žánrov plný hviezdnych hostí. Jednou z umelkýň na feate je americká rapperka Coi Leray, ktorá spoločne s Shenseea vytvorila chytľavý hit Flava. „Nový album by mal osloviť mnoho kultúr.

Imagine Dragons – Nice to Meet You

Už za necelý mesiac, teda 28. júna, sa dočkáme nového albumu hviezdnych Imagine Dragons s názvom LOOM. Ako už pri vydaní nedávneho hitu Eyes Closed hudobníci naznačili, ide o novú kapitolu v ich tvorbe, v ktorej rodáci z Las Vegas hľadajú rovnováhu medzi nostalgiou a sviežim zvukom. Že sa im to darí sa môžete presvedčiť pri počúvaní nového tracku Nice to Meet You, ktorý je skvelou pop funkovou hitovkou o krásnych okamihoch v počiatočných fázach vzťahov.

Calin – Window Shopper

Calin vydal očakávaný tretí album. Bieber Fever propaguje dvojicou videoklipov – Window Shopper a Fresh Fade.  Interpoláciu rovnomenného hitu 50 Centa zdobí refrén v podaní Júlie Kolínkovej, ktorý dva týždne pred zverejnením samotného albumu stihol infikovať český TikTok a následne pomohol singlu na prvé miesto v prehľade najstreamovanejších skladieb na českom Spotify.

Calin – Fresh Fade

Druhý singel z Calinovho albumu Bieber Fever, ktorý vyšiel súčasne s hitom Window Shopper. Calin sa v ňom nostalgicky vracia do rodného Moldavska.

Martina Pártlová – Pije kdo žije

Martina Pártlová oslávi svojich 45 rokov na koncerte v pražskom Fóre Karlín. Pozvánku na akciu prijalo mnoho hostí, mená sú zatiaľ utajené. V decembri odohrá svoj prvý veľký samostatný koncert a určite na ňom predstaví aj skladby z albumu První a poslední?, ktorý práve vyšiel. Pri príležitosti jeho zverejnenia vám ponúkame pesničku Pije kdo žije. 

Maniak x Kenny Rough – Úžasná pouť ostrovem (feat. Mikýř)

Maniak si spoluprácu s  Mikýřom vyskúšal už na albume Černej kůň, ktorý s DJom Wichom vydali v roku 2021. Teraz využívajú pozornosť, ktorú internetový zabávač a youtuber získal prostredníctvom reality show Survivor. Maniak nešetrí vtipom ani ostrými rýmami. Skladbu produkoval Kenny Rough z Liberca…

Support Lesbiens – In The Club

Support Lesbiens chystajú novú platňu. Zatiaľ vám ponúkame prvý singel, príjemnú poprockovú pesničku In The Club…

Ella Henderson x Switch Disco – Under The Sun (s Alok)

Anglická speváčka Ella Henderson je momentálne na absolútnom vrchole v prehľade najhranejších pesničiek v slovenskom rozhlasovom éteri. Prvé miesto si prisvojila so singlom Alibi, ktorý nahrala so skupinou Rudimental. Na novinke Under The Sun tentoraz spolupracovala s britskou dvojicou Switch Disco a brazílskym producentom Alokom. Niekdajšia účastníčka britskej verzie programu The X Factor sa s Danom Creasym a Nikosom Kalogeriasom aka Switch Disco už stretla – nahrali spolu skladbu React, ktorá bola tento rok nominovaná na Brit Awards!

Fred again.. x Anderson .Paak x Chika – places to be

Zaujímavé spojenie britského top producenta s americkým spevákom. Fred Gibson aka Fred again.. patrí k najinovatívnejším hudobníkom súčasnosti, po sérii koncepčných albumov Actual Life nedávno zverejnil kolekciu USB zostavenú z rôznych singlov a niekoľkých nových skladieb, na ktorých pracoval so spriaznenými kolegami. Teraz prichádza so singlom, kde spieva americký R&B vokalista Anderson .Paak, ktorý v roku 2021 natočil album projektu Silk Sonic so slávnym Bruno Marsom…

Alex Warren – Carry You Home

Alex Warren je americký spevák, skladateľ a tvorca komediálnych videí na YouTube. Nemal ľahké detstvo – otec, ktorý mu bol prvým sprievodcom svetom hudby, mu čoskoro umrel a matka prepadla alkoholu a drogám. Ako spevák sa výrazne presadil začiatkom tohto roku singlom Before You Leave Me. Novinku Carry You Home hudobník napísal pre svoju nastávajúcu – s internetovou celebritou Kouvr Annon sa majú brať v júni…

Dominik Rey x DJ Wich – Jedu Rap

Dominik Rey má blízko k interpretom ako Bobby Blaze alebo Lvcas Dope, s ktorými nahral celý rad trackov. S druhým menovaným nedávno zverejnil spoločné EP Definice Rapu. V horizonte niekoľkých týždňov by mal vydať vlastný albumový projekt, na ktorý teraz upozorňuje pilotným singlom. V singli Jedu Rap mu producentsky kryje chrbát slávny DJ Wich…

Charli XCX x Robyn x Yung Lean – The 360 remix with robyn and yung lean

Nová podoba singla 360, ktorý Charli XCX predstavila pred niekoľkými týždňami. Remix vznikol v spolupráci s populárnymi Švédmi – speváčkou Robyn a rapperom Yung Leanom…

Liia – Purpose

Devätnásťročná speváčka a skladateľka LIIA pochádza zo Slovenska. Hudbe sa venuje od pätnástich rokov, má rada R&B , drum’n‘ bass a tech house, vo svojej tvorbe sa ale nebojí experimentovať ani s ďalšími žánrami. Singel PURPOSE je predzvesťou rozsiahlejšieho projektu…

Foster The People – Lost In Space

O indie popovej partii z Los Angeles nebolo niekoľko rokov počuť. Skupina, ktorá debutovala v roku 2011 albumom Torches sa teraz vracia. Majú pripravený nový album. Pilotný singel Lost In Space naznačuje, ako by mohol znieť..

David Guetta x Morten x Prophecy – Kill The Vibe

Ďalší zo série klubových singlov, ktoré spolu David Guetta a MORTEN pravidelne nahrávajú…

Cheat Codes x Jason Derulo x De La Ghetto x Galantis – Morning

Americké elektronické trio Cheat Codes sa preslávilo v roku 2016 nahrávkou Sex s citátom Let‘ s Talk About Sex od Salt -N- Pepa. O rok neskôr KEVI, Trevor Dahl a Matthew Russell uspeli aj so skladbou No Promises s hosťujúcou Demi Lovato. Atraktivitu novinky Morning zvyšuje prítomnosť hviezdnych vokalistov aj koprodukcie Galantis. Rafael Castillo Torres alebo De La Ghetto je hviezda reggaetonu a latin trapu s 20 miliónmi mesačných poslucháčov na Spotify. V našich končinách je samozrejme populárnejší Jason Derulo, ktorý sa na Spotify môže pýšiť číslom ešte o 10 miliónov vyšším ako De La Ghetto. V poslednej dobe sa mu darilo skladbami Take You Dancing alebo Acapulco…

Rohony x Manene – Letná

Na Letnej sa oslavovalo. Dôvodom bol nielen titul futbalových majstrov a víťazstvo v pohári, ale aj ustanovenia nového rekordu na Spotify. Pocta sparťanským futbalistom, ktorú nahrali rapper Rohony a producent Manene, nazbierala v obľúbenej streamovacej aplikácii počas 24 hodín takmer 300-tisíc prehratí, čo sa doteraz žiadnej nahrávke v Čechách nepodarilo. Singel Letná kraľoval aj prehľadom na YouTube a v Apple Music. Skladbu krátko po skončení posledného zápasu sezóny obaja protagonisti pochopiteľne zahrali na oslavách na letenskej pláni, kde sa zišli desiatky tisíc fanúšikov futbalovej Sparty…

Twenty One Pilots – The Craving (single version)

Americká dvojica Twenty One Pilots vydala album Clancy! Je záverečnou časťou série koncepčných nahrávok…

Ofenbach x salem ilese – feelings don’t lie   

S predchádzajúcim singlom Overdrive sa Ofenbach vrátili na víťaznú vlnu. Novinkou Feelings Don’t Lie štartuje najpočúvanejšia francúzska skupina súčasnosti novú éru. Počas troch mesiacov trvajúceho kreatívneho pobytu v Los Angeles dvojica s pomocou producenta Tobyho Gada pozmenila zvuk a vytvorila umelecké spojenectvo s americkou speváčkou Salem Ilese…

Charlie Puth – Hero

Charlie Puth tvrdí, že nebyť Taylor Swift, táto pesnička by asi nikdy nevyšla. Populárna speváčka mu totiž dodala sebavedomie vydať skladbu, keď mu venovala verš v titulnej piesni svojho albumu The Tortured Poets Department. Puth priznáva, že v minulosti sa bál byť v textoch viac konkrétny, aby poslucháčov nenudil obyčajnými príbehmi a skladbu ako Hero im aj sebe dlhoval. A uvedomil si to po počúvaní spomínaného verša z albumu Taylor Swift…

Blanka – If U Want Me

Poľská speváčka, ktorú pre českých a slovenských poslucháčov objavilo minuloročné kolo speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ponúka letnú novinku If U Want Me. Blanka by s ňou rada nadviazala na úspech predchádzajúcich hitov Rodeo a Solo. 

Paulie Garand x Štefan Urban – Slunce je tak nízko

Paulie Garand nedávno ohlásil vydanie voľného pokračovania úspešného albumu Molo, ktoré s ním v roku 2014 nahral Kenny Rough, zároveň stihol pripraviť EP NAHORU NA DNO. Na ňom sa podieľali napríklad spevák a hudobník Štefan Urban alebo producent Under my Pllow…

Bailey Zimmerman – Hell or High Water (From Twisters: The Album)

V polovici júla by mal do kín vstúpiť očakávaný film režiséra Lee Isaaca Chunga o skupine dobrodruhov, ktorých koníčkom je loviť búrky. Sezóna hurikánov v Amerike práve odštartovala niekoľkými ničivými tornádami, aj preto bude film vskutku aktuálny. Soundtrack bude zostavený z pesničiek typických pre americký vidiek. A pretože country je momentálne veľmi populárne aj v Európe, dá sa predpokladať, že mnoho pesničiek sa objaví aj u nás. Po prvom singli, ktorý má na svedomí Luke Combs, vám ponúkame druhú ukážku. Za singlom Hell Or High Water stojí iba dvadsaťštyriročný rodák z Illinois, ktorého láska ku country sa rodila na sedadle otcovho auta počas dlhých výletov po celých Štátoch. Bailey Zimmerman kombinuje country s južanským rockom…

Zach Bryan – Pink Skies

Zach Bryan je momentálne najžiarivejšou hviezdou amerického country. S pesničkami Something In The Orange a I Remember Everything vlani bodoval po celom svete a získal mnoho ocenení vrátane Grammy. Narodil sa na japonskej Okinawe v rodine amerického námorníka. V rodinnej tradícii pokračoval, v sedemnástich narukoval a dlhých osem rokov bol aktívnym členom námorníctva Spojených štátov. Najskôr svoje piesne publikoval na YouTube. Prvý virálny hit Heading South nahral naživo pred kasárňami námorníctva. Singel Pink Skies je predzvesťou novej platne Great American Bar Scene.

PinkPantheress – Turn it up

Britská speváčka vydala minulý rok debutový album Heaven Knows, ktorý okrem iného obsahoval megahit Boy’s A Liar Pt. 2 s Ice Spice. Teraz sa po krátkej pauze vracia so skladbou, ktorú jej pomohol napísať a produkovať Mura Masa, britský hudobník, ktorý stojí aj za spomínaným virálnym hitom…

Victoria – sad girl summer (not again)

V roku 2021 reprezentovala Bulharsko v Eurovízii a skončila na jedenástom mieste. Ako píše na svojom profile, miluje zvieratá a stará sa o štyri zachránené psy. Objavila sa v známej ankete 30 under 30 bulharskej edície časopisu Forbes…

Issey Cross – Energy In My Town (feat. Devilman)

Isabella Eliza Victoria Cross je členkou zoskupenia Loud LDN, ktoré sa sformovalo v roku 2022 prostredníctvom WhatsApp skupiny Ladies Making Noise In London. Venuje sa predovšetkým tanečnej hudbe ovplyvnenej tzv. lámanými beatmi. V minulosti spolupracovala s drum’n‘ bassovými interpretmi ako Wilkinson, Luude alebo elektronickým producentom Nathanom Dawom. Jej singel Bittersweet Goodbye sa v Anglicku dostal až do Top 20…

ZDROJ: Andrea Čurná | Monika Ližbetin | Music Press Production | Tereza Burdová | Miloslav Zýka | rent Tomášová

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share